Frankrijk op het Eurovisiesongfestival 2023

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2023
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Nationale selectie
Selectieproces Interne selectie
Datum Artiest: 12 januari 2023
Lied: 19 februari 2023
Artiest La Zarra
Lied Évidemment
Uitslag
Finale 16de (104 punten)
La Zarra tijdens de repetities in Liverpool.

Frankrijk nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2023 in Liverpool, Verenigd Koninkrijk. Het was de 65ste deelname van het land op het Eurovisiesongfestival. France 3 was verantwoordelijk voor de Franse bijdrage voor de editie van 2023.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 januari 2023 gaf de Franse nationale omroep France 3 te kennen te zullen deelnemen aan de volgende editie van het Eurovisiesongfestival. Hierbij werd meteen bekend gemaakt dat de nationale finale die voorgaande jaren dienstdeed als selectiemethode was komen te vervallen. Intern werd gekozen voor de Frans/Canadese zangeres La Zarra. De 25-jarige zangeres is geboren in Canada en heeft een platencontract bij Polydor Frankrijk. De zangeres kreeg bekendheid door “The Voice”. In het voorjaar van 2021 verscheen “Tu t’en iras”, waarvan de videoclip een succes werd op YouTube. Het debuutalbum van de zangeres wordt begin 2023 verwacht.

Op 19 februari werd door de Franse omroep heeft het lied van La Zarra gepresenteerd met als titel: Évidemment.

In Liverpool[bewerken | brontekst bewerken]

Frankrijk trad direct aan in de finale op zaterdag 13 mei. La Zarra zong als zesde, tussen Servië en Cyprus. De zangeres eindigde echter op de 16de plaats met 104 punten. Bij het verkrijgen van de lage punten stak de zangeres een middelvinger omhoog, vermoedelijk uit teleurstelling doordat de zangeres op voorhand als één van de topfavorieten gezien werd.