Georgië op het Eurovisiesongfestival 2023

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2023
Land Vlag van Georgië Georgië
Nationale selectie
Selectieproces Artiest: The Voice
Lied: Interne selectie
Datum Artiest: 2 februari 2023
Lied: 11 maart 2023
Artiest Iru Khechanovi
Lied Echo
Uitslag
Halve finale 12de
Finale Niet gekwalificeerd
Iru tijdens de repetities in Liverpool.

Georgië nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2023 in Liverpool, Verenigd Koninkrijk. GPB was verantwoordelijk voor de Georgische bijdrage voor de editie van 2023.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Drie maanden na afloop van het Eurovisiesongfestival 2022, op 25 augustus 2022, maakte de Georgische staatsomroep officieel bekend te zullen deelnemen aan de volgende editie van het Eurovisiesongfestival, daarbij maakte de omroep ook de selectiewijze bekend. Georgië hoopt in 2023 met de winnaar van The Voice weer eens een finaleplek te behalen. De omroep opende de inschrijving voor de talentenjacht en de uiteindelijke winnaar zal Georgië gaan vertegenwoordigen in het Verenigd Koninkrijk. Op 2 februari 2023 won Iru Khechanovi The Voice of Georgia en daarmee het ticket voor Liverpool. De zangeres kreeg in de finale de meeste stemmen en ging op een later tijdstip met de nationale omroep op zoek naar een lied. Iru Khechanovi won in 2011 het Junior Songfestival als lid van de groep Candy.

Op 11 maart werd bekend gemaakt dat Echo gekozen was als de Georgische inzending.

De laatste Georgische finaleplaats dateert alweer van 2016 en voor de laatste top10-klassering moeten we terug naar 2011. Alleen in 2017 kwam de Georgische inzending in de buurt van de finale met een elfde plaats in de halve finale. In Turijn eindigde Circus Mircus als laatste in hun halve finale met het lied Lock Me In.

In Liverpool[bewerken | brontekst bewerken]

Georgië was als 11de aan de beurt in de tweede halve finale op donderdag 11 mei. Georgië kwam niet uit de enveloppes als één van de tien finalisten voor de grote finale op zaterdag. Dit was de zesde keer op rij dat het land de finale niet wist te halen.