Naar inhoud springen

Form follows function

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jeroen N (overleg | bijdragen) op 10 apr 2019 om 20:37. (red.; +bronverzoek)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Form follows function ('vorm volgt functie') is sinds het begin van de 20e eeuw een principe in de moderne architectuur (functionalisme) en industriële vormgeving, dat inhoudt dat het ontwerp van een bouwwerk of product voortvloeit uit of gebaseerd wordt op de beoogde functie of het uiteindelijk gebruik. Deze filosofie werd geïntroduceerd door de architect Louis Sullivan.

BMW

In het verleden was form follows function ook de ontwerp- en ontwikkelingsfilosofie bij BMW-motorfietsen. Hierbij werd het ontwerp ondergeschikt gemaakt aan functionaliteit en ergonomie. Het gevolg was dat er zeer degelijke maar ook vrij saaie motorfietsen werden geproduceerd. Ze waren echter wel zeer onderhoudsvriendelijk en comfortabel.[bron?]

Toen met name de Japanse motorfabrikanten meer aandacht gingen besteden aan vormgeving en daarvoor zelfs Europese ontwerpers inhuurden, moest BMW deze filosofie verlaten. Bij moderne BMW-motorfietsen wordt juist veel aandacht aan de vorm gegeven, maar de toepassing van ergonomiepakketten zorgt toch voor extra comfort.