Gastouder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van gastouderbureau in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).

Een gastouder of onthaalouder (algemeen Belgisch-Nederlands) werkt in eigen huis of bij de vraagouder thuis. Ze heeft in Nederland minimaal mbo2 en een kinder-ehbo diploma. Deze herhaalt zij of hij minimaal twee maal per jaar. Verder zorgt een gastouder dat zij/hij de opvang hygiënisch, veilig en vertrouwd houdt. Hiervoor wordt ook door het gastouderbureau minimaal een maal per jaar een RI&E gedaan bij de gastouder. De gastouder kan ook zelf kinderen hebben, zodat de gastkinderen gewoon meedraaien in het gezin. Deze kinderen kunnen eten (en jonge kinderen kunnen hun middagslaapjes doen bij de gastouder) bij de gastouder, en wanneer de kinderen naar school gaan kunnen ze, als de gastouder ook naschoolse opvang aanbiedt, door de gastouder naar school worden gebracht en worden opgehaald. Gastouders zorgen voor een klimaat waarin de gastkinderen spelenderwijs de dingen leren die nodig zijn bij het opgroeien van een kind. Gastouders krijgen in Nederland eveneens controlebezoeken van de GGD. Een gastouder mag zes kinderen opvangen als de gastouder ook schoolkinderen opvangt. Bij 0-4 opvang, mogen er maximaal vijf kinderen worden opgevangen. Wel tellen eigen kinderen tot tien jaar mee in dat aantal. De gastouder mag maximaal twee baby's per dagdeel opvangen. Gastouders zorgen zelf voor hun scholing om een goede opvang te kunnen blijven bieden.

Gastouderbureau[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Het is verplicht voor alle gastouders om aangesloten te zijn bij een gastouderbureau. Dit gastouderbureau moet toezicht houden op de gastouderopvang om er zo voor te zorgen dat de kwaliteit, de veiligheid en de hygiëne gewaarborgd blijven. De taken van een gastouderbureau zijn als volgt:[1]

  • Bemiddelen tussen vraagouders en gastouders
  • Betalingen incasseren van ouders en overmaken naar gastouders
  • Kwaliteitscontroles van de opvanglocaties
  • Kennis up-to-date houden van gastouders (cursussen aanbieden)
  • Controleren dat het maximale aantal kinderen niet overschreden wordt.

Wanneer gastouders niet voldoen aan de eisen van de overheid, zal de registratie in het LRKP ingetrokken worden en hebben ouders niet langer recht op kinderopvangtoeslag.