Gebruiker:Chantal Schrama/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG), is een beroepsorganisatie voor historici.[1]

De vereniging is opgericht in 1845 met het idee de belangen van zowel het vak geschiedenis als die van historici als een groep te vertegenwoordigen. Het ledenbestand bestaat uit professionals die als historicus werkzaam zijn op universiteiten, bij erfgoedinstellingen zoals archieven of musea, binnen het onderwijs, als ZZP’er, als jong professional of die nog student zijn. Voor deze groep organiseert het KNHG bijeenkomsten en congressen, publiceert het KNHG het wetenschappelijk tijdschrift BMGN – Low Countries Historical Review en is het medeverantwoordelijk voor de website Historici.nl.

De vereniging heeft sinds 2002 een samenwerkingsverband met het Huygens ING (KNAW). Waarbij het sinds 2016 in Amsterdam gevestigd is.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch Gezelschap (1845-1850)[3][bewerken | brontekst bewerken]

In 1845 werd het Historisch Gezelschap opgericht als vereniging voor de wetenschappelijke beoefenaars van de Nederlandse Geschiedenis met als doel de bevordering van kennis en studie der bronnen. Het gezelschap kenden drie soorten leden, honoraire, werkende en niet-werkende leden. Daarnaast werden er in 1846 secties en commissies ingesteld zoals een museumcommissie, archeologische commissie, publicatiecommissie en een ‘universiteitswezen’ commissie. De secties en commissies vielen onder leiding van de president-directeur van het genootschap.  

Historisch Genootschap (1850-1969)[3][bewerken | brontekst bewerken]

In 1850 werd het Historisch Gezelschap hernoemd tot het Historisch Genootschap met als reden de uitbreiding van het Genootschap, de toename in leden en de nieuwe binnen-en buitenlandse betrekkingen. Tevens viel vanaf dit moment het Historisch Genootschap onder de beschermheerschap van het gemeentebestuur van Utrecht, de burgemeester werd hiermee erevoorzitter en het genootschap en de bibliotheek kreeg een plaats in het stadhuis van Utrecht waar vanaf dat moment ook de vergaderingen ook plaatsvonden.

Nederlands Historisch Genootschap (1969-1995)[3][bewerken | brontekst bewerken]

In 1969, na enkele jaren van samenwerking, fuseerde het Historische Genootschap met het Nederlands Comité voor Geschiedkundige Wetenschappen tot het Nederlands Historisch Genootschap. Daarnaast werd op 10 mei 1969 besloten dat leden niet langer uitgenodigd hoefden te worden tot lidmaatschap van het genootschap maar dat zij zichzelf konden aanmelden.  

Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (1995- Heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het 150-jarig jubileum in 1995 verkreeg het Nederlands Historisch Genootschap het Predicaat Koninklijk verkregen. Onder ander de zeer belangrijke plaats van de vereniging in het vakgebied geschiedenis en zijn landelijke betekenis waren hierbij van belang.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks organiseert het KNHG een voorjaarscongressen en jaarcongres- en najaarscongres, debatten en expert meetings. Daarnaast is de vereniging initiatiefnemer van de Historicidagen[4]. Een tweejaarlijks evenement waarbij drie dagen lang lezingen, debatten en workshop gehouden worden over de geschiedsbeoefening. De eerste Historicidagen vonden in 2017 in Utrecht plaats in samenwerking met de Universiteit Utrecht, die van 2019 zullen samen met de Rijksuniversiteit Groningen in Groningen georganiseerd worden.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • BMGN – Low Countries Historical Review – [1] is een historisch academisch tijdschrift over de geschiedenis van de lage Landen. Het tijdschrift heeft een Impact Factor, wordt uitgegeven door het KNHG en verschijnt elk kwartaal zowel in print als online in Open Access.
  • Anderhalve eeuw Geschiedenis; (Nederlands) Historisch Genootschap 1845-1995[3] is een boek over de geschiedenis van het Nederlands Historisch genootschap geschreven door L.J. Dorsman en E. Jonker voor het 150-jarig jubileum van het KNHG in 1995.
  • Historici.nl [5] is een platform in samenwerking met het Huygens ING over de Nederlandse geschiedenis. Bezoekers vinden hier historische bronnen, een overzicht van het belangrijkste historische nieuws, aankondigingen van congressen en andere bijeenkomsten en blogs over het vakgebied.

Werkgroepen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beroepsethiek,[6] de werkgroep, opgericht in 2015, houdt zich bezig met de publieke rol van de historicus, de etnische problemen rondom digitalisering en het opstellen van richtlijnen voor door historici zelf gecreëerde bronnen. In 2016 publiceerde de werkgroep een Position Paper over de professionele identiteit van de historicus.
  • Jong KNHG,[7] naast het KNHG bestaat er sinds 2016 ook het Jong KNHG voor jonge en aanstormende historici, van studenten tot postdocs. Voor deze doelgroep organiseren de vereniging debatreeksen, workshops en masterclasses. Jong KNHG heeft geen eigen leden, maar wel een apart bestuur en reglement.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters van het Historisch Genootschap:[3][bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters van het bestuur van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap:[3][bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters van de redactie van de BMGN:[3][bewerken | brontekst bewerken]