Friedrich Petersen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Wilhelm Gustloff waarover Friedrich Petersen het bevel voerde

Friedrich Petersen (1878 - 1960) was een Duits kapitein tijdens de Tweede Wereldoorlog, die het bevel voerde over de Wilhelm Gustloff toen die getorpedeerd werd.

Op een cruise van Kraft durch Freude in 1938 overleed de kapitein van de Wilhelm Gustloff aan een hartinfarct en Friedrich Petersen nam het bevel op zich.[1]

Nadat de Tweede Wereldoorlog begonnen was, namen de Britten hem krijgsgevangen. Vanwege zijn ouderdom kwam hij op erewoord vrij, nadat hij schriftelijk beloofd had, om nooit meer het bevel over een schip te voeren.

Friedrich Pedersen kreeg in februari 1944 toch opnieuw het bevel over de Wilhelm Gustloff, maar die lag in Gotenhafen voor anker als huisvesting voor de bemanningen van duikboten.

Toen de Wilhelm Gustloff het bevel kreeg om Duitsers te evacueren, behield hij het bevel. Friedrich Petersen kreeg onenigheid met korvetkapitein en militair bevelhebber, gewezen duikbootkapitein Wilhelm Zahn aan boord. Zahn wilde in ondiep water, waar duikboten niet kwamen, snel varen om aan duikboten te ontsnappen en zonder verlichting om niet opgemerkt te worden. Petersen zette zijn zin door en zocht diep water op omdat hij overladen was en omdat hij zeemijnen en aanvallen door vliegtuigen vreesde en voer traag omdat de Wilhelm Gustloff bij een eerder bombardement beschadigd was. Toen een radiobericht binnenliep dat er mijnenvegers aankwamen, liet hij verlichting aansteken om botsing te vermijden.

Een sovjetduikboot zag de lichten en trof de Wilhelm Gustloff met drie torpedo's, zodat hij binnen een uur zonk. Petersen werd gered. Hij ging niet meer op zee en stierf kort na het einde van de oorlog.