G.T.S.V. Voetius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf GTSV Voetius)
G.T.S.V. Voetius
Gereformeerde Theologen Studenten Vereniging
G.T.S.V. Voetius
Type Theologisch dispuut
Plaats Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Instelling Universiteit Utrecht
Studierichting theologie
Oprichting 4 oktober 1899
Aansluiting Platform onder IFES-Nederland Theologiestudenten
Website http://www.voetius.nl

De Gereformeerde Theologen Studentenvereniging 'Voetius' is een theologisch dispuut uit Utrecht, met het doel zowel de gereformeerde theologie in haar volle breedte en diepte te bestuderen als haar leden praktisch te vormen. Haar naam verwijst naar Gisbertus Voetius en zij is opgericht op 4 oktober 1899. De zinspreuk van de G.T.S.V. Voetius is: "De vreze des Heren is het beginsel der wijsheid" - (Spreuken 1:7a). De vereniging belegt sinds 2012 haar activiteiten in Amsterdam. Dit komt doordat theologie in Utrecht verdwenen is en de PThU een vestiging in het gebouw van de VU heeft.

Voetius is lid van PoINT, een samenwerkingsverband van studieverenigingen theologie uit Apeldoorn, Kampen, Leiden en Utrecht.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals elke vereniging staat ook G.T.S.V. Voetius onder leiding van een bestuur. In het verleden bestond dit bestuur uit een praeses, vice-praeses, fiscus, abactis, assessor I en assessor II. Doordat de vereniging sinds 2000 steeds kleiner is geworden, bestaat het bestuur sinds 2012 slechts uit drie taken, namelijk die van praeses, fiscus en abactis. Een uitzondering hiervoor was jaargang 2014-2015, toen de vereniging opnieuw een assessor kende.

Bekende oud-leden[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de oud-leden van G.T.S.V. Voetius bevinden zich ook bekende theologen. Enkelen van hen zijn: