Frederik van Nassau-Zuylestein (1624-1672)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frederik van Nassau (1624[bron?]'s-Gravesloot[bron?], tussen Woerden en Kamerik 12 oktober 1672) was een Nederlands militair in Staatse dienst. Hij was de onwettige zoon van prins Frederik Hendrik van Oranje en Margaretha Catharina Bruyns.[bron?] Op 15 maart 1640 werd hij door zijn vader beleend met kasteel Zuylestein (en werd aldus heer van Zuylestein).

Leven[bewerken]

In 1640 werd Frederik door zijn vader tot kapitein der Staatse infanterie benoemd, waarna een ruim dertigjarige militaire carrière volgde. Van 1659[bron?] tot 1666 was hij gouverneur van zijn neef, de toekomstige stadhouder, prins Willem III. Door toedoen van Johan de Witt werd Willem aangenomen als Kind van Staat, waarop het ontslag van Frederik als gouverneur volgde, die door de Buat-affaire toch al gecompromitteerd was. In april van het rampjaar 1672 werd hij generaal der Staatse infanterie. In augustus van hetzelfde jaar was hij betrokken bij de moord op Johan en Cornelis de Witt. In oktober sneuvelde hij bij Woerden[bron?] in een slag met Franse troepen. Deze slag is bekend als de Slag bij Kruipin.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Frederik van Nassau huwde op 27 oktober[bron?] 1648 in Den Haag met Mary Killigrew (1627-), dochter van sir William Killigrew, een gunsteling van Karel I en Karel II van Engeland. Zij kregen 2 zonen:

Frederik van Nassau-Zuylestein is de voorvader van de in Engeland woonachtige Pamela, Janet en Julie Nassau, de enige nog in leven zijnde afstammelingen in mannelijke lijn van Willem van Oranje die de achternaam Nassau dragen.