Folksonomie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Mar(c) (overleg | bijdragen) op 4 feb 2019 om 19:06. (sp. "porte-manteau")
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Folksonomie is een samentrekking van de woorden folk (mensen) en taxonomie. Het is een vorm van ordening, op basis van consensus, van data door het "volk". De term folksonomy wordt in het Nederlands en Engels gebruikt, de term folksonomie alleen in het Nederlands.

De essentie van het begrip is dat mensen op het internet bookmarks, websites, foto's, filmpjes, muziek, forumdiscussies en blogpostings voorzien van zogenaamde tags, oftewel trefwoorden, of metadata. Deze activiteit noemt men ook wel social bookmarking, oftewel 'metadatering of taxonomie door de internetgemeenschap'. De consensus maakt dat deze tags meestal goed bruikbaar zijn en vaak beter aansluiten op het taalgebruik van publiek dan de termen die bibliotheken gebruiken in hun catalogi.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat publiek in zoekmachines vaak woorden in het enkelvoud gebruikt, terwijl op bibliotheekopleidingen wordt geleerd dat termen in het meervoud moeten worden gebruikt.

Het koppelen van tags is ook vaak mogelijk. Het aardige is ook, dat men door het doorklikken op soortgelijke tags, virtueel mensen leert kennen met gelijke belangstelling.

Externe links

  • (nl) Uitleg met toepassingen in de bibliotheek