Friedrich Heitmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Friedrich Heitmann
Friedrich (Fritz) Heitmann
Persoonsgegevens
Geboren 27 oktober 1853
Overleden 13 augustus 1921
Geboorteland Duitsland
Beroep(en) architect
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Neogotiek, neoromaans, jugendstil
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Friedrich Heitmann (27 oktober 1853, Ahlen13 augustus 1921), Koningsbergen (thans Kaliningrad, Rusland)) was een Duitse architect, die in Oost-Pruisen actief was. Zijn oeuvre omvat meerdere kerken, openbare gebouwen, villa’s en woonhuizen en een nieuwe Koningsbergse tuinwijk Amalienau.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Koningin Louise-gedenkkerk in 2017

Heitmann vestigde zich in Koningsbergen in 1886 als bouwmeester-architect in dienst van het postwezen. Zijn eerst groot zelfstandig werk werd de Koningin Louise gedenkkerk in Koningsbergen, die in 1899-1901 gebouwd werd. De kerk is gebouwd in een soort neoromaanse stijl met elementen uit de modernere jugendstil. Voor de Eerste Wereldoorlog heeft Heitmann nog meerdere grote projecten in Oost-Pruisen en Koningsbergen uitgevoerd (zie lijst verderop). Belangrijk is zijn werk aan het nieuwe tuinwijk Amalienau. Deze wijk werd aangelegd buiten de oudere stadswallen, die in het begin van de 20e eeuw gedeclasseerd en deels afgegraven werden. Hierbij zorgde Heitmann zowel voor het totaalontwerp van deze nieuwe stadsuitleg als voor detailontwerp van enkele afzonderlijke villa’s.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging Heitmann in dienst bij het leger, hoewel hij reeds zestig jaar oud was. Na de oorlog ging het snel bergafwaarts met hem. Hij kreeg problemen met zijn gezondheid waardoor hij steeds moeilijker kon werken. Bovendien raakte zijn bouwtrant, dat wil zeggen neostijlen (vooral neogotiek en neoromaans) met jugendstil-elementen, uit de mode. Hij stierf in 1921.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Lutherkerk in de jaren 60

Deze lijst is nog incompleet