Florian Henckel von Donnersmarck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Florian Maria Georg Christian Graf Henckel von Donnersmarck (Keulen, 2 mei 1973) is een Duits filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie[bewerken]

Florian, lid van de familie Henckel von Donnersmarck, is de zoon van Leo-Ferdinand Graf Henckel von Donnersmarck, voorzitter van de Duitse afdeling van de Orde van Malta. Florian von Donnersmarck is geboren in Keulen en groeide op in New York, Brussel, Frankfurt en West-Berlijn. Hij spreekt vloeiend Engels, Duits, Frans, Russisch en Italiaans. Hij studeerde twee jaar Russische literatuur in Leningrad. Hij behaalde een masterdiploma in de filosofie, politiek en economie aan het New College (Oxford).

Aan de filmacademie van München behaalde hij een diploma van filmregisseur, waar hij onder meer les kreeg van Wim Wenders en Roland Emmerich. Hij maakte er zijn eerste korte film "Dobermann", die onmiddellijk in de prijzen viel.

Met zijn eerste langspeelfilm Das Leben der Anderen won hij in 2006 de European Film Award voor beste film, beste acteur en beste scenario. De film werd tevens genomineerd voor de Golden Globe en won in 2007 de Oscar voor beste buitenlandse film.

Filmografie[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Onderscheidingen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Florian Henckel von Donnersmarck: Das Leben der anderen. Suhrkamp, Frankfurt am Main 2006, ISBN 3-518-45786-1
  • Florian Henckel von Donnersmarck: Das Leben der anderen. Geschwärzte Ausgabe. Suhrkamp, Frankfurt am Main 2007, ISBN 3-518-45908-2

Externe links[bewerken]