Fnidsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fnidsen
Rijksmonument op het kruispunt Fnidsen en Sint Jacobstraat
Rijksmonument op het kruispunt Fnidsen en Sint Jacobstraat
Geografische informatie
Locatie       Alkmaar
Begin Bierkade
Eind Mient
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen Eerste Albert Heijn in Alkmaar
Overig Monumentale panden

Het Fnidsen is een oude winkelstraat in het middeleeuwse centrum van de Nederlandse stad Alkmaar. De straat loopt van de Bierkade tot aan de Mient. Het Fnidsen kruist daarbij de volgende straten: Keizerstraat, Veneetsehof, Sint Annastraat, Nieuwstraat, Sint Jacobstraat, Hekelstraat en als laatste nog de Appelsteeg.

Oorsprong van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

Waar de naam Fnidsen precies vandaan komt, is onbekend, wel wordt er een link gelegd met Venetië. Hoe deze link gelegd wordt, verschilt van persoon tot persoon. Het zou kunnen doordat Alkmaar voor het inpolderen van de Schermer nog in een drassig gebied lag. Deze situatie deed sterk denken aan die van Venetië.

Andere theorieën stellen dat de naam verkregen is door de handel tussen Alkmaar en Venetië. Daarnaast is er ook een theorie die stelt dat de naam Fnidsen afstamt van de naam van het eiland waar het op ligt: het Veneetse Eiland, tegenwoordig het Rode Dorp. Ook de straatnaam ’t Veneetse Eiland stamt hier vanaf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1900 was het Fnidsen de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar. In deze straat waren vrijwel alle beroepen aanwezig, inclusief prostitutie. De prostitutie heeft zich later verplaatst naar de straten Achterdam, Zijdam en Voordam.

Heden bevinden er zich met name kunstgaleries en interieurwinkels. Op de hoek Hekelstraat-Fnidsen bevindt zich de eerste winkel van de Albert Heijn in Alkmaar. Ook een van de oudste winkels van Alkmaar is er gevestigd, deze winkel is hier al ruim 100 jaar gevestigd.[1]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Aan het Fnidsen ligt de enige originele Venetiaanse gondel van de Benelux afgemeerd.
  • Op het adres Fnidsen 37 bevindt zich een schuilkerk, deze is tot op heden in gebruik.
  • In de stad Hoorn ligt een eiland dat eveneens vernoemd is naar Venetië: het Venidse.