Gabès (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gabès
قابس
Plaats in Tunesië Vlag van Tunesië
Gabès (Tunesië)
Gabès
Situering
Gouvernement Gabès
Coördinaten 33° 52′ NB, 10° 5′ OL
Algemeen
Inwoners
(2014)
152.921
Foto's
Satellietfoto van Gabès, gemaakt door NASA Landsat op een hoogte van ca. 20.000 m
Satellietfoto van Gabès, gemaakt door NASA Landsat op een hoogte van ca. 20.000 m
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Gabès (قابس Qābis) is een stad in het oosten van Tunesië aan de Golf van Gabès. Gabès is de hoofdstad van het gelijknamige gouvernement (wilayah) Gabès en heeft ongeveer 110.000 inwoners. Daarmee is het in termen van aantal inwoners de achtste stad van het land.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gabès behoorde vroeger tot Carthago. Na de Tweede Punische Oorlog in de 2de eeuw voor Christus kwam de stad onder Romeins bewind. Het kreeg toen de naam Tacape.

In de 7e eeuw kwam Gabès onder moslimbewind en brak er een totaal nieuwe periode aan voor de stad. Sidi Abou Loobaba vestigde zich in Gabès.

In 1881 trad Gabès toe tot het Franse protectoraat, hetgeen veel stadsbewoners ervoeren als een bezetting. De meesten emigreerden naar de hoofdstad Tunis of naar Djerba en een kleine groep naar Frankrijk of Israël.

In 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog, kregen de Duitsers het voor het zeggen in de stad. Dat veranderde in 1943, toen met behulp van de Britten Gabès weer in Franse handen kwam. De oorlog zorgde echter voor veel schade aan de infrastructuur. Aan het eind van de oorlog (1945) werd begonnen de stad te herbouwen.

In 1956 werd het koninkrijk Tunesië zelfstandig en kwam er een einde aan de Franse overheersing.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]