G1000

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De 1e G1000 was een Belgische overlegvergadering van gewone burgers over thema's die zij van belang vonden voor de politiek in België en vond plaats op 11 november 2011 in Brussel. Kenmerkend voor deze vergadering van uiteindelijk ca. 700 burgers was het gebruik van loting om deelnemers te selecteren en dialoog als basis voor het bereiken van overeenstemming. Initiatiefnemers voor deze bijeenkomst was een groep kunstenaars en intellectuelen, waaronder Peter Vermeersch en David Van Reybrouck. Francesca Vanthielen was woordvoerster. Het idee voor het burgerinitiatief rijpte in de politieke impasse die ontstond na de federale verkiezingen van 2010. De bedoeling van de organisatoren was 'om verse zuurstof te verlenen aan de politieke impasse en aan te tonen dat democratie vernieuwd kan worden'.[1] In 2011 werd het initiatief genomineerd voor de prijs voor de Democratie van de Gentse feitelijke vereniging Democratie 2000.

In Nederland heeft de 1e G1000 in Amersfoort plaatsgevonden, op 22 maart 2014. Loting en dialoog werden naar voorbeeld van de Belgische G1000 behouden. Het programma werd echter grondig aangepast om het eigenaarschap van de deelnemers te vergroten. 630 deelnemers namen deel en ca. 60 deelnemers gingen na afloop in werkplaatsen aan de slag met de uitkomsten. Het initiatief heeft een vervolg gekregen in diverse steden in Nederland, zoals Uden, Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Schiedam, Gemert-Bakel, en Coevorden. Ook de 1e provinciale G1000 heeft al plaats gevonden, de Friese Dorpentop.

De G1000-en in Nederland worden ondersteund door het Platform G1000.nu, een vrijwilligersorganisatie van burgers die als missie heeft om zoveel mogelijk G1000-en in Nederland mogelijk te maken. Het Platform G1000.nu probeert zoveel mogelijk middelen te organiseren en te ontwikkelen om het organiseren van een G1000 zo eenvoudig mogelijk te maken. En zij voert wetenschappelijk onderzoek uit naar de georganiseerde G1000-en, om op die manier kennis te verzamelen om de inzet van deliberatieve processen te verbeteren. Op basis daarvan heeft zij o.a. een kwaliteitsstempel geïntroduceerd om daarmee veilig te stellen dat de agenda van een G1000 altijd door burgers bepaald wordt en niet door sponsoren, opdrachtgevers, wethouders of anderen [2]

Externe link[bewerken]