Christchurch (Nieuw-Zeeland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christchurch
Ōtautahi
Stad in Nieuw-Zeeland Vlag van Nieuw-Zeeland
|Vlag |Wapen
Christchurch (Nieuw-Zeeland) (Nieuw-Zeeland)
Christchurch (Nieuw-Zeeland)
Situering
Eiland Zuidereiland
Regio Canterbury
Coördinaten 43° 31′ ZB, 172° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 452 km²
Inwoners (2008) 382.200
(845,6 inw./km²)
Politiek
Burgemeester Bob Parker
Overig
Website www.ccc.govt.nz
Portaal  Portaalicoon   Nieuw-Zeeland
Het strand vanaf Cave Rock (Tuawera), Christchurch

Christchurch (Maori: Ōtautahi) is de grootste stad op het Zuidereiland en de op een na grootste stad van Nieuw-Zeeland met ruim 380.000 inwoners. De stad is vernoemd naar het Christ Church-college van de Universiteit van Oxford en ligt halverwege de oostkust aan de monding van de rivier de Avon. Op 31 juli 1856 werd Christchurch per Royal charter een stad en is daarmee de oudste stad in Nieuw-Zeeland.

Veel gebouwen in Christchurch zijn in neogotische stijl gebouwd en in de stad zijn veel parken en plantsoenen te vinden. Hierdoor doet de stad erg Europees aan. Hij wordt ook wel 'De meest Engelse stad buiten Engeland' genoemd. Christchurch Botanic Gardens is een bekende botanische tuin in Christchurch.

Geschiedenis[bewerken]

De Avon rivier loopt door Christchurch

Er is bewijs dat de Maori rond 1250 zich al op deze plaats hadden gevestigd, om op moa's te jagen.[bron?] Volgens de Maori-overlevering kwamen de eerste Maori er rond het jaar 1000 aan. Rond 1840 trokken de eerste Europeanen naar Christchurch.

Christchurch is genoemd naar een college van de Universiteit van Oxford, Christ Church, door John Robert Godley (1814-1861), die aan deze universiteit studeerde. Hij was een van de eerste kolonisten in de regio en was medestichter van de provincie Canterbury, die van 1853 tot 1876 bestond. Samen met Edward Gibbon Wakefield vormde hij in 1848 de Canterbury Association. Deze kocht 1210 km² land in Nieuw-Zeeland. Hier zou de Church of England moeten regeren.

Nadat Engelse kranten hierover schreven vertrokken er in 1850 vanuit Engeland vier schepen met emigranten naar Nieuw-Zeeland. Deze noemt men ook wel de 'Canterbury Pelgrims'. In totaal waren dit 792 mensen. De vier schepen heetten Randolph, Charlotte-Jane, Sir George Seymour, en Cressy.

Aardbevingen[bewerken]

In de nacht van 3 op 4 september 2010 deed er zich in en om Christchurch een aardbeving voor met een kracht tussen 7.1 en 7.4 op de schaal van Richter. Hierbij liepen, vooral in het centrum van de stad, veel (historische) gebouwen aanzienlijke schade op.

Het epicentrum van de aardbeving lag op ca. 10 km diepte nabij Darfield, ca. 40 km van het centrum van Christchurch. Dit was een van de zwaarste aardbevingen in Nieuw Zeeland[1] sinds de zware aardbeving van 3 februari 1931 in Napier.[2] Seismologen dachten eerst dat er ongeveer 20 breuklijnen in het gebied rondom Christchurch lagen, deze beving bracht dat aantal naar circa 100 breuklijnen.[2]

1rightarrow blue.svg Zie Aardbeving Christchurch 2011 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op dinsdagmiddag 22 februari 2011 was er opnieuw een aardbeving in en om Christchurch. Deze beving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Hoewel de kracht minder was dan de beving van 2010 vielen er 185 doden en was de schade veel groter dan in september 2010. Zeker 800 historische gebouwen werden verwoest. De kathedraal van Christchurch is bij de beving deels ingestort.

Op vrijdag 23 december 2011 (om drie uur 's nachts in Nederlandse tijd) werd Nieuw-Zeeland weer opgeschrikt door een aardbeving, met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Er werd niet veel schade aangericht, maar delen van Christchurch kwamen gedeeltelijk onder water te staan.

Op zondag 13 november 2016 (om 1 uur 's middags CET) was er 51 km ten noordwesten van Christchurch een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Buitenwijken binnen Christchurch[bewerken]

(met de klok mee)

Mairehau; Shirley; Richmond; Avonside; Linwood; Woolston; Opawa; Waltham; St. Martins; Beckenham; Sydenham; Somerfield; Spreydon; Addington; Riccarton; Ilam; Burnside; Fendalton; Bryndwr; Strowan; Merivale; Papanui; St. Albans. In de wijk Ilam staat het gelijknamige landhuis (thans conferentiecentrum) waar Juliet Hulme woonde met haar ouders. Het was toen de ambtswoning van haar vader, die rector van de universiteit van Canterbury was. Op het terrein en in het huis zijn de filmopnames voor Heavenly Creatures gemaakt.

Cultuur[bewerken]

Parken[bewerken]

Bijna een derde van Christchurch bestaat uit parken, plantsoenen of recreatieterrein. Christchurch wordt daarom ook wel de Garden City van Nieuw-Zeeland genoemd. Het bekendste park is waarschijnlijk Hagley Park. Dit park is 180 ha groot en daarmee is het park het grootste van de stad. Men kan hier sporten en wandelen. Er bevinden zich ook fietspaden en vijvers in het park. In 1906 was het park de locatie van de New Zealand International Exhibition.

Het park is erg oud, de eerste kolonisten reserveerden de grond al voor een stadspark. Het was toen al 2 km² groot. In 1856 werd het park officieel gereserveerd voor publieke ontspanning en vermaak. De oorspronkelijke inheemse vegetatie werd door de kolonisten tegen 1870 vervangen door Europese grassen, planten en bomen. De Christchurch Botanic Gardens, die in 1863 werden aangelegd, liggen niet ver van het Hagley Park.

Een ander park is Victoria Square, waar beelden van koningin Victoria en James Cook staan. Hier staat ook de H. L. Bowkerfontein, die veel toeristen trekt. In dit park vond op 22 juni 1954 de moord plaats op Honora Parker, gepleegd door haar dochter Pauline Parker en dier vriendin Juliet Hulme; de beide 16-jarige meisjes zagen de moeder als een bedreiging voor hun intense vriendschap. Deze zaak werd in 1994 door de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson verfilmd (Heavenly Creatures). Een vierde park is het Orana Park. Dit is een wildreservaat dat zich op enige afstand van het centrum bevindt.

Musea[bewerken]

Het Air Force World Museum heeft een uitgebreide tentoonstelling die gewijd is aan de geschiedenis van de militaire luchtvaart van Nieuw-Zeeland. Het Canterbury Museum heeft permanente tentoonstellingen over onder meer de ontdekking van Antarctica, de kolonisatie van Nieuw-Zeeland, de Maoricultuur en de oosterse kunst.

Er zijn twee kunstmusea in Christchurch: Robert McDougall Art Gallery en Arts Centre of Christchurch. Andere musea zijn Science Alive! en het Ferrymead Historic Park.

Nabij het vliegveld, ongeveer 8 km ten westen van het centrum, ligt het Christchurch International Antarctic Centre. Dit is het bezoekerscentrum van het Antarctich onderzoeksinstituut. De permanente tentoonstelling richt zich op het (over)leven op de onderzoeksstations op Antarctica. Daarnaast heeft het een zogenaamde klimaatkamer waar ieder halfuur een sneeuwstorm nagebootst wordt. Op het buitenterrein, om het gebouw heen, is een "cross country" parcours ingericht waar men demonstratieritjes in zuidpoolvoertuigen (zogenaamde Haglunds) kan maken. De plaats van dit onderzoekscentrum is niet zomaar gekozen: vanaf Christchurch International Airport vertrekken in de zomer (oktober t/m maart) bevoorradingsvluchten naar de onderzoeksstations op Antarctica. Het onderzoekscentrum dient tevens als vertrekhal en briefing centre voor deze vluchten.

Cathedral Square[bewerken]

Midden in de stad ligt Cathedral Square, het hart van Christchurch. Dit plein is omgeven door allerlei oude gebouwen, met als belangrijkste bezienswaardigheid de Christ Church Cathedral. Op 2 maart 2012 werd bekend dat de kathedraal als gevolg van de aardbeving van 22 februari een jaar eerder en de schokken daarna zo zwaar was verwoest, dat zij niet meer opnieuw kon worden opgebouwd en dus moest worden gesloopt.[3]

Het plein is ontoegankelijk voor verkeer. Hier bevindt zich ook een standbeeld van John Robert Godley, stichter van Canterbury.

Banks Peninsula[bewerken]

Banks Peninsula is een schiereiland niet ver van Christchurch. Hier bevindt zich onder andere het historische plaatsje Akaroa.

Verkeer en vervoer[bewerken]

De tram van Christchurch

De luchthaven van Christchurch is Christchurch International Airport. Deze bevindt zich 12 kilometer buiten het centrum.

Vervoer in de stad vindt voornamelijk met de auto plaats, hoewel Christchurch wel lokale en langeafstandsbusverbindingen heeft. Vanwege het vlakke terrein legt de stad een netwerk van fietspaden aan. Sinds 1995 heeft de stad weer een werkende tramlijn. Deze lijn maakt een rondje door het centrum en wordt hoofdzakelijk gebruikt als toeristische attractie.

De stad is het startpunt voor een tweetal treinverbindingen. De TranzAlpine, die via de Nieuw-Zeelandse Alpen naar Greymouth gaat en de TranzCoastal die in Picton uitkomt. Op beide lijnen worden passagiers vervoerd. Tot 2002 was de Main South Railway in gebruik. Deze lijn liep via Dunedin naar Invercargill maar werd opgeheven omdat hij niet meer rendabel was.

Melbourne Airrace[bewerken]

In 1953 werd de laatste Melbourne Airrace gehouden. Ditmaal was niet Melbourne de eindbestemming, maar Christchurch. De KLM won deze race met een DC-6 genaamd Dr.Ir. M.H.Damme.

Stedenband[bewerken]

Geboren in Christchurch[bewerken]

Referenties[bewerken]