Résistance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monument te Suresnes

Résistance (Frans voor verzet) of résistance intérieure française (benaming buiten Frankrijk) is de algemene aanduiding van de Franse verzetsbeweging tegen de Duitse bezetters en de door hen geïnstalleerde Vichy-regering onder leiding van Maarschalk Pétain tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder deze beweging vielen meerdere verzetsgroepen, bestaand uit leden afkomstig uit zeer diverse bevolkingslagen.

Verzetsdaden[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de invasie in Normandië (6 juni 1944) en de invasie van Zuid-Frankrijk (15 augustus 1944) droeg de verzetsbeweging bij door het delen van belangrijke informatie over de Atlantikwall en omgeving. Ook voerde de Résistance sabotageacties uit.

Na deze geallieerde invasies in Frankrijk fuseerden veel van de verzetsgroepen tot de Forces françaises de l'intérieur (FFI).

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In Suresnes staat het Mémorial de la France combattante (gedenkteken van het strijdende Frankrijk), met het Kruis van Lotharingen, symbool voor de Vrije Fransen en overgenomen door het verzet. Op deze plaats werden in de oorlog veel leden van het verzet gefusilleerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel French Resistance op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.


Zie de categorie French resistance van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.