Gebruiker:Cvvhss/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan van Tienhoven
Jan van Tienhoven
Persoonlijke informatie
Geboorteplaats Dordrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Directeur
Bedrijf Holland Shielding Systems BV (Dordrecht)
Titel(s) ingenieur
Website [www.hollandshielding.com Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Economie

Jan van Tienhoven (Dordrecht, 20 april 1955) is een Nederlandse zanger, presentator, componist, tekstschrijver en acteur.

Smit is een van de populairste zangers van Nederland. Buiten zijn eigen land is hij ook succesvol in België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hij maakt deel uit van De Toppers en van het schlagertrio KLUBBB3. Als presentator is hij vooral bekend van programma's als de Beste Zangers, Sterren Muziekfeest op het plein, Het Nationaal Songfestival en het Gouden Televizier-Ring Gala.

Sinds 2011 is hij zeer betrokken bij het Eurovisiesongfestival, zo maakt Smit onder andere deel uit van de Nederlandse selectiecommissie en de vakjury. Daarnaast verzorgt hij het Nederlandse commentaar namens de AVROTROS. Tevens is hij sinds 2013 bestuurslid bij voetbalclub FC Volendam.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

1996: Volendamse jongenskoor[bewerken | brontekst bewerken]

Jantje Smit zong vier jaar bij het Volendammer jongenskoor De zangertjes van Volendam. Hij werd op tienjarige leeftijd ontdekt, toen de Volendamse band BZN een duet op wilde nemen met jong plaatselijk talent en zangeres Carola Smit. Jantje werd hiervoor uitgekozen en het nummer Mama werd vervolgens een groot succes.

1997-2004: Internationaal succes als Jantje Smit[bewerken | brontekst bewerken]

De reacties op het duet waren overweldigend. Naar aanleiding hiervan mocht hij een solosingle opnemen, geproduceerd door drie BZN-leden. Dit werd de single Ik zing dit lied voor jou alleen, die op nummer 1 binnenkwam in de Nederlandse hitparades. Dit was in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 nog nooit eerder voorgekomen.[1] In de twee volgende jaren behaalde hij nog vijf hits, waaronder Pappie, waar blijf je nou. Alle nummers werden geschreven door de BZN-leden Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp.

Geschreven boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zoethoud (2019)
  • Oprutten (2021)
  1. De Boer (2006), Palingsound: 100 jaar muzikaal bloed in Volendam, ISBN 978-9058975157, pagina 153