Frederik van Nassau-Zuylestein (1624-1672)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel, of het is onvoldoende verifieerbaar gemaakt.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Zie overlegpagina.
Dit sjabloon is geplaatst op 28 mei 2019.
Vraagteken
Frederik van Nassau-Zuylestein
Portret van Frederik van Nassau-Zuylestein
kapitein der Staatse infanterie
Periode 1640-
gouverneur van neef Willem III
Periode 1659-1669
generaal der Staatse infanterie
Periode 1672-1673
Geboren 1624
Overleden 12 oktober 1672
's-Gravesloot
Vader Frederik Hendrik van Oranje
Moeder Margaretha Catharina Bruyns
Partner Mary Killigrew

Wapen van Nassau-Zuylestein

Frederik van Nassau (1624's-Gravesloot tussen Woerden en Kamerik 12 oktober 1672) was een Nederlands militair in Staatse dienst. Hij was de onwettige zoon van prins Frederik Hendrik van Oranje en Margaretha Catharina Bruyns. Op 15 maart 1640 werd hij door zijn vader beleend met kasteel Zuylestein (en werd aldus heer van Zuylestein).

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

In 1640 werd Frederik door zijn vader tot kapitein der Staatse infanterie benoemd, waarna een ruim dertigjarige militaire carrière volgde. Van 1659 tot 1666 was hij gouverneur van zijn neef, de toekomstige stadhouder, prins Willem III. Door toedoen van Johan de Witt werd Willem aangenomen als Kind van Staat, waarop het ontslag van Frederik als gouverneur volgde, die door de Buat-affaire toch al gecompromitteerd was. In april van het rampjaar 1672 werd hij generaal der Staatse infanterie. In augustus van hetzelfde jaar was hij betrokken bij de moord op Johan en Cornelis de Witt.[1] In oktober sneuvelde hij bij Woerden in een slag met Franse troepen. Deze slag is bekend als de Slag bij Kruipin.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Frederik van Nassau huwde op 27 oktober 1648 in Den Haag met Mary Killigrew (1627-), dochter van sir William Killigrew, een gunsteling van Karel I en Karel II van Engeland. Zij kregen 2 zonen en 1 dochter:

Frederik ligt samen met zijn vrouw en zoon Willem Hendrik begraven in de grafkelder van Michaëlkerk te Leersum.

Hij is de voorvader van de in Engeland woonachtige Pamela, Janet en Julie Nassau, de enige nog in leven zijnde afstammelingen in mannelijke lijn van Willem van Oranje die de achternaam Nassau dragen.