Aluminiumfolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee rollen aluminiumfolie

Aluminiumfolie is een folie van aluminium van meestal 6 tot 20 micrometer dik. Het wordt geproduceerd door herhaald walsen. Walsen van een enkele laag aluminiumfolie is moeilijk vanwege de grote kans op scheuren tijdens het walsen. Dit probleem doet zich niet voor bij walsen van een dubbele laag. Daarom kiest de fabriek voor deze methode. Het neveneffect is dat de folie een glanzende en een matte zijde krijgt. De glanzende kant was in contact met de wals; de matte kant met folie.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Aluminiumfolie kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën), en is goed bestand tegen warmte en koude. Aan de andere kant voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig. Aluminiumfolie heeft daarnaast de eigenschap dat hij na het vouwen blijft staan (de zogenaamde 'deadfold'), wat voordelen biedt bij het verpakken.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Aluminiumfolie wordt veel gebruikt om voedsel in te pakken.

Ook wordt het veel gebruikt in de oven of bij de barbecue om lekkend vet op te vangen. Op de barbecue wordt het ook gebruikt om een aardappel in te pakken en op deze manier te laten garen, meestal met kruidenboter er in.

Gebruikers van heroïne of cocaïne gebruiken aluminiumfolie om brokjes drugs te verwarmen en met een rietje of ander buisje de vrijgekomen dampen in te ademen. Dit gebruik van aluminiumfolie noemt men chinezen.

Hoewel aluminiumfolie gerecycleerd kan worden, wordt het gebruik ervan afgeraden: het is voor brood ecologischer een brooddoos of broodzak te gebruiken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aluminium foil van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.