Gebruiker:Boomaantastingen/Boomaantastingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Boomaantasting:[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds enkele jaren teisteren diverse boomaantastingen de gezondheid van bomen in Nederland, Europa en de Wereld. In de onderstaande informatie proberen we aandacht te vragen voor aantastingen die onbekend zijn. Over de hieronder opgesomde boomaantastingen bestaan nauwelijks beschrijvingen en onderzoeksrapporten. Er zijn tot nu toe geen wetenschappelijke verklaringen bekend over de oorzaak van de hier genoemde boomaantastingen.

Soms zijn er sterk gelijkende aantastingen of bestaan er verklaringen die wetenschappelijk nog niet zijn aangetoond. Door te communiceren over boomaantastingen en door het stellen van hypotheses worden onbekende aantastingen onder de aandacht van het grote publiek gebracht.

Momenteel zijn er op de kwekerijen, in de natuur maar ook in iedere stad of dorp bomen en struiken te vinden met onverklaarbare aantastingen. Hieronder staan dergelijke aantastingen beschreven. Ook worden er diverse links naar informatie over dit onderwerp opgenomen.

Boomaantastingen kunnen grote gevolgen hebben voor het gehele milieu. Onbekende aantastingen moeten daarom onderzocht worden. Om stappen te maken in het onderzoek naar boomaantastingen moeten mensen geïnformeerd worden over boomaantastingen. Politici, wetenschapers, burgers, kwekers en u moeten zich realiseren dat bomen en heesters levende individuen zijn die net zo bijzonder en kwetsbaar zijn als wijzelf.

Iedere poging die wordt ondernomen om de oorzaken te achterhalen van boomaantastingen te achterhalen wordt toegejuicht. Omdat de reguliere kennis van plantenziekten geen verklaringen biedden moeten andere theoriën worden beproefd. Daar is durf en kennis voor nodig. Wikipedia biedt hiervoor mogelijkheden. Laten wij allen en ieder vanuit zijn eigen specialisme of met zijn eigen waarneming proberen de bedreigingen voor bomen en heesters een halt toe te roepen.

Na de hier onderstaande boomaantastingen volgt een verdere uitwerking van het onderwerp bastknobbels. Dit onderwerp heeft de laatste twee jaar de meeste aandacht gekregen en is door diverse onderzoeksinstituten onderzocht. Helaas is tot nu toe onbekend waardoor en waarom veranderend celgedrag bastknobbels tot gevolg heeft. Welke faktor dit induceert is onbekend. Uit onderzoek blijkt dat geen bacterie, schimmel,virus, bodem /groeiplaats-omstandigheid of insekt de groei van houtweefsel in het bastweefsel tot gevolg heeft. Er is sprake van verstoorde celgroei door een externe faktor. Het onderzoek van de Universiteit van Wageningen heeft nog geen oorzaak aangetoond.Lees de onderzoeksresultaten op http://www.alphenaandenrijn.nl/Smartsite.shtml?ch=INT&id=63644





- Bastknobbels



In toenemende mate ontstaan er de laatste 2 jaar bastknobbels op talloze boomsoorten in Europa. Bastknobbels komen overal voor op de boomstam. Aan de basis van de boom, net onder de kroon, in groepen of als solitair groeiende bulten. De knobbels hebben meestal een gladde oppervlakte. Bastbulten kunnen ontstaan op bomen maar ook op heesters.

Ook zijn er bastbulten die een ruwer oppervlak hebben. De bestaande schors wordt dan van binnen uit naar buiten geduwd. Dit zie je bijvoorbeeld bij de esdoorn en de trompetboom. Een andere vorm van boomaantasting is dat oud wondweefsel dat al jaren in rust is wordt opnieuw wordt geactiveerd.

De bastknobbels kunnen uitgroeien van enkele tot vele centimeters groot. Van sommige boomsoorten is het al langer bekend dat zij hier en daar bastknobbels vormen, bijvoorbeeld bij de beuk. Toch is na onderzoek gebleken dat ook deze boomsoort de overklaarbare bastknobbels hebben. De toename van boomsoorten met bastknobbels is opvallend en tot op dit moment wetenschappelijk niet te verklaren. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is van dit fenomeen.

Voorbeelden van bomen met bastknobbels zijn: beuk, es, els, esdoorn, haagbeuk, hemelboom, kastanje, linde, lijsterbes, plataan, sierkers, trompetboom, valse christusdoorn, vleugelnoot en wilg



- Bastbloeding


[[Bestand:Berk Alphen aan den Rijn.JPG]]


Op dit moment breiden de bastbloedingen zich zeer snel uit bij vele boomsoorten. Bloeding komt bij zowel jonge als oudere bomen voor. Uit de bruine vlekken op de stam of uit bastscheuren stroomt een stroperige bruin/zwarte substantie. Bij onder andere esdoorn, eik en beuk was bekend dat er bloedingen voorkwamen. Als oorzaak is hiervoor Phytophthora ramorum ook wel Sudden Oak Death genoemd. Bastbloeding is de laatste tijd erg in het nieuws door de Kastanjeziekte. Een verklaring voor de enorme expansie van bloeding bij vele andere boomsoorten is onbekend.

Voorbeelden van bomen met bastbloeding zijn: berk, eik, els, es, esdoorn, kastanje, lijsterbes, moerbei, populier, pijnboom, robinia, sierkers, valse christusdoorn en wilg



- Bastscheuren


[[Bestand:Robinia Duitsland.JPG]]


De extreme toename van scheuren in de bast- en het houtweefsel van diverse boomsoorten is niet te verklaren. Er is hiervoor op dit moment geen wetemschappelijke verklaring. De bastscheuren komen zowel voor op de boomstam als op takken. Het scheuren van de bast en het hout is ook één van de kenmerken van de Kastanjeziekte. Bastbloeding en bastscheuren worden vaak in combinatie aangetroffen. Het ontstaan van bastscheuren, op beperkte schaal, is niet nieuw in de bomenwereld. In de bast kunnen scheuren ontstaan door verzwakking, uitdroging, vorst en groei. De schaal waaop er de laatse twee a drie jaar bastscheuren ontstaan is niet te verklaren.

Voorbeelden van bomen met bastscheuren zijn: berk, beuk, els, es, esdoorn, kastanje, linde, sierkers, sierpeer, trompetboom, lijsterbes, moerbei, populier, pijnboom, robinia, sierkers, valse christusdoorn en watercyprus




- Bastverandering

[[Bestand:Sierkers verdrogen.jpg]]


Steeds vaker veranderen de uiterlijke kenmerken van de boomstam. De karakteristieken zoals de stamkleur, schorskleur en textuur lijken te veranderen door invloeden van buiten af. Er is sprake van verdroging van de bast en/degeneratie van bastweefsel. Aangroei met algen en korstmossen is niet te verklaren als gevolg van verbeterde omstandigheden voor deze soorten.

Het extreem verkleuren en uitdroging van de bast lijkt bedreigend. Oud bastweefsel vormt ineens uitlopers. Dit kende we vroeger als compensatiegroei als gevolg van het uitwaaien of sterk snoeien van takken. Op dit moment lijkt het erop dat bomen vanwege verminderde vitaliteit compensatiegroei vertonen.

Voorbeelden van bomen met bastveranderingen zijn: berk, beuk, esdoorn, iep, kastanje, kurkhazelaar, linde, meidoorn, sierappel, sierkers, sneeuwklokjesboom en watercyprus




- Bladschade


[[Bestand:Linde 3 Alphen aan den Rijn.jpg]]



chlorose kardinaalsmuts augustus 2007


Bladschade is dit jaar (2007) een van de meest opvallende aantastingen maar kan vele oorzaken hebben. Toch moet ook deze aantasting gemonitoord worden, zeker als hij voorkomt in combinatie met een van de andere aantastingen. Bladschade in combinatie met de hier beschreven aantastingen moeten worden gerekend tot een boomaantastingen.

Bladschade kan ook optreden onder invloed van externe factoren. Bekende voorbeelden hiervan zijn insektenvraat, een te kort van een voedingsstof of zuurstof in de bodem, te natte en te droge bodemomstandigheden, “zure” regen, toxische stoffen in de bodem en windschade. Minder of onbekend zijn de invloeden van UV-straling, Electromagnetische straling, de luchtkwaliteit en de toename van de temperatuur.

Momenteel zien we bij zeer veel boomsoorten vroegtijdige bladval, bladverdroging, verbranding en vergeling (chlorose, zie foto groene ?? kardinaalsmuts)van het blad. Het gevolg is dat bomen en heesters vroegtijdig "kaal staan" of dat we gesteltakken uit de kroon kunnen zien. Ook zien we dat de bladeren van bomen en heesters al in de zomerperiode een afwijkende bladkleur krijgen.


Voorbeelden van bomen met bladschade zijn: berk, beuk, eik, els, es, esdoorn, linde, iep, linde, populier, pijnboom, valse christusdoorn

================================================================================================================[bewerken | brontekst bewerken]

Om meer inzicht te krijgen hoe boomaantastingen ontstaan is vooral intensief onderzoek naar de bastknobbels opgezet. Deze aantasting wordt door alle betrokken instanties en specialisten een onverklaarbare aantasting genoemd. Omdat er één boomaantasting specifiek op dit moment onderzocht kon worden is er gekozen om bastknobbels te onderzoeken. Zoals beschreven zijn er twee onbekende bastknobbels waarneembaar op houtige gewassen.

Bastknobbels die ontstaan door de groei van binnen uit naar buiten. Hierbij wordt het weefsel van binnen naar buiten opgeduwd. Daarnaast de veel frequenter voorkomende bastknobbels waarbij houtcellen vanuit een bolvormig cambium ontstaan in het bastweefsel. Omdat deze laatste het meest voorkomt is in eerste instantie gekozen deze verder in onderzoek te nemen.



BASTKNOBBELS--87.212.7.114 10 sep 2007 01:02 (CEST)

Omstreeks begin 2006 zijn op diverse boommaantastingen en dus ook bastknobbels op diverse boomsoorten in de gemeente Alphen aan den Rijn ontdekt. Naast de inventarisatie van de door de kastanjeziekte aangetaste kastanjes werden in Alphenan den Rijn de eerste bomen met bastknobbels geinventarïseerd. Als eerste werden de bastknobbels, waarbij houtcellen in het bastweefsel worden gevormd, aangetroffen de es, els en valse christusdoorn. Omdat er sprake was van een onbekende aantasting werd er contact gezocht met de Plantenziektekundigedienst (Pd). De Pd heeft monsters van het aangetaste materiaal genomen en onderzocht of zij de veroorzaker van de aantasting kon traceren. Helaas is dit niet gelukt maar konden wel schimmels, bacterieen, virussen en insecten. Ook werden door een bodemkundig instituut BLGG geen bodemkundige oorzaken zoals te weinig voeding of bodemverontreiniging uitgesloten. Diverse onderzoeken op verschillende boomsoorten en heesters door de universiteit van Wageningen hebben geen veroorzakende faktor gevonden.Voor als nog is vastgesteld dat een externe (fysiologische faktor)oorzaak moet zijn van het ontstaan van bastknobbels.

Hoe ziet een bastknobbel er uit.

Zie de categorie Diseases and disorders of plants van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.