Fred Cole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
11-11-2017

Genomineerd: Hoort dit thuis in de encyclopedie? Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie.
Deze persoon heeft daarom voorgesteld dit artikel te laten verwijderen. Het artikel is daartoe op de beoordelingslijst geplaatst.

(/)

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

Fred Cole
Fred Cole als frontman van Dead Moon tijdens een optreden in Groningen
Fred Cole als frontman van Dead Moon tijdens een optreden in Groningen
Algemene informatie
Geboren Tacoma, 28 augustus 1948
Overleden 9 november 2017
Land Vlag van Verenigde Staten USA
Werk
Jaren actief 1964-2017
Genre(s) Punk, garagerock, folk, americana
Instrument(en) gitaar
Officiële website
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fred Cole (Tacoma, 28 augustus 19489 november 2017) was een Amerikaans zanger. Hij was de frontman van Dead Moon, Pierced Arrows en The Lollipop Shoppe. Dead Moon en Pierce Arrows bestaan uit het echtpaar Cole aangevuld met een drummer. Ze worden gezien als veteranen van de rockscene van Portland[1]. Hun muziek wordt gekenmerkt door donkere thema’s en erg aanwezig gitaarspel.

In 1964 begon Fred Cole met zijn muzikale carrière in Las Vegas met de band The Lords waarmee hij de single "Ain't Got No Self-Respect" heeft uitgegeven. In 1965 gaf hij zijn volgens single uit genaamd "Povertry Shack" met de band Deep Soul Cole.

Vanaf 1966 maakte Fred Cole deel uit van de band The Weeds. Met deze band nam hij de single “It’s your Time” uit op Teenbeat Club Records. Na een conflict het hun management en angst om in dienst te moeten besloten ze uit te wijken naar Canada. Nadat ze in Portland zonder bezine zijn komen te staan zijn ze gaan optreden in de club Folk Singer waar Kathleen “Toody” Conner werkte. Fred en Toody zijn in 1967 getrouwd.

Uiteindelijk werd de bandnaam gewijzigd in The Lollipop Shoppe. Ze gaven het album en single “You Must Be a Witch” uit en gingen in 1969 uit elkaar. Uiteindelijk gingen Fred en Toody met hun twee jongen kinderen naar Alaska. Nadat ze terug waren gegaan naar Portland opende ze hun winkel in muziekinstrumenten genaamd Captain Whizeagle’s. Fred ging spelen in de hardrock band Zipper waarmee in 1975 een album op eigen label werd uitgegeven.

Toen ook deze band uit elkaar ging begon hij te spelen in de band King Bee. In deze band ding hij voor het eerst ook gitaar spelen. Met deze band heeft hij ooit het voorprogramma voor The Ramones verzorgd. Toen ook deze band uit elkaar ging heeft hij samen met Toody de band The Rats opgericht waar ze een self-titled debut album in 1980 hebben uitgegeven op het Whizeagle label.

Toen ze in 1987 gingen samenwerken met drummer Andrew Loomis werd de basis gelegd voor de band Dead Moon. Dead Moon zou uiteindelijk hun bekendste band worden. De albums “In the Graveyard”, “Unknown Passage” en “Defiance” werden op het eigen Tombstone Records label uitgegeven. Dit was ook meteen de naam van de winkel in muziekinstrumenten die ze openden in Clackamas, Oregon.

Dead Moon heeft uitgebreid door Europa en vooral Nederland opgetreden. In de Verenigde Staten zijn ze nooit zo doorgebroken als in Europa. Dead Moon heeft verschillende bands geïnspireerd en wordt geregeld gecoverd door Pearl Jam.

In 2004 is er door Kate Fix en Jason Summers een documentaire over de band uitgegeven genaamd Unknown Passage: The Dead Moon Story. Deze documentaire is in filmhuizen getoond in de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland. De documentaire is ook getoond op het Melbourne International Film Fest. Na het afronden van de “Echoes of the Past” tour in December 2006 stopte de band. Het laatste optreden was op 26 november in Vera in Groningen. Fred en Toody hebben hierna de band “Pierced Arrows” opgericht met Kelly Halliburton op de drums.

In 2014 kwam Dead Moon weer bij elkaar en trad voor het laatst op tijdens Dauwpop 2015 in Hellendoorn. Na het overlijden van drummer Andrew Loomis in 2016 hield Dead Moon definitief op te bestaan. Fred en Toody keerden begin 2017 als “Fred & Toody” nog een keer een tour door Europa. Fred en Toody Cole speelde voor de laatste keer in Nederland op 14 februari 2017 met “Fred & Toody” in de Merleyn in Nijmegen.

Hij overleed op 9 november 2017 op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.[2]

De stad Portland heeft in 2017 besloten om Dead Moon te eren en 5 oktober officieel te benoemen tot 'Dead Moon Night'. Dit gebeurde met een ceremonie op het gemeentehuis van Portland.[3] Fred en Toody Cole hadden een speciale band met Vera in Groningen. Geen artiest heeft zovaak in deze club opgetreden als Fred en Toody[4].

Externe links[bewerken]