Gebruiker:Blueknight/Wikimediaworkshop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pagina wordt binnenkort hernoemd naar Wikipedia:Wikiproject/Workshops, deelnemers gezocht.

Draaiboek organisatie workshop[bewerken]

Draaiboek voor organisatie van een workshop voor moderatoren/ac-leden/actieve gebruikers en gebruikers die belangstelling hebben voor lidmaatschap AC / moderatorschap; gericht op conflictbeheersing (2011).
Deelname is ook bedoeld om onderling ervaringen en inzichten te delen, met als doel eigen vaardigheden verder te verbeteren. Deze pagina is bewerkbaar voor iedereen; input en feedback is meer dan welkom.

Doel van de workshop is om de deelnemers een stukje inzicht en instrumenten mee te geven op gebied van conflictbeheersing in een zaterdagmiddag-sessie. Aanmelden kan per e-mail en zal vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld worden.

De workshop wordt nadrukkelijk georganiseerd vanuit de Nederlandse Wikipedia - door medewerker(s) van deze project - en niet vanuit de externe organisatie VWN. Voor financiering en eventueel gebruik van zaal / ondersteuning wordt VWN benaderd.

 1. Datum bepalen - zaterdag in augustus?
 2. Zaal reserveren - bij kantoor VWN en alternatief zaal als er meer dan 15 aanmeldingen zijn.
 3. Budget aanvragen - bij VWN [1]
 4. Workshopleider vragen/inhuren - Oscar?
 5. Programma i.o.m. workshopleider opzetten - zie onderstaand concept-programma
 6. Aankondiging, programma en aanmeldmogelijkheden onwiki zetten
 7. Tafel bij restaurant reserveren voor een borrel/eten na afloop
 8. Hoe wordt rekening gehouden met minderjarige deelnemers?

Concept-programma[bewerken]

Eerste workshop[bewerken]

 1. Conflictbeheersing
 2. Richtlijnen

Toekomstige workshops[bewerken]

 1. Lange termijnbeleid nl.Wikipedia
  1. Werven, behouden en opleiden
 2. Wikimedia-software
 3. OTRS
 4. Andere wensen?
 5. ..

Planning[bewerken]


12:00 - zaal open, incl. broodjes?
13:00 - voorstelling & eerste helft
15:00 - pauze
15:30 - tweede helft
17:30 - afronding
18:00 - zaal dicht (uitloopmogelijkheid tot ..?)


18:30 - derde helft (borrel, geen onderdeel van workshop)

Benodigdheden[bewerken]

 • Koffie, thee, water, koekjes ?
 • Whiteboard / beamer ?
 • Internetaansluiting ?

Email/brief voor VWN of een alternatieve sponsor[bewerken]

Email/brief voor VWN

To: wm-nlAt sign.svgwikimedia.org
Subject: Aanvraag subsidie 'moderatoren'workshop 2011"
Nog niet verstuurd: x - x - 2011

Geachte leden van het bestuur,

Langs deze weg wil ik voor een te organiseren workshop een eenmalige subsidie aanvragen van €300,-, inclusief het gebruik van de vergaderzaal van Vereniging Wikimede Nederland. Een beschrijving van subsidieaanvraag staat op uw website: http://nl.wikimedia.org/wiki/Subsidie_voor_kleine_projecten

De workshop heeft als doel dat de kernleden van de Nederlandstalige Wikipedia-gemeenschap onderling van gedachten kunnen wisselen over conflictbeheersing en op deze gebied bepaalde inzichten en/of vaardigheden opdoen om (beginnende) conflicten te kunnen stoppen. Tot kernleden worden actieve leden gerekend, met en zonder extra knopjes / verantwoordelijkheden.

De workshop wordt door een workshopleider begeleid. Hiervoor heb ik Oscar benaderd, die in het verleden zeer actief was voor Wikipedia, zowel on- als offwiki.

Met vriendelijke groet,

NAW / BlueKnight


Procedure en voorwaarden

Voorstellen voor kleine projecten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om voor financiering in aanmerking te komen: De doelstelling van het kleine project moet vallen binnen de doelstellingen van de Vereniging Wikimedia Nederland De voorstellen worden gedaan door een persoon of personen die aantoonbaar betrokken zijn bij de projecten van de Wikimedia Foundation binnen het Nederlandse taalgebied (inclusief verwante talen en dialecten) Het voorstel wordt bij voorkeur per e-mail (maar in ieder geval schriftelijk) voorgelegd aan het bestuur Het voorstel bevat een omschrijving van het project, een planning, een begroting die rekening houdt met het budget per project (in 2010 in de orde van max. € 200), de namen van de personen die het kleine project gaan uitvoeren, en een globale schatting van de tijdsinzet van deze personen.

Vervolgens neemt de Vereniging de volgende stappen: Het bestuur neemt een besluit over de toekenning van de subsidie en maakt dit binnen 4 weken kenbaar aan de indiener(s) van het kleine project. Het bestuur rapporteert jaarlijks aan de ledenvergadering over de ingediende voorstellen, de honorering ervan en de uitvoering.

Terugkoppeling (feedback)[bewerken]

VWN-initiatief[bewerken]

 • Een initiatief van Ciell en Siebrand, beide leden van werkgroep trainingen van WMNL.[2], parallel aan deze initiatief, er is geen onderling overleg of terugkoppeling geweest...
  N.a.v. opmerking van Zanaq: "...de Vereniging moet goed gescheiden blijven van de encyclopedie, en er mag geen suggestie gewekt worden dat de vereniging invloed uitoefent op de inhoud". Oefent VWN niet (indirect) invloed op de encyclopedie door gericht trainingen voor (nieuwe) moderatoren aan te bieden?
 • Wikipedia:De_kroeg/Archief_20110830 - Kroegarchief
 • [3] - Doodle-tabel - 8 aanmeldingen waarvan 7 op 1 oktober 's middags konden komen (RonaldB, Maniago, Sustructu, aleichem, Andre Engels, Blueknight, Edo de Roo en Siebrand).
 • Ciell stuurde op 27 september een e-mail waarin de moderatorenworkshop werd afgelast vanwege te weinig aanmeldingen.

Zie ook[bewerken]