Résistance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Frans verzet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monument te Suresnes

Résistance (Frans voor verzet) of résistance intérieure française (benaming buiten Frankrijk) is de algemene aanduiding van de Franse verzetsbeweging tegen de Duitse bezetters en de door hen geïnstalleerde Vichy-regering onder leiding van Maarschalk Pétain tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder deze beweging vielen meerdere verzetsgroepen, bestaand uit leden afkomstig uit zeer diverse bevolkingslagen.

Verzetsdaden[bewerken]

Tijdens de invasie in Normandië (6 juni 1944) en de invasie van Zuid-Frankrijk (15 augustus 1944) droeg de verzetsbeweging bij door het delen van belangrijke informatie over de Atlantikwall en omgeving. Ook voerde de Résistance sabotageacties uit.

Na deze geallieerde invasies in Frankrijk fuseerden veel van de verzetsgroepen tot de Forces françaises de l'intérieur (FFI).

Na de oorlog[bewerken]

In Suresnes staat het Mémorial de la France combattante (gedenkteken van het strijdende Frankrijk), met het Kruis van Lotharingen, symbool voor de Vrije Fransen en overgenomen door het verzet. Op deze plaats werden in de oorlog veel leden van het verzet gefusilleerd.

Zie ook[bewerken]

Referentie[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.