Fort Frederik Hendrik (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Fort Frederik Hendrik is een versterking ten westen van Breskens die is aangelegd door Napoleon in 1809 en toen het Fort Impérial werd genoemd.

Hij liet ook het kleinere fort Napoléon aanleggen dat 2 km verder naar het westen is gelegen. Deze forten waren gericht tegen de Engelsen.

Tussen het fort Impérial en Breskens werd door Napoleon ook nog de Caffavellitoren gebouwd. Deze werd na 1814 de Nassautoren genoemd. In 1868 is hij opgeheven en is hij verdwenen.

Het Fort Impérial had een vijfhoekig grondplan van 400 bij 600 meter met een bastion op elke hoek en een kustbatterij naar het noorden gericht. Hieromheen lag een contrescarp met drie kleine ravelijnen.

In 1814 kregen beide forten de huidige benamingen, respectievelijk: Fort Frederik Hendrik en Fort Willem I.

Aanvankelijk werden de forten opgeheven, maar in 1830 werden ze opnieuw in gebruik genomen in verband met de Belgische Opstand. Er konden 430 manschappen gelegerd worden en er was een hospitaal en een bakkerij. In 1888 werd het fort opgeheven en werden alle gebouwen ontmanteld. Wat bleef waren de grachten en een deel van de wallen.

Ook het Havenfort werd in opdracht van Napoleon gebouwd bij de Oude Haven van Breskens. Het werd opgeheven in 1874 en is geheel verdwenen.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Fort Frederik Hendrik ligt onmiddellijk ten westen van de veerhaven, bij de aanleg waarvan het oostelijk deel van het fort werd opgeofferd. Tegenwoordig is het fort en de omgeving ervan volgebouwd met recreatiewoningen. De contouren en grachten zijn nog zichtbaar maar de omgeving is enigszins kunstmatig. Tussen 1988 en 1990 werden Deltadijken aangelegd en deze volgen de omtrekken van het fort.
  • Het veel kleinere Fort Willem I is nog enigszins zichtbaar in het landschap.