Fulgentius van Ruspe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
S. Fulgentius Episcopus Rufpensis Propagator Ordinis obiit anno 529 die 19. Jan. (anonieme schilderij uit de 17e eeuw).

De heilige Fulgentius van Ruspe (Carthago, voor 499? - 1 januari 533) was een bisschop van de Noord-Afrikaanse stad Ruspe aan het begin van de 6e eeuw en een vriend van de heilige Augustinus van Hippo.

Fulgentius werd in Carthago geboren als Fabius Claudius Gordianus Fulgentius in een familie van senatoriale rang. Zijn moeder, die weduwe was, was gekant tegen zijn keuze voor een religieus leven, maar haar zoon werd desalniettemin monnik. Hij werd samen met Felix abt, maar moest in 499 de abdij ontvluchten toen Vandalen of Numidiërs de regio binnenvielen en trok naar Sicca Veneria.

Toen hij terugkeerde, werd hij rond 508 tot bisschop van Ruspe benoemd. Koning Thrasamund, een Ariaan, verbande Fulgentius naar Sardinië waar hij en andere bisschoppen de hulp kregen van paus Symmachus (die later ook werd heilig verklaard). Fulgentius stichtte vervolgens een klooster en zou zo'n eloquente verdediging van de orthodoxe katholieke doctrines hebben geschreven dat hij van Thrasamund mocht terugkeren naar zijn bisschopszetel, maar kort daarop weer werd verbannen. In 523 keerde Fulgentius opnieuw terug als bisschop van Ruspe, waar hij zich inzette voor het herstel van het ware, katholieke geloof.

Zijn naamdag wordt gevierd op 1 januari.

Externe links[bewerken]