Formatteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Formatteren is het softwarematig indelen van een diskette, harddisk, cd of ander opslagmedium in sporen en sectoren. Daarbij wordt tevens een lege inhoudsopgave gecreëerd. Formatteren is noodzakelijk om een disk te kunnen beschrijven. Tegenwoordig zijn alle diskettes bij aankoop al geformatteerd.

In het DOS-tijdperk moest men dit veelal zelf doen, alvorens een diskette of harddisk bruikbaar was. Hiervoor werd gebruikgemaakt van het DOS-commando format, al dan niet gevolgd door een parameter. Na de format-opdracht de parameter /s meegeven betekent dat er systeembestanden bij op gezet worden. Met de parameter /v kan de diskette een naam gegeven worden.

Het DOS-commando format kan ook gebruikt worden om van een gebruikte disk(ette) alle gegevens te wissen en "schoon" opnieuw te beginnen. Dit betekent niet dat alle gegevens op de disk(ette) zijn verwijderd, alleen de "inhoudsopgave" is leeggemaakt. Er zijn speciale programma's beschikbaar die wel de gegevens van de disk(ette) verwijderen.

Formatteren is geen standaardactie. Er zijn meerdere bestandsindelingen die gebruikt kunnen worden bij het formatteren van een geheugendrager. Het kan zijn dat een elektronisch apparaat een betere compatibiliteit heeft met geheugendragers met een bepaalde bestandsindeling.