Aluminiumfolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee rollen aluminiumfolie


Aluminiumfolie is een aluminium folie van zo'n 6 tot 20 micrometer dik, dat gebruikt kan worden om voedsel in te pakken. Het wordt geproduceerd door herhaald walsen. Walsen van een enkele laag aluminiumfolie is moeilijk vanwege de grote kans op scheuren tijdens het walsen. Dit probleem doet zich niet voor bij walsen van een dubbele laag. Daarom kiest de fabriek voor deze methode. Het neveneffect is dat de folie een glanzende en een matte zijde krijgt. De glanzende kant was in contact met de wals; de matte kant met folie.

Aluminiumfolie schermt het voedsel af van licht, lucht, vocht en externe invloeden (bacteriën), en is bestand tegen warmte en koude. Aan de andere kant voorkomt de folie dat het voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig. Aluminiumfolie heeft daarnaast de eigenschap dat het na het vouwen blijft staan (de zogenaamde 'deadfold'), wat voordelen biedt bij het verpakken.

Hoewel het aluminiumfolie gerecycleerd kan worden, wordt het gebruik ervan afgeraden: het is voor brood ecologischer een brooddoos of broodzak te gebruiken.

Ook wordt het veel gebruikt in de oven of bij de barbecue om lekkend vet op te vangen. Op de barbecue wordt het ook gebruikt om een aardappel in te pakken en op deze manier te laten garen, meestal met kruidenboter er in.

Gebruikers van heroïne en/of cocaïne gebruiken aluminiumfolie om de brokjes heroïne of cocaïne te verwarmen en middels een rietje of buisje de vrijgekomen heroïne- of cocaïnedampen in te ademen. Dit gebruik van aluminiumfolie noemt men chinezen.

Zilverpapier[bewerken]

Aluminiumfolie is een van de materialen die ook wel zilverpapier genoemd worden, hoewel er geen papier en geen zilver in zit. Voor sommige toepassingen, vooral het verpakken van voedsel en snoep heeft aluminiumfolie wel de rol van zilverpapier overgenomen.