Naar inhoud springen

Gebruiker:Albertgeschiedenis/Theophiel Goossens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Albertgeschiedenis/Theophiel Goossens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Theophiel (Fil) Goossens (Sint-Niklaas, 26 januari 1883Beveren-Waas 1952) was een Belgisch beeldhouwer, meubelmaker, restaurateur en tekenaar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van Jean-Baptiste Goossens, Mechels meubelmaker en restaurateur bij wie hij zijn opleiding volgde nadat hij op 11-jarige leeftijd de school verliet.[1] Hij volgde tekenlessen aan de Stedelijke Academie van Sint-Niklaas vanaf 1898 en vanaf 1906 aan de Academie van Antwerpen. Hij was medeoprichter van “De Kunstkring van Waas – Nederig Streven” in 1908 en was goed bevriend met Piet Staut en andere kunstenaars zoals Jos De Mey (Sint-Niklaas 1873-1903). In 1934 zag zijn vader zich verplicht hem te ontslaan wegens gebrek aan werk.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Hij nam samen met zijn vader (zaak J. Goossens-Simons Sculpteur St Nicolas) onder bouwmeester Jozef Geerts deel aan de restauraties van de Abdij van Averbode (na 1903) en Postel. Ook werkte hij veel voor kerken, aan patriciërswoningen en voor particulieren in het algemeen. In 1915 voerde hij verfraaiingswerken uit aan de woning van Piet Staut. In de periode 1920-21 verbleef hij (met onderbrekingen) in Windlehurst (Manchester, UK) om de inrichting te verzorgen van de woning van Gaston Lescornez, een Belgisch industrieel.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Tentoonstelling in Sint-Niklaas in 1909 en 1912. Er was een postume tentoonstelling in Beveren-Waas van verschillende van zijn werken bij het 50e jubileum van de Piet Staut kring in 1996, samen met werken van andere leden van “Nederig Streven”. In Maart 2022 was er een tentoonstelling t.g.v. de 75e verjaardag van de Piet Staut kring waar hij vertegenwoordigd was (buiten catalogus) met de bronzen kopie van zijn werk “Zittend Naakt".