Frederick Wollaston Hutton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frederick Wollaston Hutton
Frederick Wollaston Hutton
Algemene informatie
Geboren 16 november 1836
Gate Burton, Lincolnshire
Overleden 27 oktober 1905
op zee, uit de kust bij Kaapstad
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep Legerofficier, geoloog, natuuronderzoeker
Bekend van Huttons pijlstormvogel
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Frederick Wollaston Hutton (Gate Burton, Lincolnshire in Groot-Brittannië, 16 november 1836 - op zee in de buurt van Kaapstad, Zuid-Afrika, 27 oktober 1905) was een Britse legerofficier, geoloog en natuuronderzoeker in Nieuw-Zeeland die onmiddellijk het belang zag van Darwins evolutietheorie voor de biologie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hutton volgde onderwijs op diverse colleges, onder andere aan de Naval Academy, het opleidingsinstituut van de Royal Navy in Gosport aan het King's College London waar hij toegepaste wetenschappen studeerde. Daarna werd hij aangesteld als officier bij het regiment van de Royal Welch Fusiliers en vocht hij mee in de Krimoorlog en de Indiase opstand van 1857.

In 1860 keerde hij terug naar Engeland en ging geologie studeren aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst. In datzelfde jaar werd hij lid van de Geological Society. In 1861 schreef hij een recensie over Darwins De oorsprong der soorten waarin hij zich een groot voorstander toonde van de evolutietheorie.

In 1863 trouwde hij met Annie Gouger Montgomerie en in 1866 verliet hij de militaire dienst en reisde met vrouw en kinderen naar Nieuw-Zeeland. Nadat hij zich daar kort bezig had gehouden met het spinnen van vlas, wijdde hij zich weer snel aan de geologie. Hij kreeg hij een baan bij de geologische dienst van het land (Geological Survey of New Zealand). In 1874 werd hij de Provincial Geologist van de regio Otago, docent aan de Universiteit van Otago en conservator van het museum van de universiteit. In 1880 werd hij hoogleraar biologie aan de Universiteit van Canterbury in Christchurch en later werd hij gekozen tot Fellow of the Royal Society. Daarna volgde nog belangrijke functies en onderscheidingen.

Hutton overleed tijdens een bootreis van Engeland terug naar Nieuw-Zeeland en kreeg een zeemansgraf ter hoogte van Kaapstad (Zuid-Afrika).

Zijn werk en nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Hutton heeft veel bijgedragen aan de kennis over de fauna van Nieuw-Zeeland en het doceren van de evolutietheorie. Hij heeft een groot aantal ongewervelde dieren ontdekt en beschreven waaronder vooral veel (zee-)slakken en sprinkhanen. Verder beschreef hij twee nieuwe vogelsoorten (chathamral, Gallirallus modestus en zwartsnavelmeeuw, Chroicocephalus bulleri) en als eerbetoon is onder meer Huttons pijlstormvogel naar hem vernoemd.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]