Paula Cole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paula Cole
Paula-Cole 2009.jpg
Algemene informatie
Geboren Rockport, Massachusetts, 5 april 1968
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Paula Cole (Rockport, Massachusetts, 5 april 1968) is een Amerikaanse zangeres en liedjesschrijfster.

Biografie[bewerken]

Paula Cole werd in Rockport geboren, haar moeder Stephanie is een grafische kunstenares en haar vader Jim Cole is een entomoloog en speelt polka. Verder heeft Paula Cole ook een zuster Irene. Paula studeerde aan het Berklee Muziek College in Boston, Massachusetts. In dat college studeerde ze jazz zingen en improvisatie. Er wordt vaak in de media gesuggereerdSjabloon:Who dat Paula Cole een onpopulaire en eenzame tiener was op de middelbare school, maar Cole was klassevoorzitter en studentenbegeleidster tijdens haar tienerjaren. Daarbij komt nog dat Paula Cole heel actief was in het theaterprogramma van haar school, en heeft ze in vele schoolopvoeringen gespeeld. Ze was lid van de Franse club op haar school en is ook naar Frankrijk vertrokken in het kader van een zeer populair uitwisselingprogramma. Paula Cole heeft een dochter genaamd Sky Hakmoun. Paula Cole haar levenspartner is de Nigeriaanse muzikant en filmmaker Seyi Sonuga.

Muzikale Carrière[bewerken]

Albums[bewerken]

  • Harbinger

Paula Cole bracht haar debuutalbum Harbinger uit in 1994 bij Imago Records. Op tournee kon ze rekenen op de steun van de andere inwoners van Rockport, onder meer een leerkracht van haar lagere school, Selma Bell, de leerkracht wetenschappen op de middelbare school, Richard Grey, en vroegere klasgenoten van haar. Zij verzorgden haar concerten aan de Oost- en de Westkust en in het binnenland. Op uitnodiging van Peter Gabriel verzorgde zij in 1994 de vrouwelijke zangpartijen tijdens zijn mondiale "Secret World"-tour. Alhoewel ze toen nog niet zo bekend was, zong ze ook een duet met Melissa Etheridge. Harbinger bevat liedjes over Paula Cole's persoonlijke gedachten, over discriminatie en ongelukkig zijn. Jammer genoeg ging Imago Records failliet, met als gevolg dat Coles album Harbinger slechts in zeer beperkte hoeveelheden werd uitgebracht, wat ook zijn weerslag had op de verkoop.

  • This Fire

Aan het einde van 1996 bracht Paula Cole haar tweede album uit, This Fire, ditmaal bij Warner Brothers en dat ze volledig zelf produceerde. De debuutsingle van het album Where Have All the Cowboys Gone sloeg in als een bom en werd direct een grote hit op de radio en MTV. De volgende single op het album haalde de 11e plaats in de hitlijsten en werd het meest populair als het themaliedje van de Amerikaanse televisieserie Dawson's Creek (I' Don't Want To Wait). Cole toerde met de Lillith Fair en oogstte door haar liveoptreden nog meer roem. Ze won in 1997 de Grammy's voor "Best New Artist" en werd, als eerste vrouw ooit, genomineerd in de categorie "beste producer van het jaar"

  • Amen

Paula Cole nam een rustperiode na de geboorte van haar dochter Sky, om haar op te voeden. In 1999 bracht Paula Cole opnieuw een album uit met de naam Amen, dat deed ze samen met de Paula Cole Band. Debuutsingle I Believe In Love was aanvankelijk geen succes, dat werd het pas toen het nummer werd geremixt in een dansversie. Het album deed het echter niet zo goed als This Fire. Er werd een derde album opgenomen maar de platenmaatschappij weigerde het uit te brengen. In 2005 uploadde Paula Cole een van de liedjes Singing out my Life naar haar eigen website, om haar derde album bekend te maken bij het publiek. Ze nam ook een lied op It's My Life en een zwaar politiek getint lied My Hero Mr. President

  • High Five

Het album werd uitgegeven op 18 april 2006 bij het label Rhino.

  • Greatest Hits

Een greatest hits album met de titel Postcards from East Oceanside werd uitgebracht in juni 2006 bij Warner Bros.

Naar Coles liedjes wordt vaak gerefereerd, vooral in televisieseries The Simpsons, South Park en films Urban Legend, Scary Movie

Externe links[bewerken]