Naar inhoud springen

Gebruiker:Carlotta Vanhecke/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Socius[bewerken | brontekst bewerken]

Socius is een organisatie die een steunpunt is voor sociaal-cultureel volwassenewerk. Ze steunen alle professionals uit de sector en de organisaties waarvoor ze werken. Socius doet dit, omdat ze geloven dat de organisaties wezenlijk bijdragen tot de realisatie van een democratische, inclusieve, solidaire en duurzame samenleving. Deze organisatie is partner van het werkveld en van de Vlaamse overheid.

Hun missie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze organisatie steunt sociaal-culturele volwassenenorganisaties die erkend zijn door de Vlaamse Gemeenschap. Ze werken aan de verdere professionalisering van sociaal-culturele werkers en zetten praktijken en het brede werkveld op de kaart. De vragen en behoeften van hun stakeholders vormen het uitgangspunt van hun werking. Tegelijkertijd nemen ze ook een rol op van inspirator en vernieuwer.

Hun doelen[bewerken | brontekst bewerken]

Socius realiseert hun doelen klantgericht, met zin voor kwaliteit en respect voor diversiteit. Daar hoort samenwerken en netwerken zeker bij.

Wat doen ze?[bewerken | brontekst bewerken]

Beleidsplan[bewerken | brontekst bewerken]

Als steunpunt voor het sociaal cultureel werk tonen ze hun werking aan in een beleidsplan dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het departement Cultuur, Jeugd en Media. In dat plan (dat 5 jaren bestrijkt) tonen ze aan hoe ze hun 3 decretale kernopdrachten uitvoeren. Hun huidige beleidsplan dat loopt van 2016 tot 2020 heet 'Vloeibaar en verbonden'.

3 decretale kernopdrachten[bewerken | brontekst bewerken]

Hun 3 decretale kernopdrachten zijn: praktijkondersteuning, praktijkontwikkeling, beeldvorming en communicatie.

Jaarprogramma[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar werkt Socius een programma uit om hun doelstellingen uit hun beleidsplan waar te maken. Dat jaarprogramma geeft een overzicht van de aangeboden activiteiten en ze tonen hoe ze hun basisopdrachten (communicatie en vertegenwoordigingswerk) vervullen.

Voortgangsrapport[bewerken | brontekst bewerken]

Met het voortgansrapport rapporteren ze jaarlijks over hun werking. De drie pijlers van hun werking worden onder de loep genomen. Hun open aanbod, de vraaggestuurde werking en hun rol als communicatie- en informatiecentrum. In het voortgangsdossier staan de inspanningen die ze gepresteerd hebben en ze relateren het vervolgens aan ons beleidsplan. Het belangrijkste cijfermateriaal met betrekking tot het afgelopen jaar staat ook in het voortgangsrapport.

Hoe doen ze het?[bewerken | brontekst bewerken]

Open aanbod[bewerken | brontekst bewerken]

Socius biedt een brede waaier van activiteiten aan waaraan sociaal-culturele werkers en organisaties kunnen deelnemen