Festival Dranouter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Festival Dranouter
Festival Dranouter
Algemene informatie
Datum Eerste volledige weekend van augustus
Locatie Vlag van België België; Dranouter
Duur 3 dagen
Genre(s) Folk Alternatief Wereldmuziek
Podia Kayam, Club, Palace, De kerk, De Voute
Oprichter Kristien Dehollander Marnique DeswarteAlfred Den Ouden
Organisator vzw Dranoeter
Edities
Aantal edities 44
Eerste editie 1975
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Festival Dranouter, tot 2010 bekend als Folk Dranouter, is een festival dat elke zomer gehouden wordt in het dorpje Dranouter in de Belgische provincie West-Vlaanderen, traditioneel het eerste volledige weekend van augustus. In zijn genre is Dranouter het grootste festival van Europa.

In 1975 startte het festival met enkele groepen op de speelplaats van het plaatselijke schooltje. In 40 jaar is het festival uitgegroeid tot een evenement met 5 podia. De festiviteiten duren officieel 3 dagen, al is er ook een vooravond voorzien.[1]

Naast traditionele folkgroepen staan er de laatste jaren steeds vaker enkele bekende namen op het programma. Het festival is ook bekend omwille van de gezellige, dorpse, ongedwongen sfeer.

Sinds 2005 bestaat er ook Dranouter aan zee. Dit is voortgekomen uit Uitblazen, een reeks evenementen die in die zomer aan de kust plaatsvonden. De nieuwe naam is tegenwoordig Festival aan zee en wordt georganiseerd in samenwerking met De Panne. Voorafgaand aan het weekend vindt op donderdag op dezelfde locatie ook het BAD belevingsfestival plaats voor personen met een beperking.

Naast het enorme muziekaanbod wordt ook aandacht besteed aan het milieu. In 2008 werd voor het eerst afvalwater van een festival gezuiverd (met actieve kool), een primeur in de festivalwereld. Conform de milieuvergunning is dit voor de komende 20 jaar voorzien. In 2014 won vzw Festival Dranouter de OVAM GroeneVent Award als beloning voor hun inzet op duurzaamheid. In 2017 kreeg de vzw deze prijs nog eens.

In de schoot van de festivalwerking ontstond rond de eeuwwisseling VZW Muziekcentrum Dranouter, een folkclub met cafe-restaurant, die het hele jaar door folkconcerten aanbiedt.

Hoofdacts[bewerken | brontekst bewerken]

Boer Keunink[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1975 wordt het festival gehouden op het land van Lucien Deconinck aan de Koudekotstraat te Dranouter. "Boer Keunink", zoals hij werd genoemd, hielp mee met de voorbereidingen van het festival en met het opruimen nadien. In Vlaamse folkkringen had hij de status van boer Max Yasgur in Woodstock. Boer Keunink overleed in mei 2012 op 79-jarige leeftijd.

Dranouter trail[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 organiseerde Dranouter Festival een loopparcours op en langs de festivalweide en over het hoofdpodium. Dat is een primeur in België. Het parcours was 7 kilometer lang. Onderweg werden de lopers aangemoedigd door dj's, muzikanten en straattheaterartiesten.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]