Gebruiker:Criekvh/Kladblok3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geschiedenis [1][bewerken | brontekst bewerken]

Het kleine witte gebouw in eclectische stijl op perron 4 werd gebouwd na de opening van de lijn Brussel - Tervuren, tussen 1877 en 1882. De plannen van het station werden voorgesteld op 21 juni 1879 en werden goedgekeurd op 19 juli in hetzelfde jaar.

Het station werd geopend op 25 september 1880 voor passagiers, en op 15 oktober 1881 voor goederen.

De lijn Brussel - Tervuren was bedoeld als een voorstadsmetro naar Frans model. Initieel was Etterbeek een landelijke gemeente. Dit veranderde sterk met de aanleg van de Rolinkazerne en het oefenplein. Het station werd voornamelijk gebruikt als militair station voor troepen. Hiervoor liepen de peronnen tot aan de Ruiterijlaan.

In 1906 werd het eerste station vervangen door een nieuw station, gelegen op de nieuwe ringlanen. De monumentale aanblik van het station moest de prestige van deze ringlanen bevestigen. Dit gebouw werd gebouwd met twee tunnels voor de sporen en een sokkel in neo-Vlaamse renaissancestijl. Het werd in gebruik genomen in 1906.

Dit laatste gebouw werd beschadigd in 1943 tijdens een bombardement.Het bleef in gebruik tot de jaren 1950, toen besloten werd om het stationsgebouw van 1906 en de lijn Brussel - Tervuren af te breken. Op het einde van de jaren 1950 beslist de NMBS om de huidige lokettenzaal te bouwen.

  1. http://www.irismonument.be/nl.Elsene.Generaal_Jacqueslaan.265.html