Frysk Fanfare Orkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frysk Fanfare Orkest
Afbeelding gewenst
Type Fanfareorkest
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1983-heden
Dirigent Jouke Hoekstra
Website http://www.fryskfanfareorkest.nl/
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Frysk Fanfare Orkest (FFO) is een provinciaal fanfareorkest uit de provincie Friesland, dat opgericht werd in december 1983. Het secretariaat bevindt zich tegenwoordig in Bolsward. De hoofddoelstelling van het FFO is het promoten van oude en nieuwe originele fanfaremuziek in een zo breed mogelijke zin.

Geschiedenis[bewerken]

Tot het Frysk Fanfare Orkest behoren rond 55 amateurmuzikanten met een leeftijd van 14 tot 40 jaar afkomstig uit de provincie Friesland, die naast het FFO in één of meer plaatselijke verenigingen spelen. Het FFO is sinds zijn oprichting (1983) een belangrijke ambassadeur voor de originele fanfaremuziek en tracht de originele klankkleur van het fanfareorkest altijd weer op de juiste wijze te interpreteren. Het orkest staat sinds de oprichting onder leiding van Jouke Hoekstra.

Tot de doelstelling van dit orkest behoort ook het geven van compositie-opdrachten aan min of meer bekende binnen- en buitenlandse componisten, zoals bijvoorbeeld Bernard van Beurden, Frans Vermeerssen, Alexander Comitas, Marc van Delft, Cornelis de Bondt, Hardy Mertens, Leon Vliex, Marco Pütz (Luxemburg) en Nuno Leal (Portugal). De premières van deze en andere werken werden uitgevoerd door het FFO.

Naast vele concerten in binnen- en buitenland, heeft het orkest deelgenomen aan verscheidene festivals en concoursen. Hoogtepunten uit de geschiedenis van het FFO zijn o.a. het meerdere malen behalen van het hoogste resultaat tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade in de concertafdeling fanfare, deelname aan de internationale conferentie van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) in 1989 in Manchester, Engeland en toekenning van de Zilveren Anjer (cultuurprijs van de provincie Friesland). Het orkest wordt tevens veel gevraagd radio-opnames te verzorgen met als doel het promoten van de originele fanfaremuziek en heeft een twintigtal cd's op zijn naam staan.

Door het behalen van het hoogste resultaat tijdens het WMC werd het FFO tegelijkertijd winner van het vaandel en daarmee wereldkampioen in de sectie fanfareorkest.

Bij het Mid-Europe Festival in 2002 in Schladming, Oostenrijk, kreeg het FFO de uitnodiging het openingsconcert uit te voeren. In 2003 heeft men deelgenomen aan het Festival Sociedade Euterpe Alhandrense in Portugal en in 2005 aan het Emajöe Suvi Festival in Tartu in Estland. In 2005 werd opnieuw deelgenomen aan de internationale conferentie van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE), maar nu in het verre Singapore. Daarnaast zijn concerten gegeven in de Verenigde Staten, Duitsland, België en Luxemburg.

Dirigenten[bewerken]

Concertreizen[bewerken]

Jaar Land Locatie
1988 Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Internationales Musikfestival in Rastede
1989 Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Conferentie van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) in Manchester
1993 Vlag van Duitsland Duitsland Galaconcert bij de Musikverein Haaren e.V. in Haaren (Waldfeucht)
1997 Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Concertreis door de Verenigde Staten
2002 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Galaconcert tijdens het Mid-Europe-Festival voor blaasorkesten in Schladming
2003 Vlag van Portugal Portugal Internationale festival Sociedade Euterpe Alhandrense in Alhandra
2004 Vlag van Estland Estland Emajöe Suvi Festival in Tartu
2005 Vlag van Singapore Singapore Conferentie van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles in Singapore
2008 Vlag van Portugal Portugal Concertreis Portugal met optredens in Tomar, Alhandra en Leiria van 4 juli tot 11 juli 2008

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]