Naar inhoud springen

Gebruiker:Arya de Groot/kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

WOMEN Inc. is een Nederlandse organisatie die sinds 2004 werkt aan het vergroten van gelijke kansen voor vrouwen. Deze onafhankelijke organisatie streeft naar een maatschappij waarin vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn. De organisatie doet dit door professionals actief aan te spreken en te betrekken bij vrouwenzaken. Door middel van campagnes gaan ze dieper in op gekozen onderwerpen en vragen hier over de hele breedte van de maatschappij aandacht voor. Zodat met en door vrouwen een mentaliteitsverandering in het denken over de rollen en bijdragen van vrouwen in de maatschappij wordt bewerkstelligd.

Campagnes[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 startte WOMEN Inc. het project 'Beeldvorming in de media' dat een ondersteuning van €150.000,- van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kreeg. Stichting Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en Vice Media Benelux sloten zich aan en ondertekenden de gemaakte afspraken. Dit project is bedoeld om het aantal vrouwen en mensen van kleur en/of met een migratie-achtergrond op en bij televisie te vergroten. Dit is nodig omdat deze groepen voor en achter ons beeldscherm sterk ondervertegenwoordigd zijn. 'Om dit aan te pakken stelt de NPO bij de beoordeling van nieuwe programmavoorstellen diversiteit als een van de normen,' zo schreef NRC Handelsblad.[1] Een andere insteek van de campagne is om vooroordelen over kleur, leeftijd en sociale klasse actief te bestrijden.

De WOMEN Inc.-campagne 'Behandel me als een dame' uit 2016 kreeg landelijke aandacht. De inzet van deze campagne valt goed samen te vatten met de woorden van maandblad Marie Claire: 'Wist jij dat mannen en vrouwen, ondanks hun grote fysieke verschillen, vaak dezelfde medische behandeling krijgen?'[2] De protocollen voor medische behandelingen zijn standaard gebaseerd op het mannenlichaam, zo leert de campagne ons. Met als resultaat dat bijvoorbeeld hartproblemen bij vrouwen veel minder snel herkend worden, met soms dodelijke gevolgen.[3]

'Aantafel' is een project op kleinere maatschappelijke schaal. Dit project biedt de mogelijkheid tot het organiseren van gesprekken door en voor vrouwen, om zo elkaar te helpen en versterken.[4] Bij elk gesprek zit een door WOMEN Inc. getrainde gespreksleider.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

https://www.womeninc.nl/