Gebruiker:Baklu23/Stichting Uniek Curaçao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stichting Uniek Curaçao
Baklu23/Stichting Uniek Curaçao
Baklu23/Stichting Uniek Curaçao
Geschiedenis
Opgericht 1992
Structuur
Voorzitter Frensel Mercelina
Directeur Theo van der Giessen
Werkgebied Curaçao
Hoofdkantoor Willemstad, Curacao
Type non-profit, vrijwilligersorganisatie
Doel Kennis vergroten en bescherming van het eiland op het gebied van cultuur en natuur
Motto Konosé bo isla
Media
Website https://www.uniekcuracao.com/
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Stichting Uniek Curaçao is een natuurbeschermings- en milieueducatieorganisatie gevestigd in Willemstad (Curaçao). De stichting zet zich in om de kennis over cultuur en natuur te vergroten en het natuurbeheer op het eiland te verbeteren.

Doelen[bewerken | brontekst bewerken]

De stichting gaat uit van het motto ‘Konosé bo isla’ (ken je eigen eiland). Inwoners kunnen enkel betrokkenheid voelen met de bijzonder plaatsen op het eiland als deze goed toegankelijk zijn en bekend. Hiertoe worden er buurtactiviteiten en wijkverbeteringsprojecten georganiseerd zodat leefbaarheid en ecologie versterkt worden. Jongeren worden betrokken door samenwerkingsprojecten met scholen. Leerlingen kunnen meedoen aan excursies en meewerken aan onderhouds- en snoeiwerk. De stichting beheert diverse natuurgebieden en wandelgebieden en paden. Deze worden onderhouden en duurzaam heringericht.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stichting Uniek Curaçao ontstond in 1991 ontstaan als werkgroep tijdens een cursus van het Curaçao Tourism Development Bureau. De projectgoep die gevormd werd organiseerde diverse fototentoonstellingen en verzrogde de uitgave van brochures en boeken over Curaçao. In 1992 werd de stichting formeel opgericht vanuit een toeristisch oogpunt en tevens het betrekken van het laten kennismaken van de eigen inwoners met hu eiland en het natuurbeheer te verbeteren. Er werden excursies georganiseerd en natuurbeheerprojecten werden opgestart.[1]

Bundel over Curaçao[bewerken | brontekst bewerken]

Uniek stelde een driedelige natuur- & cultuurbundel samen.[2] De bundel beschrijft Bándabou, Bándariba en het centrale deel van het eiland. De hoofdonderwerpen zijn natuur, cultuur en geschiedenis van Curaçao. De inhoud van de boeken is voor bewoners en de bezoekers. Er wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de plantages en bario’s, ook de flora en fauna komen aan bod in de bundel. De bundels verschijnen in drie talen: Papiaments, Nederlands en Engels.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Uniek werkt met teams die helpen bij het onderhoud van ongeveer 30 gebieden. Dit zijn onder andere parken, wandelgebieden, fietsroutes en kuststroken.

Team 1 – Algemeen natuuronderhoud: afval opruimen, snoeien, wegbewijzering, vervangen van kapotte middelen, wespen-detectie en toiletvoorziening.
Team 2 – Technisch onderhoud: herstel en constructie van voorzieningen
Team 3 – Zaagwerk van bomen en onderhoud natuur
Team 4 - Opzichters
Team 5 - Groep FMA/Speransa: Maken van houten bankjes/tafels/boekenkasten en wegbewijzering
Team 6 – Snoeiploeg voor diverse wandel- en fietsroutes voor wielerevents
Team 7 - IT ondersteuning

Gebieden in beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Parke Roi Rincon, Vlakte van Hato en San Pedro, Grotten Shingot en Kueba, di Pachi, Kueba di Brua (Indian),Bos di Antonio, Bull’s eye, Parke Hatu, Von Peshbaai, Vaersenbaai, Boca Uniko, Malpais, Hofi Jaminika Trail, Sint Michiel, Seru Djaka kome, Pos de Pia, Zuikertuintje, Kabouterbos, Groot Sint Joris, Roi Santu, Jan Tiel Mirado, Fort Beekenburg, Pleinchi Mangel, Quarantaine Huis, Kabrietenberg, Sorsaka, Porto Marie, Jan Kok steiger/uitkijk Flamingo’s en Salinja veld, Rif Sint Marie, Landhuis Hermanus route, Landhuis Ascencion route, Tortugatrail, Boca Patrick, Watamula, San Nicolas Abou, Behada di Daniel, Bandariba, Pos di Pia Fort Nassau, Roi Santu Midden-Seinpost, Caracasbaai schiereiland, Parke Sorsaka.


Categorie:Curaçao Categorie:Natuur Categorie:Wandelen Categorie:Natuurbeschermingsorganisatie