Forgács paleis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paleis Forgác
Paleis Forgác
Locatie
Locatie Košice, Hlavná ulica
Coördinaten 48° 43′ NB, 21° 16′ OL
Status en tijdlijn
Status Bewaard
Bouw gereed Begin van de 19e eeuw
Verbouwing 1940
Architectuur
Bouwstijl Empirestijl
Erkenning
Monumentstatus Nationaal cultureel monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het paleis Forgác in het oude stadscentrum van Košice, is een 19e eeuws gebouw in empirestijl. Het is gelegen aan de Hlavná ulica (vertaald: Hoofdstraat), aan de hoek met de Vratná.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dit aristocratische paleis werd gebouwd bij de aanvang van de 19e eeuw. Het timpaan is versierd met het wapen van de families Forgác en Pongrá. In de loop van de jaren heeft het gebouw een aantal veranderingen ondergaan: in het bijzonder in 1940 toen een zaal werd ingericht ten behoeve van een bank.

Eigenaren en gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Na de mislukte Hongaarse Revolutie van 1848 werd graaf Antal Forgác aangesteld als verantwoordelijke van het Keizerlijke Bureau voor burgerzaken in Košice. Later werd het paleis ter beschikking gesteld van de vice-gouverneur van Košice: baron Kristián Kotz.

Vanaf 1878 huisvestte dit bouwwerk het zogenaamde Herencasino dat de Hongaarse adel uit de provincie verenigde.

Nadat men in 1940 een glazen bedaking over de binnenplaats bouwde, deed het paleis dienst als zetel van een bank en in de jaren 1950 huisde hier de Vereniging voor Tsjechisch-Slowaakse-Sovjet Vriendschap.

Uiteindelijk nam de Wetenschappelijke Staatsbibliotheek in dit paleis haar intrek. Zij omvat op één na de grootste bibliotheekcollectie in Slowakije, en is tot op de dag van heden hier gevestigd.

Landkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Pongrácovsko-forgáčovský palác.  Voor de locatie : klik hier. Kies vervolgens de kaart OpenStreetMap.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Košice (stad in Slowakije)
Zie de categorie Pongrác-Forgáč Palace (State Scientific Library) in Košice van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.