Naar inhoud springen

Gebruiker:Bo Bruggeman/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Standbeeld Albert Einstein[bewerken | brontekst bewerken]

Standbeeld Einstein De Haan

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse winnaar van de Nobelprijs natuurkunde (1921) Albert Einstein (1879-1955) verbleef van maart tot september 1933 in De Haan.

Op 16 december 2006 wordt een standbeeld van de hand van Johnny Werbrouck geplaatst in het centrum van de Haan in de Normandiëlaan ter nagedachtenis aan het verblijf van de natuurkundige.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Adolf Hitler in 1933 in Duitsland tot rijkskanselier benoemd werd, was Albert Einstein samen met zijn vrouw Elsa op terugreis vanuit de Verenigde Staten. Op de pakketboot Belgenland van de Red Star Line[1] vernam hij het nieuws dat de nazi's al zijn bezittingen hadden aangeslagen en een heksenjacht op de joden ontketenden.

Op dinsdag 28 maart 1933 meerde het schip aan in Antwerpen, waar het echtpaar Einstein begroet werd door het stadsbestuur, een aantal professoren, enkele Vlaamse vrienden alsook journalisten uit binnen- en buitenland. In het Century hotel op de Keyserlei maakte hij zijn beslissing bekend niet naar Duitsland door te zullen reizen. Hij schrijft zijn ontslagbrief aan de Pruisische Academie voor Wetenschappen en zal nog enkele maanden in België verblijven. Vanuit Antwerpen spoorde Einstein naar Oostende en vandaar met de kusttram naar De Haan.

Villa Savoyarde

Einstein en zij vrouw namen hun intrek in villa Savoyarde in de Shakespearelaan. Al de herrie om zijn persoon belette Einstein niet om er enkele vrienden te ontvangen zoals de schilders James Ensor, Felix Labisse, Alfons Blomme en de schrijver Aldous Huxley.


Het was de gendarmerie-brigade van De Haan die op 12 april 1933 met de moeilijke opdracht belast werd op een discrete wijze de veiligheid van de geleerde te verzekeren. De acute dreiging na de publicatie van het Braunbuch en het uitloven van een beloning op het hoofd van Einstein, kon de geleerde niet langer naast zich neerleggen. Op 8 september 1933 ’s avonds verliet hij De Haan, richting Engeland. Hij verbleef nog enige tijd in het Verenigd Koninkrijk om zich dan definitief in Princeton (VS) te vestigen, waar hij overleed op 18 april 1955.

Nagedachtenis[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve het figureren in enkele documentaires en in een Oost-Duitse langspeelfilm (1988) over deze natuurkundige, plaatste gemeente De Haan[2] eind 2006 in de Normandiëlaan een standbeeld voor Einstein. De wandelgids ‘In de voetsporen van Einstein’ vertelt het verhaal van de badplaats en neemt je mee naar een 18-tal locaties in de beschermde villawijk ‘de Concessie’.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Albert Einstein | Red Star Line Museum. redstarline.be. Geraadpleegd op 23 november 2023.
  2. Albert Einstein. Gemeente De Haan. Geraadpleegd op 23 november 2023.