Gebruiker:Ben Pirard/Het grijpbare Niets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het grijpbare Niets is een essay van filosoof en auteur Ben Pirard, waarin de Trillend Niets Theorie wordt uiteengezet, stellend dat alles voortdurend uit het niets aan het opkomen is, in een principe van dynamische schepping dat ook aan de eeuwenoude filosofie van de Indische filosofen Nagarjuna en Shankara ten grondslag ligt. De conclusie is dat er in feite begin noch eind aan de schepping is.

Tussen het niveau van het absolute niets, en dat van de gemanifesteerde wereld, ligt een hiërarchie van synchrone manifestatielagen, die zich verticaal tot elkaar verhouden als een boomstructuur. Dit zou trouwens de boom der kennis en tegelijk levensboom zijn, waarnaar vaak in de mythologie wordt verwezen.

Een aantal paradoxen worden daarmee gesteld en opgelost:[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk bevat een dertigtal hoofdstukken, waarin telkens vanuit een ander aspect is gekeken naar dat wat is en ons omringt als universum. Aspecten zoals 'Wat is dan dat absolute niets?', 'Kan iets uit niets ontstaan?', 'Van oerknal tot heelal en verder', 'De illusie van bewegingspatronen of vormen', 'Cyclussen', 'Assymetrie', 'Anatomie van tijd en ruimte', 'Evolutie op kosmisch vlak' en nog vele andere komen uitgebreid aan bod. Alles wordt ingepast in een samenhangende beschrijving van totaalconcept dat uit het geheel moet duidelijk worden.

De paradox tussen het gelijktijdig bestaan van 'het absolute niets' en van 'al het iets' wordt verklaard, evenals de paradox van het gelijktijdig bestaan van het objectief en het subjectief waargenomene.

Korte inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Wie wat dieper nadenkt komt oog in oog met de diepere werkelijkheid: niets bestaat echt. Alleen 'niets' is echt mogelijk. Het niets blijkt logischerwijze de ultieme bestaansgrond. Tegelijk neemt men toch alles rondom waar en ook zichzelf. Hoe kan dat?

Filosofen en metafysici hebben zich door de eeuwen heen gebogen over de fundamentele zijnsvraag. In hun antwoorden hebben zij vele nieuwe vragen doen rijzen, en contradicties, eindeloos...

In deze visie nemen we even afstand van al die vragen met een frisse duik in de werkelijkheid. De lezer wordt daarbij op geleid bezoek meegenomen om alle aspecten van de werkelijkheid te bezien. En die gaan van de oneindige rust en stilte van de leegte zelf, het niets, het zijn, tot de meest turbulente chaos, en alle tussenvormen van dien.

Er wordt getoond hoe relatief de dingen en gebeurtenissen zijn, ook tijd, ruimte en voorwerpen, en hoe onze waarneming zelf verwrongen en onvolledig wordt, dus altijd onjuist is.
Bijgevolg is onze visie, ook als ze wetenschappelijk gefundeerd is, altijd onbetrouwbaar, omdat zelfs wetenschap in eerste instantie en uiteindelijk altijd op waarnemingen steunt.

Dit betekent niet dat wat we weten en denken waardeloos is, het is alleen nooit definitief.
Om het weten te verruimen is er deze multipele benadering van de werkelijkheid vanuit alle mogelijke hoeken in een dertigtal hoofdstukken. De benadering is zodanig gekozen dat altijd de samenhang met de oorsprong, de αρχη (arche), het niets, wordt aangehouden. Dit laat de lezer toe steeds meer van het geheel te overzien, en in te zien dat de verschillende werkelijkheden verschijningsvormen van hetzelfde zijn. (Voor sommigen zou dit soort filosofie zelfs een helend effect hebben). Veel vragen en paradoxen worden op die manier opgelost. Het simultane van tijd en oneindigheid, het ontstaan der dingen, de evolutie met strijd, verlies en winst, de relativiteit van alles, de plaats van onszelf in dat geheel…

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk van 208 pagina's werd geschreven in amper een viertal maanden, maar is de neerslag van een intern vrij spontaan denkproces dat veertig jaar eerder heeft plaats gevonden en al die tijd verder is gerijpt. De auteur heeft zich lang bewust afzijdig gehouden van door anderen geformuleerde filosofieën om dit proces niet te verstoren. Met opzet is er dan ook geen Literatuurlijst toegevoegd. De inspiratie is oorspronkelijk niet in woorden, maar eerder in beelden. Ieder hoofdstuk benadert het geheel vanuit een ander gezichtspunt. De oorspronkelijke titel: "Het Iets is een curieuze Structuur van het Niets" was niet 'grijpbaar' genoeg, maar geeft wel kernachtig het concept van de Trillend Niets Theorie weer.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

"Het grijpbare Niets" is een unieke nieuwe visie op de werkelijkheid, die past in de holistische cultuur die al geruime tijd de kop opsteekt. Het is een samenhangend theoretisch model waarmee de verschillende aspecten van de werkelijkheid beschreven, begrepen en aanvaard kunnen worden. Een antwoord op de fundamentele verwondering, en een helende balsem voor wie lijdt onder de pijn van het zijn.


Hoofdstuktitels[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Inleiding
  2. Wat zit er overal het meest in? En wat is dan dat wat er over blijft?
  3. Een denkoefening of bespiegeling van niets
  4. Wat is dan dat absolute (niets)?
  5. Kan iets uit niets ontstaan?
  6. Van oerknal tot heelal, en verder
  7. Is alles niets, of is niets alles?
  8. Chaos heeft structuur
  9. De illusie van bewegingspatronen of vormen
  10. Het grondweefsel van de schepping
  11. Traagheid versus snelheid
  12. Cyclussen
  13. Asymmetrie
  14. Reflectie
  15. Afgeleide werkelijkheden, sferen, of niveaus
16.De werkelijkheid zoals zij is of zoals zij zich voordoet
17.Krachten en wetten
18.Fraktalen, kennisbomen en levensbomen
19.Werelden in en door mekaar
20.Anatomie van tijd en ruimte
21.De plaats van een object binnen het geheel
22.Systemen, levende of dode
23.Het kosmisch tekort versus kosmische overvloed
24.Via actie en reactie tot kosmische cycli
25.Intelligente Dynamiek
26.Evolutie op kosmisch vlak
27.Determinatie en vrijheid
28.Menselijke filters van kennis en waarneming
29.Het verenigd veld
30.Er is niets onmogelijk, zelfs niet dat alles onmogelijk is

Referentie gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Het grijpbare Niets Filosofisch essay - Een metafysisch model als antwoord op de fundamentele zijnsvraag -
werd voor het eerst uitgegeven op 5 april 2006 onder ISBN 90 810 6971 3. De tweede druk, een paperback van 214 pagina's is verschenen in oktober 2009 onder ISBN 978 90 796 6605 8 en samen met "De Oerslang" aangeboden op de Antwerpse Boekenbeurs. Uitgeverij is Deystere.

Van dezelfde auteur[bewerken | brontekst bewerken]

  • De kosmos als nijlpaard - Mythologie als wetenschap, - Antropologisch essay (2011)
  • Hogere gezondheid - Het fijne lichaam, voeding en afvalstoffen, - Spiritueel essay (2011)
  • Alle liefde vloeit naar het Zelf – Eeuwige verhalen uit de Upanishaden, vert. (2010)
  • Aforismen van 1964 tot nu, (2010)
  • De Mensvriendelijke Tuin - Theoretisch en praktisch tuinboek met dubbele bodems, (2010)
  • Tussen Spiegel en Speer – Relatie tussen de seksen door de millennia heen – Antropologisch essay, PB 373 p. ISBN 9789079666041 (2010)
  • De Oerslang of het Universele Denken – Ontstaan en Ontwikkeling van Kennistradities, Mythologieën en Religies – Antropologisch essay, PB 106 p. ISBN 9789081069724 (2007). Tweede druk PB 191 p. ISBN 9789079666065 (2009)
  • De levende Kennispiramide – De Wetten van het Denken, - Psychologisch essay, PB 400 p. ISBN 9789081069731 (2007). ISBN 9789079666003 (2011)
  • Het diepe denken van de mensen, - essay (2005)
  • Het grijpbare Niets - Een metafysisch model als antwoord op de fundamentele zijnsvraag, (2006). Tweede druk ISBN 9789079666058 (2009)
  • Adequaat verkeersstromenbeheer, onvoltooid, maar vrij op Google Books (2003)
  • Als engelen zat zijn, kolderroman (1964, 2009)
  • De brief, toneelstuk in 3 bedrijven (1963)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]