Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Draaiboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Schrijfwedstrijd

Overzicht alle pagina's

Draaiboek organisatie Schrijfwedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Voorlopige organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvraag subsidie[bewerken | brontekst bewerken]

To: wm-nlwikimedia.org
Subject: Aanvraag subsidie kleine activiteiten "Schrijfwedstrijd 2012"
Verstuurd: 3 augustus 2012 21:38

Geachte leden van het bestuur,

Langs deze weg wil ik voor de Schrijfwedstrijd 2012 een eenmalige subsidie van 200 euro aanvragen, zoals beschreven op uw website.
https://nl.wikimedia.org/wiki/Subsidie_voor_kleine_activiteiten#Voorbeelden , als vijfde voorbeeld wordt de Schrijfwedstrijd genoemd.

De Schrijfwedstrijd heeft als doel dat er kwalitatief hoogstaande, etalage-waardige lemmata, geschreven binnen een sportieve en positieve competentie, op de Nederlandse Wikipedia verschijnen.

Voor de Schrijfwedstrijd in 2011 - waarvoor dank voor het in principe ter beschikking stellen van de waardebonnen - zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Archief_2011

Voor het tijdpad zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd#Tijdpad

In vertrouwen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en in afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groet,

NAW
Voorlopige organisatie Schrijfwedstrijd 2012

Aanvraag crowdfunding[bewerken | brontekst bewerken]

To: wm-nlwikimedia.org
Subject: Aanvraag crowdfunding "Schrijfwedstrijd 2012"
Verstuurd: 3 augustus 2012 's 21:50

Geachte leden van het bestuur,

Langs deze weg wil ik voor de Schrijfwedstrijd 2012, in aanvulling op mijn vorige e-mail, de mogelijkheid voor crowdfunding aanvragen.

Op deze manier worden geïnteresseerden in staat gesteld om de waarde van de uit te reiken waardebonnen te verhogen, door een gerichte donatie te doen via uw organisatie.

Zie ook mijn toelichting: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Veelgestelde_vragen#Crowdfunding? en de twee daaropvolgende kopjes.

In vertrouwen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en in afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groet,

NAW
Voorlopige organisatie Schrijfwedstrijd 2012


Vraag om toelichting door WM-NL[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bevestiging van ontvangst gekregen van WM-NL. dd. 6 aug 2012 19:15 (CEST)
  • Bevestiging van in behandeling genomen gekregen van WM-NL. dd. 17 aug 2012 08:55 (CEST)
  • Vragen door WM-NL over organisatie van Schrijfwedstrijd, samengevat: is er wel draagvlak gezien de peiling in 2011 en welke rol heeft de jury bij het toekennen van waardebonnen? 2 september 2012 19:12

Geachte NAW,

In een eerste, korte reactie op jouw vragen:

In mijn bericht van 3 augustus jongstleden met betrekking tot aanvraag crowdfunding gaf ik een link naar de pagina met veelgestelde vragen. In diverse kopjes boven en onder het kopje over crowdfunding heb ik een poging ondernomen om uitleg te geven hoe en met welke gedachtegang de prijsuitreiking in 2012 georganiseerd is:
http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Veelgestelde_vragen&oldid=32336961#Prijs

Bepaalde keuzes zijn gebaseerd op mijn eerdere ervaringen op de Nederlandstalige Wikipedia met de voorbereiding van Schrijfwedstrijden, deze keuzes kan ik met diverse argumenten onderbouwen. Ik hoop later een tweede mail te kunnen sturen met een meer uitgebreide reactie op jouw vragen.

Met vriendelijke groet,

NAW
Initiator Schrijfwedstrijd 2012

  • Mail van WM-NL dd 19 okt 2012 19:16 met de vraag of er al wat meer duidelijkheid is omtrent mijn aanvraag.
    • 26 okt onderstaande reactie geschreven en om 22:39 verstuurd:

Geachte NAW,

In reactie op de in de mail van 2 september gestelde vragen;

De peiling betrof alleen de schrijfwedstrijd van 2011, niet die van 2012. Verder bleek uit de peiling dat er vanwege verkeerde aannames en/of zonder kennis van zaken tegengestemd werd. Ik heb daarom besloten om voor 2012 geen nieuwe peiling te uitschrijven, maar de aanvraag op individuele basis te doen. De in de peiling aangevoerde tegenargumenten heb ik proberen te weerleggen door deze te behandelen op een subpagina van de Schrijfwedstrijd, met de titel "Veelgestelde vragen": http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Veelgestelde_vragen&oldid=32336961 .

Bij de editie van 2009 was er verwarring ontstaan over het al dan niet toekennen van de prijs door jury respectievelijk WM-NL. Om dit te voorkomen wil ik de volgende procedure voorstellen: De jury wordt in editie van 2012 niet betrokken bij het uitreiken van de waardebonnen, alleen bij de beslissing wie de prijs krijgt, met als voordeel dat zij zich alleen op de uitslag hoeven te richten. Op basis van de uitslag krijgen de prijswinnaars dan een (e-mail)bericht van mij, met daarin de contact- en ticketgegevens van diegene bij WM-NL die de waardebonnen zal toezenden, mocht WM-NL besluiten om de aanvraag te toekennen.

Het uitreiken van de waardebonnen zorgt ervoor dat de Schrijfwedstrijd en daarmee de Nederlandstalige Wikipedia interessant wordt voor potentiele nieuwkomers, die nog niet bekend zijn met het concept van de vrije encyclopedie. De gemeenschap heeft iedere toekomstige nieuwkomer hard nodig en de Schrijfwedstrijd is een ideale omgeving voor een eerste kennismaking met Wikipedia. Ik hoop daarom dat WM-NL deze poging tot "outreach" actief wil ondersteunen.

Met vriendelijke groet,

NAW


17 november 2012 twee e-mails teuggekregen, in de eerste geeft de vereniging aan ook dit jaar de schrijfwedstrijd weer van harte te steunen en vraagt om voor afhandeling contact op te nemen met een specifiek persoon, in de tweede geeft deze persoon aan dat de organisator de waardebonnen dient te inkopen en - indien mogelijk - live uitreikt aan de prijswinnaars (leuk voor een foto in een of ander verslag) en de kosten achteraf declareert bij VWN. Geen reactie over crowdfunding-aanvraag. 25 dec 2012 09:24 (CET)


Prijsuitreiking[bewerken | brontekst bewerken]

De uitslag van schrijfwedstrijd 2012 bevat één gouden pen en drie zilveren pennen, de waardebonnen worden daardoor herverdeeld in de verhouding 2:1:1:1. Onderstaand bericht wordt op korte termijn (20 januari 2012) naar de deelnemers verstuurd via de e-mail-functie op hun gebruikerspagina.

Geachte heer/mevrouw,

Gefeliciteerd met uw gouden/zilveren pen, uitgereikt bij Schrijfwedstrijd 2012!

Vereniging Wikimedia Nederland ondersteunt deze wedstrijd ook met een fonds voor kleine projecten, waardoor ondergetekende u een waardebon ter waarde van 80 (goud)/ 40 (zilver) euro kan aanbieden. De waardebon kan via e-mail (amazon.com) of via post (bol.com) verstuurd worden; wilt u daarom een e-mailadres of een adres opgeven voor het verzenden? Deze gegevens zullen alleen voor de prijsuitreiking van Schrijfwedstrijd 2012 gebruikt worden.

Met vriendelijke groet,

Blueknight

PS Het staat u natuurlijk geheel vrij om te besluiten af te zien van een waardebon, u kunt in dat geval deze e-mail negeren of (onwiki) aangeven er geen prijs op te stellen.

  • Vier e-mails verstuurd op 26 januari tussen 7:30 en 7:50. BlueKnight 26 jan 2013 07:49 (CET)[reageren]
  • Een e-mail 15:09:38 27 januari 2013 retour;
  • Een e-mail 10:05:11 26 januari 2013 retour;
  • Een e-mail 09:06:36 26 januari 2013 retour ( vervolgactie nodig, tweede poging 20 mrt 2013 20:38 (CET) - eveneens mislukt, VWN vragen om omdersteuning hierin );
  • Een melding op mijn overlegpagina dat afgezien wordt van prijs.

Afgehandeld, controle van afhandeling volgt. BlueKnight 5 mrt 2013 22:04 (CET)[reageren]


"Geachte NAW,

In reactie op uw e-mail van 26 januari 2013; het is mij helaas niet gelukt om de waardebon op de door u gekozen manier te versturen, waarvoor excuses. Om dit alsnog in orde te brengen vraag ik Vereniging Wikimedia Nederland binnenkort om ondersteuning hierin; indien u geen bezwaar heeft stuur ik daartoe uw e-mailadres mee voor verder afhandeling.

Met vriendelijke groet, - verstuurd om 9:28 - 18 april 2013

"Geachte NAW,

In reactie op uw e-mail van 17 november 2012; de waardebonnen zijn uitgereikt aan twee van vier winnaars. Voor één van de winnaars wil ik uw ondersteuning vragen; het is mij niet gelukt om voor deze winnaar een waardebon via Amazon.com te toesturen bij twee pogingen in maart 2013. Zou u dit kunnen oppakken met betreffende winnaar? Diens e-mailadres is ***. De declaratie voor de andere winnaars volgt in mijn volgende e-mail.

Het live uitreiken van de prijzen kon ik niet op het laatste moment organiseren, maar ik zou graag met u van gedachten willen wisselen hierover met oog op de organisatie van Schrijfwedstrijd 2013. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat Vereniging Wikimedia Nederland de prijswinnaars via de mailfunctie onder "Hulpmiddelen" in linkerkader op hun gebruikerspagina uitnodigt om de prijs tijdens nieuwjaarsborrel 2014 van VWN in ontvangst te nemen? Een aanvraag voor deze prijs voor Schrijfwedstrijd 2013 volgt in een andere e-mail.

Naast tal van etalagewaardige artikelen - artikelen die op de Nederlandstalige Wikipedia een bijzondere vermelding krijgen vanwege de hoge kwaliteit ervan - heeft de jury van de Schrijfwedstrijd 2012 een aantal winnende artikelen aangewezen:

  • Sergej Kirov door Pimbrils - "gouden pen"
  • Spinnendoders door B kimmel - "zilveren pen"
  • Henry David Thoreau door Beachcomber - "zilveren pen"
  • Geschiedenis van de getijdentheorie door Wikiklaas - "zilveren pen"
  • Basilair membraan door Elly - "bronzen pen"
  • Ellesmere Chaucer-manuscript door Toby - "bronzen pen"
  • Edgar Wind door Carduelus - "bronzen pen"
  • Tyrosine door Itsme - "bronzen pen"
  • Aria Resort & Casino door Rik007 - "bronzen pen"
  • Neil Young door Mathonius - "bronzen pen"
  • Jan de Lichte door Henxter - "bronzen pen"

Bron: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Schrijfwedstrijd&oldid=36863311#Uitslag_2012

Verder wil ik aangeven dat de Schrijfwedstrijd 2012 mogelijk werd gemaakt door de inzet van tal van vrijwilligers.

Hartelijk dank voor de ondersteuning door VWN: het mogelijk maken van het uitreiken van de waardebonnen in het kader van "Financiële Ondersteuning Kleine Activiteiten" (FOKA).

Met vriendelijke groet, NAW"
- mail verstuurd op 8 juli 2013

Reactie van VWN op 14 augustus 2013 gekregen, waarin gevraagde ondersteuning toegezegd werd en gevraagd werd waarom het niet via Amazon lukte. Met betrekking tot mijn voorstel voor prijsuitreiking tijdens de nieuwsjaarsborrel werd dit voorstel gewaardeerd en doorgespeeld aan een andere betrokkene die verantwoordelijk hiervoor was. Hierop volgde een mail op 7 september 2013 van betreffende persoon, dat uitreiking van de prijs misschien op de nieuwjaarsborrel kon plaatsvinden en dat de vereniging de Schrijfwedstrijd en de prijzen graag ondersteunt.

---

Vriendelijke mail van jurylid op 20 december 2013 om 15:39 met verzoek om te reageren op een vraag op overlegpagina over Schrijfwedstrijd in verband met een inschatting dat uitslag binnenkort komt. Mail beantwoord op 21 december om 8:48. Anticiperend op de te verwachten uitkomst en de resterende tijd op dat moment de gelegenheid gezien om alsnog tegemoet te komen aan eerdere wens/voorstel van VWN voor uitreiking bij nieuwjaarsborrel. Oplossing voor volgend keer, nog af te stemmen: vragen aan juryleden of zij de afhandeling op zich willen nemen i.c.m. uitreiking bij nieuwsjaarborrel, waarbij de verantwoordelijkheid voor afhandeling nog steeds bij de aanvrager blijft i.v.m. de unieke situatie op nl.wp. (kanttekening 3 feb 2014)

--- "Geachte NAW,

In reactie op uw e-mail van 14 augustus en 7 september 2013; dank voor het oppakken van de afhandeling van de waardebon via Amazon. Navraag leerde dat ik een onbruikbare creditcard toegestuurd had gekregen.

Eveneens hartelijk dank voor de toegezegde ondersteuning van de Schrijfwedstrijd en de prijzen. Ik zal voor Schrijfwedstrijd 2013 hetzelfde bedrag aanhouden als bij de aanvraag in 2012 (200 euro, te verdelen over de winnaars).

Zou de vereniging, eventueel in overleg met de jury, de prijzen willen uitreiken tijdens de nieuwjaarsborrel op 18 januari 2014 in Den Haag? Ik kan me goed voorstellen dat de potentiële winnaars veel waarde hechten aan hun anonimiteit en daarom ervoor kiezen om de prijs thuis opgestuurd te krijgen in plaats van op de uitnodiging te ingaan; maar ook dat een deel van de deelnemers juist waarde hechten aan een dergelijke vorm van uitreiking.

Voor de uitreiking van de prijzen wil ik daarom het volgende voorstellen; de winnaars krijgen via hun e-mailfunctie van mij een uitnodiging, waarin zij bij jullie kunnen aangeven voor uitreiking per post of "in real life" in Den Haag te kiezen en dit per e-mail kenbaar kunnen maken. Voor verificatie stuur ik hen ook de ticketnummers. Een kopie van deze e-mail zal ik ook naar jullie sturen.

Met vriendelijke groet, NAW"

Bovenstaande mail is op 23 december om 09:32:12 verstuurd. Reactie kwam diezelfde dag om 14:13.

"Beste NAW,

In reactie op jouw vraag of financieel nu alles geregeld is; de uitreiking van waardebonnen aan twee andere prijswinnaars via bol.com voor Schrijfwedstrijd 2012 had ik nog niet gedeclareerd. Zie hiervoor de bijlagen.

Op hoeveel prijswinnaars voor Schrijfwedstrijd 2013 ik reken kan ik op dit moment niet zeggen, die beslissing is tot nu toe steeds in de handen van de jury gelegd maar ik ga - met voorgaande voorbehoud - uit van ongeveer drie prijswinnaars.

Met vriendelijke groet, NAW" ( verstuurd op 8 januari 2014 om 22:11 )

"Beste NAW,

In reactie op jouw mail van gisteren: de vorige mail is in goede orde aangekomen. De jury heeft op dit moment de prijs nog niet uitgereikt, ervaring leert dat de besluitvorming op dat punt tijd kost.

Dat neemt niet weg dat mijn inziens een belangrijke stap genomen is dat (in theorie) de prijswinnaar een "real life" waardering kan krijgen voor zijn/haar prestatie bij de nieuwjaarsborrel, bovenop de digitale waardering binnen de gemeenschap van de Nederlandstalige Wikipedia. Ik hoop de taak op zich te mogen nemen - alleen of samen - om dit te bewerkstelligen voor de nieuwjaarsreceptie in 2015.

Met vriendelijke groet, NAW" ( verstuurd om 22:28 )

Prijsuitreiking - concept-email[bewerken | brontekst bewerken]

"Beste NAW,
"Kun je akkoord gaan met het versturen van onderstaande e-mail naar de prijswinnaars, of zijn er nog specifieke wensen/aanpassingen? Ik zal jou in cc: van deze mails zetten.
"Mijn verlate reactie komt doordat ik niet goed met druk kan omgaan zoals ik die heb ervaren in de vorm van onverwachte mails van een derde over de prijsuitreiking. Met andere woorden, ik was hiervan geschrokken en had daarom wat tijd nodig.
"Met vriendelijke groet, NAW

---
"Beste <gebruikersnaam winnaar>,

Gefeliciteerd met het winnen van de eerste/tweede/derde prijs van de Schrijfwedstrijd 2013!

Om deze wedstrijd te ondersteunen is door ondergetekende een prijs in de vorm van waardebonnen aangevraagd bij Vereniging Wikimedia Nederland, zoals u in de pagina met veelgestelde vragen heeft kunnen lezen.

Om de waardebonnen thuisgestuurd te krijgen, per post of via e-mail, kunt u het beste deze e-mail doorsturen naar VWN met daarin uw adres of e-mail waarop u de prijs wil ontvangen. De correspondentie-mail met VWN is ..@... . Ten overvloede, het staat u natuurlijk vrij om ervan te afzien.

Mocht u vragen hebben over verdere afhandeling, neem dan gerust contact op.

Veel plezier met de prijs en met vriendelijke groet, Blueknight"

- http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Veelgestelde_vragen&oldid=39883026#Wat_kan_ik_winnen_in_editie_2013.3F
- https://nl.wikimedia.org/wiki/Financi%C3%ABle_Ondersteuning_Kleine_Activiteiten

(8 feb 2014 - Binnenkort te versturen naar VWN + mails checken voor tussentijds door derden gewijzigde afspraken.).


Aanmelding Schrijfwedstrijd bij externe websites[bewerken | brontekst bewerken]

  1. http://www.schrijvenonline.org/wedstrijden-aanmelden - formulier ingevuld en bewaard, wordt momenteel beoordeeld, gevraagde NAW-gegevens niet ingevuld;
    Gepubliceerd in 2012 Mee bezig Mee bezig voor 2013
  2. https://www.schrijverspunt.nl/formulieren/schrijfwedstrijd - formulier ingevuld, wordt later geplaatst.
    Gepubliceerd in 2012 Mee bezig Mee bezig voor 2013
  • Titel Schrijfwedstrijd

Schrijfwedstrijd 2012 - Nederlandstalige Wikipedia

  • Wat

De Nederlandstalige Wikipedia organiseert sinds 2004 jaarlijks een schrijfwedstrijd. Wikipedia streeft als de vrije encyclopedie ernaar om zoveel mogelijk kwalitatief goede en 'vrije' artikelen te publiceren op haar website, artikelen die op een vrij unieke wijze tot stand komen doordat zij voor iedereen vrij te bewerken zijn. De enorme naamsbekendheid van Wikipedia komt mede doordat de artikelen verrassend objectief zijn en verhoudingsgewijs weinig fouten bevatten, doordat iedereen op een eenvoudige wijze in staat gesteld wordt om de artikelen zelf te verbeteren. Naast goede artikelen hebben we ook vrijwilligers nodig om de actieve en levendige gemeenschap van diverse betrokken leden op peil te houden en de Schrijfwedstrijd is een uitgelezen kans om kennis te maken.

Deelnemers mogen zelf het onderwerp kiezen, de vijfkoppige jury beoordeelt de op de Nederlandstalige Wikipedia gepubliceerde inzending op basis van de criteria zoals op de website te lezen zijn.

Inschrijven is mogelijk tot en met 31 augustus 2012, inschrijven kan door te ondertekenen met vier tildes (~~~~) na een hekje (#).

  • Wie

De wedstrijd wordt georganiseerd door diverse leden van de Nederlandstalige Wikipedia op vrijwillige basis, waaronder "Blueknight". Vragen kunnen op de overlegpagina gesteld worden.

  • Winnen

De huidige prijzenpot bedraagt 200 euro en wordt in waardebonnen uitgekeerd.

  • Website

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd

  • Deadline

31 oktober 2012

Uitnodiging deelname schrijfwedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Radboud_Universiteit#Opleidingen_en_faculteiten Faculteit Letteren - contactpersoon is een kennis van Blueknight.

Uitnodiging voor medewerkers en (oud)studenten om deel te nemen aan Schrijfwedstrijd.

Beste ***,

Sinds een paar jaar werk ik met plezier mee aan de Nederlandstalige Wikipedia, op een vrijwillige basis. Daarbij werd duidelijk dat de actieve gemeenschap van deze Wikipedia nieuw bloed nodig heeft. De studenten en medewerkers van de letterenfaculteit zouden wat mij betreft meer dan welkom zijn om kennis te komen maken met de Nederlandstalige Wikipedia. Ik wil hen daarom uitnodigen om deel te nemen aan onze jaarlijkse Schrijfwedstrijd. Zou je onderstaand bericht willen doorsturen en/of posten?

Mocht het je interesseren, in ons taalcafé (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Taalcafé) vinden regelmatig discussies over diverse aspecten van taal plaats, zie ook de archieven.

Met vriendelijke groet,

NAW


Schrijfwedstrijd 2012 - Nederlandstalige Wikipedia

De Nederlandstalige Wikipedia organiseert sinds 2004 jaarlijks een schrijfwedstrijd. Wikipedia streeft als de vrije encyclopedie ernaar om zoveel mogelijk kwalitatief goede en 'vrije' artikelen te publiceren op haar website, artikelen die op een vrij unieke wijze tot stand komen doordat zij voor iedereen vrij te bewerken zijn. De enorme naamsbekendheid van Wikipedia komt mede doordat de artikelen verrassend objectief zijn en verhoudingsgewijs weinig fouten bevatten, doordat iedereen op een eenvoudige wijze in staat gesteld wordt om de artikelen zelf te verbeteren. Naast goede artikelen hebben we ook vrijwilligers nodig om de actieve en levendige gemeenschap van diverse betrokken leden op peil te houden en de Schrijfwedstrijd is een uitgelezen kans om kennis te maken.

Deelnemers mogen zelf het onderwerp kiezen, de vijfkoppige jury beoordeelt de op de Nederlandstalige Wikipedia gepubliceerde inzending op basis van de criteria zoals op de website te lezen zijn.

Inschrijven is mogelijk tot en met 31 augustus 2012, inschrijven kan door te ondertekenen met vier tildes (~~~~) na een hekje (#).

De wedstrijd wordt georganiseerd door diverse leden van de Nederlandstalige Wikipedia op vrijwillige basis, waaronder "Blueknight". Vragen over de wedstrijd kunnen op de overlegpagina gesteld worden.

De huidige prijzenpot bedraagt 200 euro en wordt in waardebonnen uitgekeerd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd

De deadline is 31 oktober 2012.

Veelgestelde vragen door (aankomende) juryleden[bewerken | brontekst bewerken]

...en de antwoorden daarop.
  1. Hoeveel tijd investeert een jurylid?
    De jury investeert zeer veel tijd, er hebben bijvoorbeeld IRC-vergaderingen plaatsgevonden die ruim vier uur duren, tot diep in de nacht.
    De jury kan onderling afspraken maken over de tijdsbesteding per persoon en vooraf een interne tijdpad voor beraadslaging/overleg/et cetera afspreken.
    De jury kan de spelregels (vooraf) wijzigen om e.e.a. beheersbaar te houden, zoals een maximum aan het aantal inschrijvingen instellen.
  2. Wat zijn de spelregels?
    De spelregels worden door de voorlopige organisatie opgesteld maar kunnen gewijzigd worden door de juryleden tot het moment waarop de wedstrijd van start gaat. De spelregels vind je op Wikipedia:Schrijfwedstrijd.
  3. Wat voor onderwerpen komen aan de orde?
    Alle encyclopedische, relevante onderwerpen kunnen aan de orde komen.
  4. Ik heb geen kennis van het onderwerp, hoe kan ik artikelen beoordelen?
    Om die reden dient het artikel verifieerbaar te zijn, zodat de juistheid ervan zo nodig geraadpleegd kan worden.
    De artikelen dienen volgens de genoemde criteria beoordeeld te worden. Deze criteria kunnen door de jury voorafgaand aan start van de wedstrijd gewijzigd worden in onderling overleg.
    Bij twijfel kan door de jury advies ingewonnen worden bij derden.
  5. Hoeveel bezoekers komen op de Schrijfwedstrijd af?
    Bijvoorbeeld 2624 views in de maand oktober 2009 en een forse piek op 23 oktober 2010.

Verbeterpunten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Meer openheid vanuit de voorlopige organisatie, in het bijzonder met betrekking tot werven van externe juryleden.
  2. Brief gericht aan onder andere universitaire opleidingen geschiedenis, waarin afgestudeerde studenten gevraagd wordt om hun afstudeerscriptie samen te vatten tot een encyclopedisch artikel in kader van Schrijfwedstrijd.
  3. Lijst voor voorinschrijving voorstellen, om deelnemers meer tijd te geven om desgewenst schrijfpartners te vinden.
  4. Afbeelding van een ster, bedoeld voor alle deelnemers aan Schrijfwedstrijd 2010, om hen te bedanken voor deelname en hun inzet.
  5. Uitzoeken of er voor (het verhogen van) prijzengeld voor 2011 door (ook) andere organisaties te benaderen voldoende draagvlak bestaat binnen de gemeenschap. Organisaties die verspreiding van kennis als doel hebben; zoals National Geographic en KijK of boekenwinkels zoals bol.com. Nog te doen via Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Peiling1. Uit te reiken in waardebonnen.
  6. Juryleden maken bij aanvang van de wedstrijd onderling een afspraak om een vervangende jurylid te vragen of werven indien één jurylid langer dan - bijvoorbeeld - twee weken niets meer van zich laat horen, bijvoorbeeld door bijzondere omstandigheden.
  7. Wikichat - Juryleden vragen om toegang tot eigen IRC-kanaal, zie ook overlegbijdrage van Mathonius.
  8. Gebruikers die geïnteresseerd zijn in deelname aan jury maar nog twijfelen aan eigen geschiktheid of andere aspecten kunnen nadere informatie inwinnen of zich anoniem aanmelden via e-mail naar de voorlopige organisator(en).
  9. Vermeld dat het vergelijken van artikelen door één of twee schrijvers door de jury gelijkwaardig dient te gebeuren, aangezien WP een samenwerkingsproject is en de zwaartepunt bij samenwerking dient te liggen.
  10. Technische ondersteuning voor nieuwkomers d.m.v. aparte, vroege 'dating'-lijst mogelijk maken: de nieuwkomer kan dan samen met/ondersteund door een ervaren Wikipediaan een artikel schrijven, waarbij de ervaren wikipediaan de technische kant van het schrijven van een artikel (afbeeldingen, copyright, tabellen, interwiki's, dp's, wikilinks, algemene opmaak, richtlijnen voor schrijven, etc.) voor zijn/haar rekening neemt zodat de nieuweling zich op de inhoudelijke kant kan richten.
  11. Lengte van tekst op eerste pagina inkorten ivm overzichtelijkheid, verwijzen naar relevante subpagina's via sjabloon zijbalk schrijfwedstrijd, zie sjabloon:Zijbalk menu schrijfwedstrijd.
  12. Discussie met Romaine over pushen van bepaalde pagina in zijbalk in zomer 2013 weer oppakken, zie overlegpagina van betreffende zijbalk-sjabloon.
  13. Datum en tijd voorstellen voor een ontmoeting in het Nederlandstalige IRC-kanaal voor oud-juryleden en gebruikers die interesse hebben om zitting te nemen in jury 2011, om onderling ervaringen en tips te laten uitwisselen en vragen zoals de te verwachten tijdsinvestering te beantwoorden. Eind juni, begin juli?
  14. Navraag doen bij alle (nog actieve) oud-juryleden hoeveel tijd zij kwijt waren voor de schrijfwedstrijd (door voorlopige organisatie).
  15. Vragen om tips om in minder tijd / efficiënter het jurywerk te doen.
  16. Draaiboek en vergelijkbare pagina's mettertijd verplaatsen naar Wikipedia:Wikiproject/Schrijfwedstrijd.
  17. Aanmelden 1+2 schrijfwedstrijd op websites voor schrijvers; speciale introductie-pagina maken voor 'externen'; aangeven dat een (extra) beoordeling door Wikipedianen na wedstrijd aangevraagd kan worden via WP:Review; met voorbeelden aangeven dat het niveau van bijdragen in afgelopen jaren hoog ligt;
  18. Samenwerken zoeken met coaching, als technische ondersteuning voor nieuwkomers;
  19. Andere opzet bij samenstellen van juryleden voorstellen na afloop schrijfwedstrijd: de jury is bij geen bezwaar na een bepaalde periode samengesteld, bij bezwaar wordt de jury alsnog samengesteld na bepaalde aantal/percentage steunverklaringen. Of toch door voorlopige organisatie?
  20. Bij verhogen van prijzengeld een deel opzij zetten voor een irl-ontmoeting van juryleden voor eindoordeel, inclusief reiskosten en avondeten. Dit indien juryleden hier prijs op stellen.
  21. Tijdpad/reglementen aanpassen: inschrijven mogelijk tot en met 1 september i.p.v. tot 1 september.
  22. Punt 8 van reglementen verduidelijken: "het laatste moment" slaat op 31 okt en niet 31 aug.
  23. Wenselijkheid voor een transparante jurering peilen. Uitkomst van peiling is niet bindend maar kan gebruikt worden om de jury van 2013 vooraf te laten afspreken of individuele reviews (ook) onwiki gepubliceerd worden;
  24. o.a. Gertjan R. benaderen over de gewenste wijze waarop de jury benaderd en samengesteld worden;
  25. Bij versturen van mails naar prijswinnaars link vermelden waaruit blijkt dat afzender hetzelfde is als de gebruiker onwiki;
  26. Link naar archief van deze kroegdiscussie in FAQ plaatsen;
  27. Overleg_Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Nederlandse_Erfgoed_Inventarisatie#Artikelen_verbeteren combineren SW met fotowedstrijd?
  28. Klein budget voor (professionele) juryleden gewenst?
  29. Spelregels werden misschien verkeerd begrepen door Capaccio bij aanpassen van sitenotice? Tekst in eerste zin van spelregels in 2014 wijzigen van "De jury beoordeelt alleen de bijdrage(n) van de deelnemer(s) aan het wedstrijdartikel tussen 16 september 2013 en 16 november 2013, 0:01 MET (CET)." naar "De jury beoordeelt alleen de bijdrage(n) van de deelnemer(s) aan het wedstrijdartikel tussen 16 september 2014 23:59 en 16 november 2014, 0:01 MET (CET).". Dit is ook meer in de lijn met de tekst die verderop in de reglementen staat: "Inschrijven blijft mogelijk tot 16 september 2013, 23:59 MET (CET);" en met de tekst op WP:SW zelf. Eenvoudigste oplossing: tijdstip vervroegen naar 23:00 of verzetten naar 01:00.
  30. https://nl.wikimedia.org/wiki/WCN_2013/Programma/Teahouse / en:Wikipedia:Teahouse
  31. https://nl.wikimedia.org/wiki/Motivaction
  32. https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia%3ASchrijfwedstrijd&diff=39406925&oldid=39406896 - direct na opmerking van Capaccio in voorgaande bewerking. I.c.m. incidenten in voorafgaande jaren (Muijz/WP:RB, gebruik van sokpop) en i.c.m. incidenten met een andere deelnemer (herhaaldelijk en actief nodeloos importeren problemen elders naar wedstrijd) is hier sprake van structureel en doorgaand probleem. Hulp vragen en situatie daarbij zo helder mogelijk uiteenzetten. Ook duidelijke afspraak over wel/niet doorstrepen i.c.m. duidelijke afspraak over wijzigen van aanvangstijd maken n.a.v. weer verwarring door Capaccio's acties;
  33. Op FAQ waarschuwing plaatsen (en wat te doen) m.b.t. gebruikers die (helaas) niet het beste voorhebben met nieuwkomers en deze direct stevig de maat willen nemen of op de kast jagen zonder dat anderen het doorhebben. Aangeven dat dit een probleem is die niet direct door de gemeenschap opgelost kunnen worden doordat niet iedereen die over de oplossing meebeslissen in staat is om het probleem te zien of juist zelf een onderdeel van het probleem zijn. Het kan wel door een beperkt deel van de actieve gemeenschap opgelost worden, geharde vrijwilligers die hierin tijd willen steken en de klappen willen opvangen door tussenbeide te komen voor de nieuwe deelnemers.
  34. Speciale prijs voor gebruik van foto's uit fotowedstrijd in artikelen, uitreiking alleen bij nieuwjaarsborrel?
  35. Speciale prijs voor artikelen over medische onderwerpen?
  36. [1] - uitzoeken wat er precies wordt bedoeld met status "follow-up vragen zijn nog onbeantwoord"? Om welke vragen gaat het precies?
  37. Peiling organiseren mbt wenselijkheid jonge leeftijd juryleden tussen sw 2014 en sw 2015.
  38. "Rekruteren" juryledeen alsnog toestaan; peiling tussen sw 2014 en 2015 i.v.m. onduidelijkheid over draagvlak hierover. Optioneel gedeeltelijke rekrutering.
  39. VWN vragen om fonds voor een of twee externe juryleden voor 2015.
  40. Editnotice m.b.t. reeds gemaakte artikelen?
  41. Uitleggen waarom het verkeerd is om als jury tijdens wedstrijd zichzelf als mod/arbiter aan te melden.
  42. Idee van Akoopal m.b.t. extern als "voorzitter", wel buffer inbouwen i.v.m. eerdere gebeurtenissen.
  43. Tijdstip aanvang van wedstrijd ook noemen in reglement i.v.m. voorkomen verwarring hierover.
  44. Navragen op overlegpagina of het wenselijk is dat deelnemers met artikel kunnen starten vanaf moment van inschrijving i.v.m. vanaf startdatum?
  45. ..

Oude verbeterpunten (die nog kunnen terugkomen)[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Actief meer Vlamingen en mensen uit het Nederlandse taalgebied, buiten Nederland, voor de jury benaderen;
  2. Actief meer vrouwen voor de jury benaderen;
  3. Actief meer ervaren senioren benaderen;
  4. Scheiding maken tussen de organisatie van prijzen voor beste artikel (buiten Wikipedia om) en organisatie van de schrijfwedstrijd (binnen Wikipedia) Uitgevoerd Uitgevoerd
  5. Betoog schrijven/uitwerken voor Fontes m.b.t. belang van schrijfwedstrijd Uitgevoerd Uitgevoerd.
  6. Oproep voor juryleden in Wikipedia:Kroeg plaatsen, eventueel daarna persoonlijk Wikipedianen benaderen.
  7. Opzetten van een pagina speciaal voor nieuwe deelnemers, met daarin onder andere een uitleg waarom ook de artikelen van de deelnemers aan de schrijfwedstrijd vrij bewerkbaar blijven voor iedereen? En tips zoals het schrijven van artikelen in eigen gebruikersnaamruimte voordat het naar de hoofdnaamruimte verplaatst wordt. Uitgevoerd Uitgevoerd
  8. Aanbeveling voor alle (shortlist)deelnemers om hun artikel na afloop van de wedstrijd op Wikipedia:Review aan te melden als tussenstap naar etalage-nominatie (nog even checken of dit gedaan is via de faq).
  9. Verwijzen naar Wikipedia:Snelcursus en Wikipedia:Schrijfcursus;

Brief en tekst poster[bewerken | brontekst bewerken]

Brief[bewerken | brontekst bewerken]

Geachte heer/mevrouw,

Wilt u zo vriendelijk zijn om de studenten en studievereniging van uw faculteit bekend te maken met de Schrijfwedstrijd van de Nederlandstalige Wikipedia? Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd voor meer informatie.

Deze wedstrijd biedt onder andere afgestudeerden de gelegenheid om hun scriptie bij een breed publiek bekend te maken door er een encyclopedisch artikel over te schrijven in kader van Schrijfwedstrijd 2011.

Met vriendelijke groet,

- de organisatie van Schrijfwedstrijd -


Brief voor historische verenigingen.

Uitnodiging[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Uitnodiging
Gekopieerd van Tom Meijers subpagina, als basis voor verdere bewerking. Uitgevoerd Uitgevoerd
Kennisgeving richting Tom Meijer mbt kopieren. Uitgevoerd Uitgevoerd

Oproep in de Kroeg m.b.t. om Schrijfwedstrijd 2012 te benutten om geïnteresseerden te introduceren en persoonlijk te ondersteunen/te begeleiden.
Eventueel voordelen van het werken in schrijfwedstrijd-omgeving benadrukken. Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd

Bewerken van uitnodiging Mee bezig Mee bezig


Grove concept


Persbericht[bewerken | brontekst bewerken]

Voel je vrij om de tekst te aanpassen:

Start persbericht

De Nederlandstalige Wikipedia organiseert voor tiende keer een Schrijfwedstrijd, die van 16 september tot en met 16 november 2013 loopt. Inschrijven is geheel vrijblijvend. Deel uw expertise, scherp uw pen en doe mee aan de wedstrijd en verrijk daarmee een van de meestgelezen websites. Naast een kleine prijs - in de vorm van een waardebon - worden winnende artikelen breed gewaardeerd en gelezen.

Meer weten? http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd


Tijdlijn voorlopige organisatie / jury 2014[bewerken | brontekst bewerken]

  • medio april/augustus - archiveren wedstrijd 2014
  • 1 mei - voorlopige organisatie meldt zich aan -
  • 1 juni - start voorbereidingen door voorlopige organisatie.
    - aanvragen subsidie voor prijzengeld - nog te checken
    - aanvragen subsidie/vergoeding voor bijeenkomst juryleden in real life, in restaurant of grand café - nog te doen
    - afbeelding wedstrijdbeker aanpassen - nog niet gedaan!!
    - uitnodiging (laten) opstellen
    - persbericht (laten) opstellen
    - poster (laten) maken
    - oproepen plaatsen, o.a. in de Kroeg - nog te doen
    - externe jurylid werven - optioneel
  • 1 juli / medio augustus - start oproepen/werven van juryleden - nog te doen
    - waarschuwing/expliciet vermelden: het jurywerk is zeer tijdrovend - meebezig
    - medio juli / augustus - samenstellen van jury en tevens einde van voorlopige organisatie
    - bij gebrek aan voldoende juryleden (vanwege de benodigde tijdsinvestering) schrijfwedstrijd cancellen per 1 september - hopelijk niet nodig
  • 1 augustus - start inschrijving, oproep voor deelnemers - Uitgevoerd Uitgevoerd
    - In de Kroeg, nog te plaatsen:
    De inschrijving voor de Nederlandstalige Schrijfwedstrijd is geopend; u kunt zich inschrijven tot en met 15 september 2014 hier #~~~~ te plaatsen, vermeld eventueel ook het te schrijven artikel. Aan deelname zijn er geen voorwaarden verbonden, u kunt ook in teamverband met één medeschrijver deelnemen.
    Maak gebruik van de Schrijfwedstrijd om een vriend of een kennis zonder wiki-ervaring te introduceren en hem/haar in teamverband te ondersteunen met jouw kennis van Wikipedia, of schrijf je in als een schrijfpartner/schrijfcoach.
    Met vriendelijke groet, ~~~~
    - Aanmelden van schrijfwedstrijd op externe fora voor schrijvers nog te doen
  • Medio augustus -
    - T.b.v. banner: MediaWiki [2] [3] [4], alleen door mods te bewerken. Kan via verzoekpagina voor mods, overig. voorstel Jopin Uitgevoerd Uitgevoerd
    -Volglijstkader. Uitgevoerd Uitgevoerd
    -Wikipedia:Mededelingen Uitgevoerd Uitgevoerd
  • 15 september - einde inschrijving, start wedstrijd.
  • 15 november - einde wedstrijd, start juryberaad
  • In december uitslag en prijsuitreiking onder voorbehoud

Door de jury afgehandelde vragen en verzoeken[bewerken | brontekst bewerken]