Gebruiker:Bo W/Artemis Fowl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Er wordt druk gesleuteld aan dit artikel. Mocht je de Nederlandse benaming weten voor een dikgedrukte eigennaam, voel je vrij en bewerk deze pagina. Bij voorbaat dank.

Artemis Fowl (of preciezer Artemis Fowl II) is de fictieve hoofdpersoon in de boeken van Eoin Colfer. Het is ook de naam van de gelijknamige serie boeken die van de hand van deze schrijver is gekomen. In de boeken staan voornamelijk bovennatuurlijke wezens als elfen, dwergen en centaurs centraal.

De Nederlandse versies van de boeken worden uitgegeven door uitgeverij Vassallucci en zijn vertaald door Mireille Vroege (behalve 'De Artemis Fowl Files', deze is vertaald door Daniëlle Alders). De Engelse boeken worden door Penguin / Viking uitgegeven.

Karakters[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande teksten kunnen bepaalde details van de plots en/of de afloop van de verhalen bevatten.

Hoofdpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Artemis Fowl, hoogbegaafd en een meestercrimineel. Hij begint zijn carrière door elFBI Kapitein Holly Short te kidnappen, met de bedoeling haar vrij te laten in ruil voor goud. Later probeert hij meerdere malen de wereld te redden van de ondergang. Hij is ogenschijnlijk verliefd op Minerva Paradizo.
  • Domovoi Butler, de persoonlijke butler en tevens lijfwacht van Artemis. In het derde boek maakt hij zijn voornaam bekend wanneer hij lijkt te sterven, maar hij wordt gered dankzij het snelle handelen van zijn werkgever en het gebruik van invriezing, gevolgd door een magisch heelproces door Holly Short. Butler heeft veel kennis op het gebied van vechtkunst en wapens. Hij is ook Artemis' beste vriend.
  • Julliet Butler, Domovoi Butler's jongere zus. Vanaf het derde boek is zij lid van een professioneel worstelteam.
  • Kapitein Holly Short, zij is het eerste vrouwelijke lid van de elFBI(ze trad af in boek vier, maar kwam in boek vijf voor een tijdje terug als lid van Sectie 8). Ze hecht veel waarde aan moreel besef, wat soms tot problemen leidt als ze ervoor kiest het juiste te doen in plaats van het verstandigste. Ze werd beschuldigd van de moord op Julius Root, waardoor ze uiteindelijk aftrad. Ze is gedurende één minuut dood geweest, maar kwam weer tot leven door een tijdkronkel waar Artemis gebruik van maakte time mix-up taken advantage of by Artemis.
  • Foaly, een centaur, en de elFBI's plaatselijke technologie-chef (local technology-in-charge). Hij is vrij paranoïde, wat hem ertoe leidt om zijn hoofd in te wikkelen met aluminiumfolie om zijn hersenen te beschermen voor de hersenspoelende straling die hem zou achtervolgen, alhoewel hij zich ervan bewust is dat dergelijke straling nog uitgevonden moet worden. Foaly beschikt over een hoge mate van intelligentie die hem meerdere malen uit benarde situaties heeft gered. Hij krijgt in boek vijf een nieuwe baan.
  • Commandant Julius Root, de commandant van de elFBI(overlijdt in boek vier) heeft een militair ingestelde persoonlijkheid en een kort lontje waaraan hij de bijnaam bietenkop te danken heeft. Deze eigenschappen maken hem wel tot ideaal leider voor de elFBI. Hij heeft tevens de gewoonte giftige paddestoel-sigaren te roken.
  • Turf Graafmans, een kleptomanische dwerg met ongelofelijke winderigheid. Net als alle andere dwergen is Graafmans aangepast (adapted) aan het graven van tunnels (tunnelling). Zijn losse kaak en versnelde stofwisseling hebben beide hun vruchten afgeworpen in meerdere situaties.
  • Minerva Paradizo, ook een jong meestercrimineel die de demoon No. 1 gevangen nam en hem als haar project tentoonstelde bij de uitreiking van de Nobelprijs in Stockholm. Ze is ongeveer even oud als Artemis.

Slechterikken[bewerken | brontekst bewerken]

  • No. 1, een bijzonder machtige duivelse tovenaar (Qwan's leerling vanaf boek vijf) die meehielp om Hybras te redden. Voordat hij dit deed ging hij mee op een korte reis met Artemis en zijn gezelschap, waarbij hij ontvoerd werd door Minerva.
  • Qwan, de laatste overgebleven volledig ontwikkelde tovenaar die Hybras out of time liftte. Hij bracht Hybras terug naar de echte wereld buiten de Limbo met de hulp van Artemis, Holly, No. 1 en Qweffor (zijn schijnbaar overleden leerling die in N'zall a.k.a. Abbot gevangen werd genomen.
  • Opal Koboi, de antagonist in 'De Russische connectie' en 'Het bedrog van Opal'. Ze heeft een obsessie voor truffels, ze is egocentrisch, enigszins paranoïde, een fee, eigenaar van Koboi Enterprises, Foaly's rivaal en ze stond aan het hoofd van het rebellenleger B'wa Kell.
  • Jon Spiro, de slechterik in boek drie. Een onbetrouwbare, succesvolle zakenman uit Chicago. Hij steelt feeëntechnologie van Artemis en probeert het te gebruiken in zijn eigen technologiebedrijf Fission Chips.
  • Goblins, dit is het soort elfen met een hagedis-achtig uiterlijk en het soort dat vuur kan oproepen. De Goblins vormen de B'wa Kell bende, alhoewel ze beschikken over een gebrekkige mate van intelligentie, zoals werd gezegd door Foaly in het boek 'De eeuwige code'.

Bijpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Artemis Fowl I,
  • Angeline Fowl,
  • Arno Blunt,
  • Jonah Lee,
  • Eric Lee,
  • ElfBI agenten

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

De serie bestaat op dit moment uit zes boeken. Vijf boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Titel Uitgave Nederlandse titel Uitgave
Artemis Fowl 2001 Artemis Fowl 2001
Artemis Fowl: The Artic Incident 2002 Artemis Fowl: De Russische connectie 2002
Artemis Fowl: The Eternity Code 2003 Artemis Fowl: De eeuwige code 2003
The Artemis Fowl Files 2004 De Artemis Fowl Files 2005
Artemis Fowl: The Seventh Dwarf 2004 Artemis Fowl: De zevende dwerg (in de Artemis Fowl Files) 2005
Artemis Fowl: The Opal Deception 2005 Artemis Fowl: Het bedrog van Opal 2005
Artemis Fowl: The Lost Colony 2006 Artemis Fowl: De verloren kolonie verwacht 2007

Artemis Fowl[bewerken | brontekst bewerken]

~~ In het eerste boek van de serie is Artemis een jongen van 12 jaar, maar evengoed In het vroegere deel van de serie is hij enkel een meedogenloze boef, maar hij krijgt door de serie heen steeds meer respect voor zijn medemens. Daarnaast wordt Artemis ook zachteraardiger, omdat hij herhaaldelijk gered wordt door de elve Kapitein Holly Short.

Artemis heeft een persoonlijke butler annex lijfwacht genaamd Butler, die bekwaam is in vrijwel alle vechtsporten en wapens. Butler's zus Julliet helpt Artemis ook regelmatig. ~~

Artemis Fowl: De Russische connectie[bewerken | brontekst bewerken]

binnenkort te lezen

Artemis Fowl: De eeuwige code[bewerken | brontekst bewerken]

Artemis is van plan om een zakenman Jon Spiro genaamd een ton goud te laten betalen om een kubes ook wel de "Zie Kubes" genaamd Het bleek een vakstrik te zijn en Spiro nam de "Zie Kubes" die alles kan hacken mee tijdens de overhandeling. Hierbij is Butler om het leven gekomen. Artemis en Holly kunnen hem weer tot leven wekken. Artemis komt ook op het idee om Holy Short te vragen om haar hulp om zo de Kubus weer terug te krijgen uit de handen van Jon Spiro.

Artemis Fowl: De zevende dwerg[bewerken | brontekst bewerken]

binnenkort te lezen

De Artemis Fowl Files[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is het boek waarin een kijkje achter de schermen wordt genomen van de serie Artemis Fowl. Er staat onder meer een verhaal in over de inwijding van Julius Root (de commandant van de ElfBI), de elfencode, het gnomische alfabet, feiten en weetjes over de verschillende soorten personages, en interviews met Artemis Fowl (II), Holly Short, Butler, Turf Graafmans, Foaly, Julius Root en Eoin Colfer. In het boek is ook een rapport van Artemis te vinden, evenals een Elfenquiz, de transportlocaties van de elfen, Foaly's uitvindingen, puzzels, en het verhaal De zevende dwerg.

Artemis Fowl: Het bedrog van Opal[bewerken | brontekst bewerken]

Artemis, nu 14 jaar oud, heeft een zeer gewaagde kunstroof gepland. Hij weet op geniale wijze het schilderij De elfendief uit een bankkluis te ontvreemden. Op het moment dat hij de echtheid van het schilderij wil vaststellen, weet Butler maar net een aanslag op zijn jonge meester te verijdelen. Holly Short staat op het punt om gepromoveerd te worden tot de eerste vrouwelijke majoor van de ElfBI. Zonder de steun van ElfBI-commandant Julius Root zou dat nooit zijn gelukt, alhoewel het erop lijkt dat ze samen in een hinderlaag gelokt worden. Voor de surveillancecamera's lijkt het net alsof Holly haar commandant neerschiet, alvorens uit de hinderlaag te ontsnappen. Wie zal Holly geloven als ze vertelt dat ze Julius Root juist probeerde te redden? Het wordt al snel duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de problemen. Na het mislukken van de koboldenopstand leek de kwaadaardige rebellenleidster Opal Koboi in een diepe coma beland te zijn. Maar eenmaal terug uit haar schijncoma wil ze wraak nemen op hen die toen verantwoordelijk waren voor haar falen: Holly Short, Julius Root en Artemis Fowl.

Artemis Fowl: De verloren kolonie[bewerken | brontekst bewerken]

binnenkort te lezen

[[Categorie:Kinderboek]] [[Categorie:Personage uit boek|Fowl]] [[da:Artemis Fowl]] [[de:Artemis Fowl]] [[en:Artemis Fowl]] [[fi:Artemis Fowl]] [[fr:Artemis Fowl]] [[he:ארטמיס פאול]] [[it:Artemis Fowl]] [[no:Artemis Fowl]] [[pl:Artemis Fowl]] [[pt:Artemis Fowl]] [[sr:Артемис Фаул]] [[sv:Artemis Fowl]]