Gebruiker:Callan Cross/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sean Patrick Flanery (11 oktober 1965) is een Amerikaanse acteur bekend door rollen als: Connor MacManus in The Boondock Saints, Greg Stillson in The Dead Zone, Jeremy “Powder” Reed in Powder, voor het vertolken van Indiana Jones in The Young Indiana Jones Chronicles en Bobby Dagen in Saw 3D. Hij speelt de hoofdrol in Devil’s Carnival, een kortfilm uit 2012.

Vroeg leven[bewerken | brontekst bewerken]

Flanery is geboren te Lake Charles, Louisiana en groeide op in Houston, Texas. Na school te lopen in Awty International School, studeerde Flanery af in Dullas High School in Sugar Land en ging naar de University of St. Thomas in Houston.

Acteer carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Flanery begon te acteren tijdens zijn hogere studies nadat hij een acteer les volgde om een meisje te ontmoeten op wie hij verliefd was. Later verhuisde hij naar Los Angeles, California om zijn carrière als acteur te verwezenlijken. Sinds 1988 speelde hij mee in meer dan 53 films inclusief Powder, Simply Irresistible en D-Tox. Hij is wel het meest gekend voor het spelen van Connor MacManus in The Boondock Saints en Indiana Jones in The Young Indiana Jones Chronicles. Hij had een kleine rol als Orlin in de tv reeks Stargate SG-1 tijdens de aflevering “Ascension”. Hij verscheen ook in de tv reeks The Dead Zone als Vice-President, Greg Stillson, tot deze gecanceld werd. In maart 2010 speelde hij de hoofdrol in de sci-fi horror film Mongolian Death Worm. Hij had ook een ondersteunende rol in Saw 3D. Flanery verscheen in de muziek video “Howlin For You”, van The Black Keys, die uitkwam op 10 februari 2011. In april ging hij naar de CBS soap The Young and the Restless, om de rol te spelen van Sam, Sharon Newmans vriend.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Flanery heeft een zwarte band (verkregen 4 mei, 2008) in Braziliaans Jiujitsu en een zwarte band in Karate. Hij heeft een hond, Donut, genoemd naar de donuts die ze binnenspeelde kort nadat ze geadopteerd was door Flanery. Hij won de Toyota Pro-Celebrity Race van 1997 op de Toyota Grand Prix van Long Beach als de beroemde coureur. Tijdens de race in 1998 dwong de Alfonso Ribeiro regel hem om zijn titel te verdedigen als een professioneel coureur onder TGPLB regels, hij won deze race.