Francis Scott Key

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Francis Scott Key

Francis Scott Key (bij Frederick (Maryland), 1 augustus 1779Baltimore (Maryland), 11 januari 1843) was een Amerikaanse advocaat en dichter die het Amerikaanse volkslied heeft geschreven, The Star-Spangled Banner.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn ouders waren Ann Louis Penn Dagworthy en John Ross Key. Hij werd geboren op het familielandgoed bij Frederick, Maryland. Hij was een leerling van St. John's College in Annapolis, Maryland. Tijdens de oorlog van 1812, begeleidde hij het Amerikaanse gevangenenuitwisselingsbureau (Amerikaans: 'American Prisoner Exchange Agent').

John Stuart Skinner was aan boord van het Britse schip HMS Tonnant; hij was een gast van admiraal Alexander Cochrane, George Cockburn en generaal Robert Ross. Zij waren aan het overleggen over het vrijlaten van Dr. William Beanes, een bewoner van Upper Marlboro, Maryland. Beanes was gevangengenomen door de Britten omdat hij lawaaierig werd toen er mensen werden opgepakt. Skinner, Key en Beanes mochten naar hun eigen sloep, maar niet terug naar Baltimore, omdat de Engelsen de Amerikanen het gevoel gaven dat ze Baltimore gingen aanvallen, met als resultaat de Veldslag van Baltimore (Amerikaans: 'Battle of Baltimore').

Aan boord van de HMS Minden kon Key niets anders doen dan toekijken; dat inspireerde hem om een gedicht te maken. Het gedicht beschrijft de gebeurtenissen gedurende de oorlog en met name het bombardement van Fort McHenry. Het gedicht had de titel The Defence of Fort McHenry, beter bekend is de naam van het Amerikaanse volkslied The Star-Spangled Banner, later is het gedicht/lied aangenomen door het congres in 1931, ondertekend door president Herbert Hoover.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Key overleed in het huis van zijn dochter, Elizabeth en haar man Charles Howard, in Baltimore. Hij overleed aan pleuris, kanker of een longziekte.

Gedenkplak op de crypte van Francis Scott Key en zijn vrouw

Op het landgoed waar Key stierf is nu een kerk gebouwd, Mount Vernon United Methodist Church. Hij ligt begraven in de grafkelder van John Eager Howard op de begraafplaats Old Saint Paul's Cemetery, later in 1866 werd hij overgeplaatst naar Frederick op de begraafplaats Mount Olivet Cemetery.

The Key Monument Association richtte een crypte op, waar Key en zijn vrouw Mary in werden geplaatst.

Zie de categorie Francis Scott Key van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.