Gérard Lauzier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gérard Lauzier
Gérard Lauzier (2008)
Gérard Lauzier (2008)
Algemene informatie
Volledige naam Gérard Lauzier
Geboren 30 november 1932
Overleden 7 december 2008
Land Frankrijk
Werk
Beroep stripauteur & scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gérard Lauzier (Marseille, 30 november 1932 - Parijs, 7 december 2008) was een Frans stripauteur, cartoonist en scenarioschrijver. Hij was ook filmregisseur.

Na zijn licentie in de wijsbegeerte, studeerde hij 4 jaar architectuur. Nadien ging hij naar de "Ateliers Perret et Lagneaux", waar hij zich in het tekenen bekwaamde. Hij trok vervolgens naar Brazilië, oorspronkelijk voor een vakantie van drie maanden, maar verbleef er van 1956 tot 1964 en werkte er voor de Journal de Bahia als cartoonist. Hij keerde in 1965 terug naar Frankrijk en tekende er cartoons voor verschillende bladen. In 1974 doet hij zijn intrede in de stripwereld met Lili Fatale, als album gepubliceerd bij Dargaud. Hij werkte ook voor het blad "Pilote" en voor Lui. Met een scherpe blik maakte hij een portret van het sociale leven in de jaren 1970. In zijn albums la Course du rat (1978), la Tête dans le sac (1980), les Cadres (1981) en Souvenir d'un jeune homme (1982) geeft hij blijk van een opmerkelijke talent voor dialoog.

Vanaf de jaren 1980 legde hij zich toe op het schrijven van theaterscenario's en regisseerde een aantal films. Hij werkte daarbij onder meer samen met Jean-Claude Martin, voor wie hij Tranches de vie aanpaste, Daniel Auteuil (le Garçon d'appartement), Pierre Mondy (l'Amuse gueule). Hij schreef de filmscenario's Je vais craquer van François Leterrier en Astérix et Obélix contre César van Claude Zidi. In 1992 keert hij terug naar de strip en creëert in "Portrait de l'artiste" de stripfiguur "Choupon". Hij stierf in december 2008 na een lange ziekte.

Bibliografie[bewerken]

Filmografie[bewerken]

Scenarist[bewerken]

Regisseur en scenarist[bewerken]