Gebruiker:Admiran ran/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Osman Yousefzada[bewerken | brontekst bewerken]

Osman Yousefzada is een Brits-Pakistaanse interdisciplinaire kunstenaar, schrijver en sociaal activist. Hij lanceerde zijn gelijknamige label Osman in 2008 en breidde zijn praktijk uit naar een visuele kunstruimte sinds 2013. Osman heeft internationaal tentoongesteld op verschillende instellingen, waaronder de Whitechapel Gallery, V&A, Dhaka Art Summit, Lahore Biennale, Lahore Museum, Cincinnati Art Museum, Ringling Museum in Florida, Almaty Museum en solo bij de Ikon Gallery in 2018.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Osman Yousefzada (Pasjtoe: عثمان یوسفزاده) is geboren in 1977 in Birmingham en is opgegroeid in de wijk Balsall Heath. Zijn vader, van Pakistaanse komaf, was timmerman. Zijn moeder, van Afghaanse komaf, was kledingmaakster en runde een naaiatelier achterin het ouderlijk huis.

Yousefzada heeft antropologie gestudeerd aan de SOAS University of London en heeft zijn master behaald aan de Cambridge University. Daarna heeft hij de modeacademie gevolgd aan de Central Saint Martins in London. Naast zijn activiteiten als kunstenaar is Yousefzada momenteel bezig met promotieonderzoek.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Wetenschapper[bewerken | brontekst bewerken]

Naast kunstenaar, is Yousefzada ook als promovendus werkzaam aan het Royal College of Art. Ook is hij werkzaam als gastdocent aan Jesus College (onderdeel University of Cambridge), Cambridge.

Beeldende kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste solotentoonstelling van Yousefzada, genaamd" Being somewhere else" vond plaats in 2018. In de kritisch geprezen hedendaagse kunstruimte - Ikon Gallery De tentoonstelling had tot doel de ongelijkheden in de hedendaagse modewereld te laten zien, evenals het verkennen van gemarginaliseerde stemmen en ervaringen binnen migratie.[1] Tevens creëerde hij een korte film genaamd "Her dreams are bigger" over kledingarbeiders in Bangladesh. Deze film werd vertoond in de Whitechapel Gallery in Londen.[2][3]

In 2020 creëerde Yousefzada een installatie waarbij het gesprek over migratie centraal stond - getiteld "Infinity Pattern 1". Het is het grootste openbare kunstwerk dat werd geïnstalleerd als een tijdelijke afscherming aan de gevel van het Selfridges-gebouw in Birmingham en bleef staan tot de Commonwealth games van 2022.[4] Dit was het eerste openbare kunstwerk van Yousefzada.

In 2022 heeft Yousefzada geëxposeerd in het V&A museum met de titel 'What is seen and what is not".[5] In drie specifiek op locatie gemaakte werken onderzoekt de Yousefzada thema's als ontheemding, beweging, migratie en klimaatverandering.

Fashion[bewerken | brontekst bewerken]

Yousefzada lanceerde zijn gelijknamige label, Osman, in 2008. Dat jaar verdiende hij reputatie tijdens de modeweken in Londen, voornamelijk vanwege de zwarte jurken die hij ontwierp, wat het Amerikaanse Vogue magazine deed besluiten hem de "re-inventor of the Little Black Dress" te noemen.[6]

Enkele jaren na de lancering van zijn label kon Yousefzada enkele beroemdheden, waaronder Beyoncé, Emily Blunt en Lady Gaga, tot zijn klantenkring rekenen.[7] Beyoncé droeg een Osman-jurk tijdens de 55e Annual Grammy Awards.[8]

In 2016 won hij een Outstanding Achievement in Art & Design op de 6e Asian Awards.[9]

In 2019 opende Yousefzada een tijdelijke ruimte in de Floral Street in Londen genaamd House of Osman.[10]

(Boek)publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Yousefzada heeft geschreven over verschillende thema's zoals ras, arbeid en gemarginaliseerde gemeenschappen.[11] In 2022 heeft hij een boek uitgebracht genaamd ‘The Go Between’. Het zijn memoires over het opgroeien in de jaren 80 in Birmingham, Engeland, in een gesloten Pakistaanse migrantengemeenschap. Zijn boek heeft lovende reacties ontvangen.[12] Stephen Fry noemde het 'Een van de grootste kindermemoires van onze tijd.[13] Britse krant The Guardian noemde het magie achter gesloten deuren.[14]

Solo exposities[bewerken | brontekst bewerken]

2024[bewerken | brontekst bewerken]

Nog niet bekend, Cartwright hall, Bradford Museum & Galleries, Bradford

20 april - 24 november 2024, 60th Venice Biennale, Venetie

2023[bewerken | brontekst bewerken]

23 september- 5 november 2023, Embodiments of Memory, British Ceramics Biennale, The Potteries Museum & Art Gallery, Stoke on Trent

19 april - 23 april 2023, Rituals & Spells, Cromwell Place, London

2022[bewerken | brontekst bewerken]

27 juli - 25 september 2022 What is Seen & What is Not,, Installation, Textiles, Ceramics, Victoria & Albert Museum, London

2018[bewerken | brontekst bewerken]

Being Somewhere Else, Installation, a series of symbols, Ikon Gallery, Birmingham



Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://www.whitechapelgallery.org/exhibitions/her-dreams-are-bigger/.
  2. https://londonfashionweek.co.uk/schedule/78/osman-yousefzadas-film-her-dreams-are-bigger.
  3. https://www.vogue.co.uk/fashion/article/osman-yousefzada-bangladesh-garment-workers-film.
  4. https://www.thenationalnews.com/world/uk-news/2021/07/26/selfridges-unveils-osman-yousefzada-art-installation-wrapped-around-store/.
  5. https://www.vam.ac.uk/event/o9GydwJBb2/osman-yousefzada-what-is-seen-and-what-is-not-2022.
  6. https://www.independent.co.uk/life-style/fashion/features/osman-yousefzada-is-reinventing-the-little-black-dress-840988.html.
  7. https://www.standard.co.uk/futurelondon/culturecity/spotlight-on-osman-yousefzada-and-what-he-is-up-to-this-london-fashion-week-a4236511.html.
  8. https://www.lifestyleasia.com/ind/style/fashion/osman-yousefzada-interview/.
  9. https://www.desiblitz.com/content/highlights-of-the-6th-asian-awards-2016.
  10. https://wwd.com/feature/osman-makes-himself-home-covent-garden-1203283725/.
  11. (en) AnOther, Osman Yousefzada’s Memoir Will Change the Way You Look at Britain Forever. AnOther (24 februari 2022). Geraadpleegd op 1 juli 2023.
  12. (en) Nast, Condé, Osman Yousefzada’s Memoir Charts His Journey From a Strict Religious Upbringing to Fashion Week. Vogue (28 maart 2022). Geraadpleegd op 1 juli 2023.
  13. (en) Smith, Robbie, Londoner’s Diary: Fashion’s more diverse — but I still have to change to fit in. Evening Standard (7 februari 2022). Geraadpleegd op 1 juli 2023.
  14. The-go-between-by-osman-yousefzada-review-magic-behind-closed-doors.