Gebruiker:Alody/overleg over overleg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipedia is het resultaat van samenwerking tussen mensen. Om te kunnen samenwerken is overleg nodig. vindt op verschillende niveau'se denken natuurlijk ook na over de manier waarop we met elkaar in gesprek zijn. Het resultaat van dat nadenken slaat neer in geschreven en ongeschreven regels. Via deze pagina hoop ik, Alody mijn steentje bij te dragen.

Doel en inrichting van deze pagina[bewerken | brontekst bewerken]

We zijn om allerlei redenen op allerlei plaatsen in gesprek met elkaar. Ik wil de plaatsen en de redenen van overleg hier gaan benoemen. De wijze waarop we overleggen en de hulpmiddelen die we erbij hebben wil ik ook analyseren. Mijn hoop is dat deze actie tot verbetering leidt van onze overlegstructuur. Ik heb al idee wat een betere overlegstructuur zou kunnen zijn. Deze test ik uit op een recente afgeronde discussie, namelijk over Naamsvermelding bij afbeeldingen. Mijn idee is het gesprek op te zetten vanuit het perspectief van de verschillende deelnemers. Elke deelnemer krijgt per hoofdonderwerp een eigen ruimte om daarin het zijne of hare te zeggen. Als wat de spreker in zijn ruimte zegt een reactie is op wat een ander in zijn ruimte heeft gezegd, refereert hij aan dat elders gezegde op de manier die hem het beste uitkomt. Hoofdonderwerpen zullen vaak verschillende aspecten kennen. Als iemand een bepaald aspect onderscheid kan hij binnen zijn ruimte dat aspect specifiek benoemen door zijn bespreking ervan van een subkop te voorzien. Dit is globaal het idee. Als het idee verder is gerijpt, is het zaak om uit te vinden of en hoe dit met hulpmiddelen gefaciliteerd kan worden.

teksten[bewerken | brontekst bewerken]

over Gebruikerspagina

Wat mag ik op mijn overlegpagina zetten?[bewerken | brontekst bewerken]

Een overlegpagina is de plaats voor overleg. Over het algemeen begin je zelf geen secties op je eigen OP, maar is het een plek waar anderen vragen aan jou kunnen stellen of opmerkingen tegen je kunnen maken. Het is dan gebruikelijk dat je direct daaronder reageert op je eigen OP (zodat al het overleg op dezelfde plek staat). Eventueel doe je ook een melding daarvan op de OP van degene die de vraag stelde (zodat die snel op de hoogte wordt gesteld van de reactie.) Elke bewerking op een OP wordt ondertekend met 4 tildes (~~~~), zodat de naam van de schrijver en de datum automatisch geplaatst worden.

Verder is het gebruikelijk om het commentaar van anderen op overlegpagina's niet aan te passen, niet op je eigen overlegpagina en ook niet op die van anderen. Bij je eigen overleg mag je wel af en toe vragen waar niets meer mee gebeurt naar een archief verplaatsen, en heb je ook wat meer vrijheid met de indeling en inhoud van je overlegpagina. Maak op je GP of bovenaan je OP dan wel links aan naar deze archieven, zodat ze makkelijk terug te vinden zijn.


over Kladblok Waar zijn kladblokpagina's voor?

Een kladblok is te gebruiken naar eigen keus van de gebruiker. Voorbeelden zijn:

   Het aanmaken van een uitprobeer- of conceptversie van een nieuw artikel, waarvoor de gebruiker rustig de tijd wil nemen om dat te completeren, of die de gebruiker eerst aan bepaalde anderen voor wil leggen alvorens het te verplaatsen naar de hoofdnaamruimte;
   Het aanleggen van een lijstje van handige links, tekstjes etc. als bron voor artikelen, of als "to do"-lijst voor bijvoorbeeld pagina's die je op een later moment wilt gaan aanmaken.

Tot op zekere hoogte heeft men de vrijheid om teksten langdurig op zijn eigen kladblokpagina te laten staan en worden ze niet door anderen bewerkt of genomineerd voor verbetering of verwijdering. Een uitzondering hierop wordt gemaakt als het kladblok gebruikt wordt voor doelen waarvoor het duidelijk niet bedoeld is, zoals het plaatsen van reclame, lasterlijke teksten, zaken die niet met de encyclopedie van doen hebben, auteursrechtenschendende teksten, enzovoorts. Hoewel een kladblokpagina niet gevonden zal worden bij een normale zoekopdracht binnen Wikipedia, is een dergelijke pagina namelijk wel openbaar en valt onder Wikipedia's licentie. Wikipedia biedt geen "gratis" webruimte om uitsluitend je eigen ding te doen.