Goran Bregović

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Goran Bregović

Goran Bregović (Servisch: Горан Бреговић) (Sarajevo, 22 maart 1950) is een muzikant en componist uit Bosnië en Herzegovina.

Tijdens de oorlog in Joegoslavië vluchtte hij het land uit. Hij is de zoon van een Kroatische vader en een Servische moeder.

In 1966 begon hij in Sarajevo als bassist in de amateurband Beštije. In 1974 richtte hij een van de succesvolste bands uit voormalig Joegoslavië op, Bijelo Dugme, die in vijftien jaar tijd talloze hits hadden. In 1999 had Bregović, in samenwerking met de Poolse zangeres Kayah, enkele nummer 1-hits.

Hij componeerde de muziek voor verscheidene Joegoslavische films, onder meer voor Emir Kusturica, waarvan Underground (1995) wellicht de bekendste is. Hij schreef ook de muziek voor de Franse film La reine Margot (1994).

Bregović treedt vaak op met zijn band die music for weddings and funerals speelt. Zo was hij in 2003 te gast op Ten Vrede, en speelde hij in 2008 in Belgrado een intermezzo op het Eurovisiesongfestival, maar is ieder jaar op vele festivals in Europa te beluisteren. Ook de Servische inzending voor het Eurovisiesongfestival 2010 Ovo je Balkan, gebracht door Milan Stanković, is van zijn hand.

Zijn laatste optreden in Nederland vond plaats op 9 oktober 2015 in het Cultureel centrum Oosterpoort te Groningen, waar hij samen met zijn band die music for weddings and funerals speelt, optrad op uitnodiging van de dirigent Antony Hermus het Noord Nederlands Orkest, dat hiermee zijn 25-jarig jubileum vierde.

Externe link[bewerken]