Naar inhoud springen

Gebruiker:Chescargot/Glirarium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een glirarium te zien in het Nationale Archaeologische Museum in Chiusi, Italie.

Een glirarium (meervoud: gliraria) is een terracotta pot die wordt gebruikt voor het bewaren en vetmesten van slaapmuizen. Deze dieren werden in de Etruskische periode en later in het Romeinse Rijk als een delicatesse beschouwd, en daarom veelvuldig te huize in deze potten gehouden.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een glirarium is een pot of kruik, meestal van terracotta, geperforeerd om lucht door te laten, gepolijst aan de binnenkant om ontsnappen te voorkomen, en met een deksel om de bovenkant af te sluiten. In de pot bevinden zich meerdere loopregeltjes langs de wanden. Bovenin kan zich ook een gesluisde voedergat zitten. In de bodem zitten gaten voor de afvoer van excrement.

De continue duisternis en beperkte bewegingsruimte zou bevorderlijk zijn voor het vetmesten van de slaapmuis. Het dier werd voornamelijk vetgemest met eikels, kastanje en walnoten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlaamse geleerde Ludovicus Nonnius schreef de uitvinding van de glirarium toe aan de Romein Flavius Hirpinus, een Romeinse ondernemer uit de eerste eeuw voor Christus, terwijl de glirarium feitelijk al eeuwen daarvoor gebruikt werd.[1]

Externe koppelingen[bewerken | brontekst bewerken]