Frans Otten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Otten
Frans Otten
Algemene informatie
Geboortenaam Pieter Franciscus Sylvester Otten
Bijnaam PFS
Geboren 31 december 1895
Berlijn
Overleden 4 januari 1969
Valkenswaard
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep directeur Philips
Portaal  Portaalicoon   Economie

Pieter Franciscus Sylvester (Frans) Otten (Berlijn, 31 december 1895Valkenswaard, 4 januari 1969) was een Nederlands topfunctionaris en president-directeur van Philips van 1939 tot 1961.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Otten ging na de hogereburgerschool te Amsterdam naar de Technische Hogeschool in Delft. Hij was onder meer lid van de studievereniging de Electrotechnische Vereeniging (ETV). Hij studeerde af in 1923. In 1924 trad hij in dienst van Philips' Gloeilampenfabriek NV en werd in 1927 onderdirecteur. Vanaf 1931 was hij acht jaar financieel en administratief directeur en in 1939 werd hij eindverantwoordelijke van Philips, wat hij 22 jaar zou blijven. In 1961 trad hij terug en nam Frits Philips zijn functie over. Otten was de schoonzoon van Anton Philips, getrouwd met Anna Philips.

Otten was ook van 1928 tot 1961 voorzitter van de federatie geweest. Otten regelde zelfbestuur voor de verschillende takken van sport. Voorheen was voetbal een ondergeschoven kindje of in ieder geval de melkkoe van de vereniging, daar de afdracht van de voetbaltak een relatief groot aandeel had ten opzichte van andere takken. Door Otten kwam voetbal in hoger aanzien te staan binnen PSV en binnen Eindhoven. Otten wilde door kwaliteit zorgen voor een gezonde club. Hij zorgde voor nieuwbouw en uitbouw van tribunes en kleedlokalen. Zo werd hij de grote man achter de successen van PSV-voetbal.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Graven van Frans Otten en Anna Otten-Philips, Gemeentelijke begraafplaats Woensel, Eindhoven
  • De Otten Cup, een voetbaltoernooi georganiseerd door PSV is naar Frans Otten vernoemd. Bovendien is er ook een stadion in Amsterdam naar Frans Otten vernoemd: het Frans Otten Stadion, een zwembad in Eindhoven, het Ir. Ottenbad en tevens nog een hockeystadion.
  • Otten staat ook bekend als PFS. Zijn voorletters waren PFS, en hij nam vaak de telefoon op met die drie letters.