Sinéad O'Connor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sinéad O'Connor
Sinéad O'Connor in 2008.
Algemene informatie
Volledige naam Sinéad Marie Bernadette O'Connor
Geboren 8 december 1966
Geboorteplaats Glenageary
Land Vlag van Ierland Ierland
Werk
Jaren actief 1986 - heden
Genre(s) Alternatieve rock
Poprock
Folkrock
Beroep Singer-songwriter, Muzikant, Priester
Instrument(en) Gitaar, Piano, Keyboard, Slaginstrument, Tinwhistle
Label(s) Ensign Records, Vanguard Records, Chocolate and Vanilla Records, One Little Indian Records
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Sinéad Marie Bernadette O'Connor (spreek uit als: Sji-NEED o-KOnner;[1] IPA: [ʃɪˈneɪd_oʊˈkɒnər]?[2]), (Dublin, 8 december 1966) is een Ierse singer-songwriter. Sinds 2017 noemde ze zich Magda Davitt en sinds 25 oktober 2018 draagt ze de naam Shuhada Davitt vanwege haar bekering tot de Islam.[3] Shuhada' is een tekstuele vervorming van het Arabische Shahada. Haar artiestennaam bleef Sinead O'Connor.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

O'Connor groeide op in Glenageary, een voorstadje van Dublin, als middelste van vijf kinderen. Ze was acht toen haar ouders na een moeizaam huwelijk gingen scheiden en het gezin daarbij in tweeën werd gesplitst. O'Connor bleef in eerste instantie bij haar moeder wonen, maar na vier jaar trok ze bij haar hertrouwde vader in.

Op haar vijftiende werd O'Connor op een tuchtschool geplaatst waar ze haar muzikale kwaliteiten ontwikkelde. Ze nam vervolgens een demo (Take My Hand) op met de formatie In Tua Nua. Een jaar later ging O'Connor naar een kostschool in Waterford waar de regels een stuk soepeler waren; met hulp van de leraar Iers nam ze er haar eerste demo op bestaande uit twee covers en twee eigen songs die later op haar debuutalbum kwamen te staan.

Via een advertentie die ze in het muziekblad Hot Press[4] had geplaatst maakte O'Connor in 1984 kennis met Columb Farrelly. Samen richtten ze de band Ton Ton Macoute op en verhuisden ze naar Dublin; O'Connor stopte met school om zich op haar zangcarrière te richten. Ton Ton Macoute leunde op thema's als hekserij, mystiek en wereldmuziek; de naam was ontleend aan de zombies uit de Haïtiaanse mythen. Hoewel O'Connor als het middelpunt van de band werd gezien stapte ze na enige tijd op.

O'Connor is viermaal getrouwd geweest en heeft vier kinderen. Een zeventienjarige zoon overleed begin 2022 door suïcide.[5]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

O'Connor verhuisde naar Londen en tekende op grond van haar met Ton Ton Macoute opgebouwde credits een contract bij Ensign Records; Fachtna O'Ceallaigh, voorheen werkzaam bij Mother Records, het platenlabel van U2, werd haar manager. O'Connor nam "Heroine" op voor de soundtrack van de film Captive, ze schreef dit nummer met U2-gitarist The Edge.

De opnamen van haar debuutalbum, waarvoor Mick Glossop werd ingeschakeld als producer, verliepen moeizaam door onenigheid over hoe het moest klinken. Dankzij de overtuigingskracht van O'Ceallaigh mocht O'Connor zelf haar album produceren.

The lion and the cobra[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 1987 verscheen The lion and the cobra; dit album werd lovend ontvangen en leverde de singles "Troy", "Mandinka" en "I want your hands on me" (met rapster MC Lyte in de remix-versie) op. In 1989 nam ze een duet op met The The-frontman Matt Johnson ("Kingdom of rain") voor het album Mind bomb.

I do not want what I haven't got[bewerken | brontekst bewerken]

O'Connor, nu met millimeterkapsel, begon aan haar tweede album te werken met o.a. de ex-Adam and the Ants muzikanten Marco Pirroni en Kevin Mooney. I do not want what I haven't got verscheen begin 1990 en de single "Nothing Compares 2 U" (geschreven door Prince) betekende de doorbraak, mede dankzij de videoclip (met de beroemde traan). O'Connor stond acht weken lang op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en zeven weken in de Nationale Hitparade. Dit was in 1990 de bestverkochte single van Nederland.[bron?]
Ook Amerika viel voor O'Connor; ze won een Grammy Award maar kwam deze niet ophalen. Wel kocht ze een tweede huis in Los Angeles en had ze een kortstondige relatie met Red Hot Chili Peppers-frontman Anthony Kiedis (die daar later verslag van deed in het nummer "I could have lied").

Ondertussen werd er een tweede single uitgebracht, het als een spijtbetuiging klinkende "Emperor's new clothes", dit nummer werd geremixt door Hank Shocklee van Public Enemy.
In de zomer van 1990 verleende O'Connor haar medewerking aan de opvoering van The Wall van Roger Waters in Berlijn na de val van de Berlijnse Muur. Voor Red hot & blue, het aids-bewustzijnsalbum vol covers van Cole Porter nam ze "You do something to me" op. Eind 1991 werd haar versie van Elton Johns "Sacrifice" uitgebracht op Two rooms (Celebrating the songs of Elton John & Bernie Taupin).

Am I not your girl?[bewerken | brontekst bewerken]

Speciaal voor haar zus en haar zesjarige zoon Jake keerde O'Connor in 1992 terug naar Dublin. Ze bracht een album uit (Am I not your girl ?) in het verlengde van "You do something to me" waarop ze nummers uit haar jeugd coverde. "Success has made a failure of our home" was de eerste single en het feitelijke titelnummer, maar ook aan haar eigen succes leek een eind gekomen.

O'Connor verscheen op 3 oktober 1992 in de Amerikaanse televisieshow Saturday Night Live, na dit eerder te hebben geweigerd vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken van Andrew Dice Clay. Ze citeerde Bob Marley's War, alvorens een foto van paus Johannes Paulus II ("de echte vijand") te verscheuren. Dit namen de Amerikanen haar niet in dank af. Twee weken later, tijdens The 30th Anniversary Concert Celebration ter gelegenheid van Bob Dylans 30-jarig jubileum in Madison Square Garden, werd ze door het publiek zowel uitgefloten als toegejuicht. Ze zou een nummer van Bob Dylan zingen, maar het publiek was te luidruchtig. Na twee pogingen begon ze uit protest Bob Marley's War te zingen, dat ze ook bij Saturday Night Live gezongen had.

Sinéad O'Connor tijdens een optreden in 2007.

Het succes loopt terug[bewerken | brontekst bewerken]

O'Connor trok zich na dit incident terug en bij wijze van therapie ging ze belcanto studeren. In 1993 nam ze een nummer op voor de soundtrack van de film In the name of the father, het door Bono medegeschreven "You made me the thief of your heart".
Dit was een voorproefje van het in 1994 uitgebrachte Universal mother. In oktober van dat jaar kwam een langharige O'Connor naar Nederland voor o.a. de Platentiendaagse.

Haar deelname aan de Lollapalooza-tournee van 1995 moest ze door zwangerschap afbreken; ze werd vervangen door de Britpopformatie Elastica.

Eind jaren 90 werd ze door Michael Cox, een Ierse bisschop binnen de Orthodox Catholic and Apostolic Church (een katholiek kerkgenootschap dat losstaat van de Rooms-Katholieke Kerk) tot priester gewijd. Omdat de wijding van vrouwen in strijd is met de leer van de Rooms-Katholieke Kerk, waarvan O'Connor lid was, werd ze om die reden door de Rooms-Katholieke Kerk geëxcommuniceerd. Cox benoemde haar tot priester omdat O'Connor ooit in een interview had gezegd dat ze het liefst priester was geworden als ze niet was gaan zingen. Als priester wilde ze Mother Mary Bernadette genoemd worden.

In 2003 kondigde ze aan de muziek te verlaten om zich te gaan wijden aan het overbrengen van het geloof aan jonge kinderen.[bron?]

Throw down your arms[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 oktober 2005 verscheen Throw down your arms, een dubbel-cd met klassieke reggae-nummers, waarbij de eerste cd de composities bevat zoals ze door de oorspronkelijke artiesten zijn geschreven, en de tweede cd "dub" versies bevat met de persoonlijke interpretatie van O'Connor.

Het album sluit af met het nummer "War" van Bob Marley, gebaseerd op de toespraak die Haile Selassie op 4 oktober 1963 voor de Verenigde Naties hield. De cd werd exact 42 jaar na dato uitgebracht. Tevens valt de datum van verschijning samen met Rosj Hasjana in 2005, het traditionele begin van het nieuwe Joodse jaar.
De tweede cd - met de meer persoonlijke versies - wordt ingeleid met Micha 4:1-5 over "Het koningschap van de Heer", waarbij O'Connor de laatste zin heeft veranderd in "All the peoples walk each in the name of their Gods" ("Laat alle volken hun eigen goden volgen").

In 2007 liet O'Connor in een aflevering van de Oprah Winfrey Show weten dat ze vier jaar eerder de diagnose bipolaire stoornis had gekregen en zelfmoordneigingen had gehad.

In 2008 trad O'Connor op tijdens de jaarlijkse Night of the proms. Voor het eerst sinds 1990 zong ze haar eerste single "Troy".

In 2010 zong ze een duet met Mary J Blige.

How about I be me (and you be you)?[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2012 bracht O'Connor het album How about I be me (and you be you)? uit. Ivo Niehe zocht haar op voor een interview in De TV Show Op Reis. Een uitgebreide tournee stond op stapel maar moest al in april worden afgebroken. Een half jaar later begon O'Connor weer met optreden.

In 2014 verscheen I'm not bossy, I'm the boss en werd het management overgenomen door de Nederlandse artiestenmanager Björn de Water en Simon Napier-Bell[6]

In 2017 verscheen een video waarin Sinéad O'Connor een wanhopige oproep deed aan haar kinderen en ex-echtgenoten haar hulp te bieden.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[7]
The Lion and the Cobra 04-11-1987 05-12-1987 4 43
I Do Not Want What I Haven't Got 20-03-1990 24-03-1990 1(6wk) 45
Am I Not Your Girl 22-09-1992 26-09-1992 15 25
Universal Mother 13-09-1994 24-09-1994 8 9
So Far... The Best of Sinéad O'Connor 07-11-1997 29-11-1997 42 5 Verzamelalbum
Faith and Courage 13-06-2000 24-06-2000 46 5
Sean-nós nua 08-10-2002 26-10-2002 93 1
How About I Be Me (And You Be You)? 20-02-2012 10-03-2012 29 6
I'm Not Bossy, I'm the Boss 08-08-2014 16-08-2014 18 4
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
So Far... The Best of Sinéad O'Connor 07-11-1997 15-11-1997 20 18 Verzamelalbum
Faith and Courage 09-06-2000 24-06-2000 20 6
Sean-nós nua 08-10-2002 19-10-2002 34 3
She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Ab0ide under the Shadow of the Almighty 22-09-2003 11-10-2003 46 1 Verzamelalbum
Collaborations 20-05-2005 11-06-2005 48 6 Verzamelalbum
Throw Down Your Arms 04-10-2005 22-10-2005 67 4
Theology 18-06-2007 07-07-2007 58 8
How About I Be Me (And You Be You)? 13-02-2012 17-03-2012 54 6
I'm Not Bossy, I'm the Boss 08-08-2014 16-08-2014 20 11

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[8]
Troy 1987 19-12-1987 5 9 Nr. 8 in de Single Top 100
Mandinka 1988 05-03-1988 30 4 Nr. 24 in de Single Top 100
Nothing Compares 2 U 1990 03-02-1990 1(8wk) 16 Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf /
Hit van het jaar 1990 /
Best verkochte single van 1990
The Emperor's New Clothes 1990 11-08-1990 23 5 Nr. 22 in de Single Top 100
Three Babies 1990 03-11-1990 tip2 - Nr. 29 in de Single Top 100
My Special Child 1991 - - - Nr. 55 in de Single Top 100
Silent Night 1991 14-12-1991 tip7 - Nr. 71 in de Single Top 100
Success Has Made a Failure of Our Home 1992 26-09-1992 15 6 Nr. 21 in de Single Top 100
Don't Cry For Me Argentina 1992 21-11-1992 tip2 - Nr. 44 in de Single Top 100
Fire on Babylon 1994 03-09-1994 tip2 - Nr. 36 in de Single Top 100
No Man's Woman 2000 13-05-2000 tip12 - Nr. 80 in de Single Top 100
Jealous 2000 21-10-2000 tip20 - Nr. 94 in de Single Top 100
Tears from the Moon 2003 - - - met Conjure One /
Nr. 91 in de Single Top 100
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Troy 1987 09-01-1988 12 7 Nr. 14 in de Radio 2 Top 30
Mandinka 01-12-1987 27-02-1988 26 6 Nr. 22 in de Radio 2 Top 30
Nothing Compares 2 U 08-01-1990 10-02-1990 1(6wk) 19 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
The Emperor's New Clothes 29-07-1990 11-08-1990 25 9 Nr. 19 in de Radio 2 Top 30
Three Babies 1990 24-11-1990 35 2 Nr. 27 in de Radio 2 Top 30
Success Has Made a Failure of Our Home 04-09-1992 10-10-1992 22 4 Nr. 21 in de Radio 2 Top 30
Jealous 2000 04-11-2000 tip6 -
Troy (The Phoenix from the Flame) 2002 10-08-2002 35 4

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22
Nothing Compares 2 U 90 115 200 216 126 172 247 224 343 203 254 269 300 348 364 327 394 361 323 282 289 314 349 363
Troy 122 72 124 123 131 140 177 195 268 162 221 254 273 275 267 248 278 278 260 314 250 315 352 296

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sinéad O'Connor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.