Gebruiker:130.89.236.6/zandbak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Technische Geneeskunde is een universitaire opleiding die gericht is op verbeteringen van diagnostiek en therapie in de gezondheidszorg door middel van innovatief gebruik van technologie. De opleiding leidt studenten op, die zowel klinisch medisch als technologisch zijn geschoold. De opleiding bestaat sinds 2003 en is te volgen aan de Universiteit Twente. Net als bijna alle universitaire studies is Technische Geneeskunde opgezet volgens het BaMa-stelsel bestaande uit een bachelor en een masterfase. Op 10 juli 2009 zijn de eerste twee technisch geneeskundigen afgestudeerd aan de Universiteit Twente.[1]

Vooropleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De opleiding Technische Geneeskunde kan gevolgd worden na afronding van het vwo met het profiel Natuur & Techniek (met biologie 1) of Natuur & Gezondheid (met wiskunde B en natuurkunde) Er bestaat een numerus fixus van 120 plaatsen. Deze plaatsen worden toegewezen door middel van een gewogen loting.

Bachelorfase[bewerken | brontekst bewerken]

De bachelor Technische Geneeskunde duurt drie jaar en staat in het CROHO geregistreerd onder de naam Klinische Technologie. In de bachelor wordt het menselijk lichaam beschouwd als een systeem, bijvoorbeeld het cardiovasculaire of neurale systeem. Per systeem wordt aandacht besteed aan de anatomie, technologie en (patho)fysiologie. Daarnaast wordt ook onderwijs gegeven in communicatieve vaardigheden/professioneel gedrag en wordt een wiskundige (algebra, vector- en signaalanalyse) basis opgebouwd.

Masterfase[bewerken | brontekst bewerken]

Na het volgen van de bachelor kan worden doorgestroomd naar de master fase, deze is Engelstalig en heeft de naam Technical Medicine. De master Technical Medicine duurt drie jaar en onderscheidt drie mastertracks (afstudeervariaties), die zijn gebaseerd op technologische ontwikkelingen in de directe patiëntenzorg, namelijk: Robotics & Imaging, Medical Signaling en Reconstructive Medicine. Elke mastertrack wordt volgens een vast stramien ingedeeld. In het eerste jaar vindt een technologische verdieping in de gekozen track plaats en worden voorbehouden handelingen geoefend, zoals catheterisatie en endoscopieën. Het tweede jaar bestaat uit vier klinische onderzoeksstage van 10 weken in het ziekenhuis en het derde jaar is een klinische afstudeerstage van 40 weken.

Mastertrack Robotics & Imaging[bewerken | brontekst bewerken]

Deze mastertrack is gespecialiseerd in de lokalisatie van specifieke weefselstructuren en bepaling van hun functie met behulp van beeldvormende technieken. Dankzij deze kwalitatieve en kwantitatieve informatie wordt het mogelijk om zeer nauwkeurig de navigatie naar de gelokaliseerde structuren optimaal te realiseren, zodat vervolgens gerichte interventie met behulp van computersturing of computerondersteuning kan plaatsvinden.

Mastertrack Medical Signaling[bewerken | brontekst bewerken]

Deze mastertrack is gespecialiseerd in het verkrijgen, het verwerken en beoordelen van meetresultaten bij de gezonde en de zieke mens. Deze signaalverwerking vindt met name plaats bij de meting van functionele lichaamsprocessen en bij verstoringen daarvan, zoals bewustzijnsstoornissen, pijn, bewegings- en gevoelsstoornissen en zenuwletsels en zintuigstoornissen.

Mastertrack Reconstructive Medicine[bewerken | brontekst bewerken]

Deze mastertrack is gespecialiseerd in technieken voor het verkrijgen, bewerken en bewaren van cel- en weefselpreparaten. Ook vallen weefselvervangende kunststoffen en de toepassingen daarvan bij herstel van beschadigde of verloren gegane organen of orgaandelen hieronder.

Wettelijk kader[bewerken | brontekst bewerken]

De door het ministerie van VWS ingestelde commissie Gevers heeft op 28 oktober 2009 een rapport aangeboden aan minister Klink met het advies om Technische Geneeskunde in de wet BIG in een experimenteerartikel op te nemen, waardoor de afgestudeerden Technische Geneeskunde zelfstandig medische bevoegdheden kunnen worden toegekend.[2][3] Dit is een stap in de uiteindelijke toekenning van zelfstandige bevoegdheden voor negen voorbehouden handelingen. Dit advies volgt op eerdere berichtgeving waarin minister Klink heeft aangegeven dat het beroep binnenkort een registratie kan krijgen binnen de wet BIG.[4]

Studievereniging[bewerken | brontekst bewerken]

Nauw verbonden met het onderwijs en de studenten is S.V. Paradoks, de Studievereniging voor Technische Geneeskunde en Biomedische Technologie.

Beroepsvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2009 is de Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde (NVvTG) opgericht om de belangen van afgestuurde technisch geneeskundigen te behartigen en de kwaliteit van het beroep te bewaken.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]