Gampopa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gampopa
Gampopa
Gampopa
Tibetaans སྒམ་པོ་པ
Wylie sgam po pa
Vereenvoudigd Chinees 岡波巴
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Gampopa of Dakpo Rinpoche (1079-1153) was de belangrijkste student van de Tibetaans boeddhistische leraar Milarepa en grondlegger van de kagyü-school.

De leer van Milarepa, hetgeen beter bekend is geworden als de kagyü-leer, werd voortgezet door Gampopa, een arts uit Dagpo, Tibet. Milarepa had twee belangrijkste studenten, Rechungpa, de zwervende kluizenaar, en Gampopa, een monnik en arts. Gampopa was met het boeddhisme in aanraking gekomen en was monnik volgens de Kadampa geworden. Kadampa is een geleidelijk pad, dat uiteindelijk naar verlichting leidt, echter Gampopa zocht een manier om het te versnellen.

Tijdens zijn zoektocht ontmoette hij Milarepa, de grote yogi en ging bij hem in de leer. Onder leiding van Milarepa realiseerde Gampopa de uiteindelijke realiteit en stichtte kloosters en gaf les aan veel studenten. Gampopa was verantwoordelijk voor het samenbrengen van de kadamtraditie en de mahamudraleer en vormt de basis van de kagyüschool in het Tibetaans boeddhisme. Zijn belangrijkste leerling was Düsum Khyenpa, die later bekend werd als de eerste karmapa.

Voorganger:
Milarepa (1052-1135)
kagyüpa Opvolger:
Düsum Khyenpa (1110-1193)